To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Δημιουργία εναλλακτικού μουσείου για ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας»
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Δημιουργία εναλλακτικού μουσείου για ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας»
  18 Οκτωβρίου 2019, 2:54 μμ  
Η ομάδα του Museum Lab and the Immersive Technologies for Intelligent Applications (ITIA) στο Κέντρο Αριστείας, Έρευνας και Καινοτομίας RISE (Research Center on Interactive Media, Smart Systems and Emerging Technologies), είναι στη διαδικασία δημιουργίας ενός εναλλακτικού μουσείου για το ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας», το οποίο θα επιτρέψει στην σημερινή και μελλοντικές γενιές να εξερευνήσουν αυτό το μοναδικό και ιστορικό κέντρο αναφοράς στη Λευκωσία.
 
Αν προσπαθήσει κάποιος να σκεφτεί ποιο είναι το κτίριο που αντικατοπτρίζει καλύτερα την ταραχώδη πρόσφατη ιστορία της Κύπρου, τότε αυτό θα ήταν το «Λήδρα Πάλας». Και ενώ κάποτε το «Ληδρα Πάλας» ήταν ένα κτίριο που χαρακτηριζόταν ως η επιτομή του Κυπριακού μοντερνισμού στην καρδιά της πρωτεύουσας, τώρα είναι υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών μέσα στη νεκρή ζωνη και σε άθλια κατάσταση. Αν και έχει παρακμάσει, το «Λήδρα Πάλας» παραμένει ένα πολύτιμο και ενδιαφέρον κτίριο με μια πολύκροτη ιστορία που αξίζει να ειπωθεί.
 
Ο στόχος της ομάδας είναι να αναβιώσει την ιστορία του ξενοδοχείου μέσω μιας εις βάθους μελέτης αρχείων αλλά και μιας πολυεπίπεδης συλλογής προσωπικών εμπειριών. Εφόσον δεν είναι δυνατόν αυτό να γίνει μέσα στον ίδιο το χώρο του ξενοδοχείου, το εγχείρημα είναι να δημιουργηθεί ένα «μουσείο» με τη χρήση δια-δραστικών μέσων και νέων τεχνολογιών. Η προσπάθεια αυτή θα αποτελέσει ένα παράδειγμα μουσείου που μετατρέπεται σε ένα φανταστικό χώρο όπου στην απουσία των πρακτικών και πολιτικών περιορισμών που συνήθως έχει ένα μουσείο, θα είναι δυνατή η νοητική αναδόμηση του ξενοδοχείου «Λήδρα Παλας».
 
Η συγκεκριμένη μελέτη έχει ως στόχο να προβάλει τις εμπειρίες ανθρώπων από διαφορετικά υπόβαθρα που έχουν βιώσει το «Λήδρα Πάλας» με τον έναν ή άλλο τρόπο: ως προσκεκλημένοι, ως ακροατήριο σε κάποια συναυλία, ως συμμετέχοντες σε συνέδρια, σε επαγγελματικές συναντήσεις ή ως υπάλληλοι. Οι ιστορίες των υπαλλήλων που είχαν εργαστεί στις χαμηλότερες βαθμίδες στην ιεραρχική διαβάθμιση των εργασιακών θέσεων, των Κυπρίων (Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι κλπ.) οι οποίοι είχαν εμπειρίες στο μέρος αυτό, των γυναικών που είχαν συμμετάσχει σε επιδείξεις μόδας, των φιλανθρωπικών εκδηλώσεων και των εκθέσεων τέχνης είναι φανερά παραγκωνισμένες από πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά συμβάντα στο ξενοδοχείο. Αυτές οι ιστορίες πρέπει να ακουστούν και εφόσον αυτό δεν είναι δυνατόν αυτό να γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο, η ομάδα του RISE θα προσπαθήσει να το πετύχει με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών (emerging technologies).
 
Στο Buffer Fringe Performing Arts Festival 2019
 
Κατά τη διάρκεια του φετινού Buffer Fringe Performing Arts Festival, το RISE θα έχει το δικό του χώρο όπου θα παρουσιάσει κάποια τεχνολογικά πρωτότυπα τα οποία δημιουργήθηκαν για τη μελέτη αυτή και ταυτόχρονα θα επιδιώξει την συλλογή περισσότερων εμπειριών από τους επισκέπτες.
 
Αν όποιος από εσάς έχει αναμνήσεις, μνήμες ή φωτογραφίες που θα ήθελε να μοιραστεί με την ομάδα του RISE, η ομάδα θα χαρεί πολύ να σας συναντήσει στο κιόσκι του RISE (@Buffer Zone of Ledra Palace) στις 26 Οκτωβρίου μεταξύ των ωρών 15:30-22:30. Στο χώρο αυτό θα υπάρχει σαρωτής για την αποτύπωση φωτογραφικού ή άλλου έντυπου υλικού.
 
Πηγή: philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...