ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΣ στα ανάκτορά του των χιλίων δωματίων ο Σουλτάνος Ερντογάν  και αυτοσυνεντευξιαζόμενος  στην κρατική του τηλεόραση, έκοψεν τζιαι τον ποτζιοιλίτην, βρίζοντας την Ελλάδα που «δεν γνωρίζει τα όριά της», και θα τής τά υποδείξεις ο Ερντογάν που… ξέρει τα όρια της Τουρκίας τα οποία… φτάνουν έως τη Λιβύη!

Προφανώς, η απώλεια των όποιων υπολειμμάτων λογικής και ψυχραιμίας οφείλεται στις πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, καθώς και στον καθορισμό ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, με βάση τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μόνον έτσι μπορεί να… εξηγηθεί το παραλήρημα του  Ερντογάν που απευθυνόταν σε β’ πρόσωπο οπ0τασιαζόμενος ότι στο ακροατήριό του βρίσκονταν η  Ελλάδα και η Κύπρος, και όχι οι δικοί του δημοσιογράφοι.

Βρίζοντας και απειλώντας –ως το συνηθίζει- αναφερόταν και στην –περαιτέρω- ιεροσυλία της Αγια-Σοφιάς για μετατροπή της σε τζαμί: «Θα πάρουμε άδεια από εσάς;» Εάν η Ελλάδα δεν γνωρίζει τα όριά της, είναι προφανές τι θα κάνει η Τουρκία. Τα γεωτρύπανα της Τουρκίας είναι στην Κρήτη… Είναι έξυπνος άνθρωπος γνωρίζει ότι η Τουρκία και τα πλοία της δεν θα κάνουν την παραμικρή υποχώρηση στη Μεσόγειο. Το παραμικρό λάθος να κάνετε εδώ, θα γίνει αυτό που πρέπει. Η Ελλάδα τώρα δεν κάθεται ήσυχα, σηκώνεται και ρίχνει άδεια. Ποιο είναι αυτή η χώρα που τής ρίχνεις άδεια; Λένε τέτοια λόγια στην Τουρκία; Εσύ ποιον κοροϊδεύεις;».

Και ξανά, για τρίτη φορά, το παραμιλητό: «Εάν εσύ δεν γνωρίζεις τα όριά σου, είναι προφανές  τι θα κάνει η Τουρκία».

Εξάπαντος, προφανές άλλο είναι: Η τρικυμία στο κρανίο του Σουλτάνου που προκλήθηκε από υπερατλαντικές δηλώσεις:

· «Τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» («Στέιτ Ντιπάρτμεντ)

· «Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» (Φράνσις Φάνον, υφυπουργός ΥΠ.ΕΞ.ΗΠΑ).

· «Η συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ) συγκεντρώνει τρεις δημοκρατίες, τρεις χώρες που απολαμβάνουν μια ισχυρή δυναμική σχέση με τις ΗΠΑ» (Τζέφρι Πάϊατ, Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα).