To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
«Του Κουτρούλη ο γάμος» γίνεται στο Θέατρο Ένα
ΑΡΧΙΚΗSTAYING INΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • «Του Κουτρούλη ο γάμος» γίνεται στο Θέατρο Ένα
  30 Μαΐου 2019, 5:41 μμ  
Την ξεκαρδιστική ελληνική κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο γάμος», γραμμένη το 1845, επέλεξε να ανεβάσει για την καλοκαιρινή περίοδο το Θέατρο Ένα, σε ελεύθερη διασκευή της Ερμίνας Κυριαζή και σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη. 
 
Κεντρικός ήρωας ο πάμπλουτος, αλλά ταπεινής καταγωγής Εμμανουήλ Κουτρούλης, ο οποίος θα γίνει από ράφτης… υπουργός προκειμένου να παντρευτεί την Ανθούσα, κόρη ξενοδόχου, η οποία όμως είναι ερωτευμένη μ’ έναν αστυνόμο.
 
Η avant premiere θα δοθεί στο Αμφιθέατρο Ιδαλίου την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 9 το βράδυ ενώ η επίσημη πρεμιέρα θα δοθεί στο Θέατρο Ένα στις 12 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ.
 
Να σημειωθεί ότι η παράσταση στο Αμφιθέατρο Ιδαλίου στηρίζεται από τον Φιλανθρωπικό Σωμάτειο «Αλκυονίδες» ενώ τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν για την θεραπεία παιδιού το οποίο πάσχει από καρκίνο και νοσηλεύεται στη Γερμανία.
 
Το έργο θεωρείται από τα καλύτερα του Ραγκαβή. Πρόκειται για μια καυστική πολιτική κωμωδία/ σάτιρα που γράφτηκε το 1845 και στηλιτεύει τα ήθη της εποχής του Όθωνα και θίγει τα διαχρονικά προβλήματα της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας η οποία δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου μέχρι και σήμερα. Η διαχρονικότητα του έργου προσδίδει μάλιστα κι έναν τραγικό τόνο σε μια πραγματικότητα την οποία βιώνουμε καθημερινά.
 
Ξεμπροστιάζει όλα τα κακώς κείμενα της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας: Αναξιοκρατία, ξενομανία, μιμητισμός, διαπλοκή, διαφθορά, ρουσφέτι, μίζες πελατειακές σχέσεις των κομμάτων με τους ψηφοφόρους και εξαγορά συνειδήσεων, στοιχεία που παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτα μέσα  στο χρόνο.
 
  • Πρεμιέρα: 6/6 Αμφιθέατρο Ιδαλίου, 21:00. Από 12/6 και κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στο Θέατρο Ένα, 20:30. 348203. Λεμεσός, Θέατρο Ένα, 9 & 10/7 20:30. 99395970. 80’.
 
Η υπόθεση

Ένας ράφτης από την Σύρο, ο Μανώλης Κουτρούλης, φτάνει στην Αθήνα με σκοπό να παντρευτεί την Ανθούσα, κόρη της ξενοδόχου κυρίας Σπυριδούλας. Η φιλόδοξη Ανθούσα όμως, η οποία είναι ερωτευμένη με τον αστυνόμο Λεωνίδα Ξανθούλη, αρνείται να παντρευτεί τον Κουτρούλη, οποίος δεν είναι αντάξιος της τάξεως της. Έτσι δηλώνει στη μητέρα της ότι θα παντρευτεί τον Κουτρούλη μονάχα αν ανεβεί κοινωνικό επίπεδο και γίνει Υπουργός. Ο Κουτρούλης με την βοήθεια του φίλου του, Στροβίλη αρχίζει μια τρελή προεκλογική εκστρατεία. Ο Στροβίλης τρέχει στους δρόμους της Αθήνας και διαδίδει ότι ο Κουτρούλης έγινε Υπουργός. Πλήθος κόσμου πολιορκεί το «νέο» Υπουργό ζητώντας του χάρες, θέσεις και αξιώματα σε σημείο που κάνει τον αφελή Κουτρούλη να πιστέψει ότι έγινε στ’ αλήθεια Υπουργός! Τα νέα φτάνουν και στην Ανθούσα η οποία σίγουρη για το αξίωμα του Μανώλη, πείθεται να τον παντρευτεί. Τα πράγματά όμως δεν είναι καθόλου όπως φαίνονται καθώς ο Μανώλης όχι μόνο δεν γίνεται Υπουργός αλλά πέφτει και θύμα εκμετάλλευσης από ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα….
 
Συντελεστές
Eλεύθερη διασκευή κειμένου: Ερμίνα Κυριαζή
Σκηνοθεσία: Mαρίνος Ανωγυριάτης
Σκηνικά: Λάκης Γενεθλής
Κοστούμια: Mιράντα Θεοδωρίδου
Σχεδιασμός  φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης
Παίζουν: Σωτήρης Μεστάνας, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Γιώργης Χριστοδούλου, Ερμίνα Κυριαζή, Βασιλική Ανδρέου, Mικαέλλα Θεοδουλίδου και Χαρά Γεωργιάδη
 
Πηγή: philenews
 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...