Ο θεσμός του Black Friday («Μαύρη Παρασκευή»), ο οποίος υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια και στην Κύπρο, με δελεαστικές προσφορές κυρίως σε ηλεκτρονικά είδη, είναι αδύνατο να σπρώξει και φέτος μεγάλο αριθμό καταναλωτών της Λεμεσού και της Πάφου στα καταστήματα για ψώνια. Μάλλον ούτε στα καταστήματα των άλλων επαρχιών. Το Black Friday είναι ορισμένο για τις 27 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα ισχύουν ακόμα τα περιοριστικά μέτρα στη Λεμεσό και την Πάφο και κυρίως η απαγόρευση λειτουργίας πολυκαταστημάτων και μεγάλων καταστημάτων, κάτι που υποχρεώνει εισαγωγείς και μεταπωλητές να στραφούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ώστε να προσελκύσουν αγοραστές έστω με αυτό τον τρόπο, παρότι οι ανταγωνιστές στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι περισσότεροι και ισχυρότεροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Working From Troodos» αποκλειστικά για Λεμεσιανούς

Μιλώντας στον «Φ», ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, ανέφερε πως «τη συγκεκριμένη ημέρα θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αντιλαμβάνεστε ότι πλέον μιλάμε για μια διαφορετική Βlack Friday, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Φέτος, ξεχνάμε ουρές και τρέξιμο έξω από γνωστά και μεγάλα πολυκαταστήματα». 

Στο ηλεκτρονικό εμπόριο εναποθέτουν τις ελπίδες τους και τα καταστήματα στις άλλες επαρχίες, παρότι δεν ισχύουν εκεί τα ίδια περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, μεγάλο μέρος των καταναλωτών διακατέχεται από ανασφάλεια και ανησυχία και «δεν θέλει να συνωστίζεται σε μεγάλα καταστήματα, ούτε να μπαίνει σε ουρές». Κληθείς να απαντήσει αν λόγω της κατάστασης θα δούμε ίσως και καλύτερες προσφορές, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ σημείωσε πως «την ημέρα εκείνη έχουν την τιμητική τους κυρίως τα ηλεκτρονικά είδη και τα προϊόντα τεχνολογίας. Οι εκπτώσεις που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια στην Κύπρο κυμαίνονται μεταξύ 35 και 55 τοις εκατό. Αν υπάρξουν προϊόντα τα οποία θα είναι πάνω από 60%, τότε θα μιλάμε μάλλον για προϊόντα σε περιορισμένες ποσότητες». Ερωτηθείς για την κατάσταση ευρύτερα στο λιανικό εμπόριο αυτές τις μέρες, είπε πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ειδικά σε Λεμεσό και Πάφο, λόγω των απαγορεύσεων.