To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
2η Μπιενάλε Χαρακτικής Κύπρου
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • 2η Μπιενάλε Χαρακτικής Κύπρου
  14 Νοεμβρίου 2019, 5:43 μμ  
Στο κτήριο της Κρατικής Πινακοθήκης Σύχρονης Τέχνης - ΣΠΕΛ φιλοξενείται η 2η Μπιενάλε Χαρακτικής Κύπρου, που ανοίγει τις πύλες της στις 18 Νοεμβρίου. Τη διοργανώνουν η Σχολή- Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δημοτικής, Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ.
 
Η 2η Μπιενάλε Χαρακτικής Κύπρου για παιδιά και νέους από 5 μέχρι 18 ετών έχει στόχο τη διάδοση, ενθάρρυνση της διδασκαλίας της και την ανάπτυξη της σύγχρονης χαρακτικής δημιουργίας στον τόπο μας μέσα από πρακτικές εφαρμογές. Ειδικότερα, στόχος της είναι να εμπνεύσει και να παρακινήσει τα παιδιά και τους νέους να έρθουν σε επαφή με τη χαρακτική εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους γύρω από αυτήν και τις καλλιτεχνικές της αξίες, εισάγοντάς τους σε ένα πολυδιάστατο φάσμα τεχνικών και μηνυμάτων. 
 
Η τελετή βράβευσης των έργων των μαθητών που συμμετέχουν στη φετινή δεύτερη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στις 6μ.μ. στο κτήριο της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης - ΣΠΕΛ στη Λευκωσία (απέναντι από την Πύλη Αμμοχώστου). Στην εκδήλωση το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την έκθεση των έργων των παιδιών που βραβεύτηκαν αλλά και παιδιών που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό. 
 
Διεθνής έκθεση με θέμα το Καλλιτεχνικό Βιβλίο

Διεθνής έκθεση με θέμα το Καλλιτεχνικό Βιβλίο σε επιμέλεια Ελένης Παναγίδου και Σιμώνης Φιλίππου φιλοξενεί 15 σημαντικούς καλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Σερβία, Αυστραλία και Αμερική και σ’ αυτή παρουσιάζονται 16 έργα (καλλιτεχνικά βιβλία) που έχουν ως κοινή γλώσσα την τέχνη της χαρακτικής. Ο κάθε δημιουργός προσεγγίζει με το δικό του τρόπο το καλλιτεχνικό βιβλίο, δίνοντας του ξεχωριστή εικόνα και μορφή. Το βιβλίο μετατρέπεται σε βιβλίο-γλυπτό, σ’ ένα καινούργιο έργο τέχνης και αφηγείται εικαστικά μια ιδιαίτερη ιστορία. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί παραστάσεις εμπνευσμένος από κείμενα, ποιήματα, μια προσωπική ιστορία, ένα ιστορικό γεγονός και το αποτέλεσμα ενισχύει και δίνει άλλη έκταση και υπόσταση στο βιβλίο και ως ανάγνωσμα αλλά και ως αντικείμενο με εικαστική αξία.
 
Το καλλιτεχνικό βιβλίο είναι προϊόν της δημιουργικής σκέψης ενός καλλιτέχνη. Σε ένα καλλιτεχνικό βιβλίο η σχέση κειμένου-εικόνας με τη ροή του βιβλίου είναι ρευστή. Ο θεατής-αναγνώστης αποκωδικοποιεί το τι βλέπει ως ένα σύνολο εικόνων και ανάλογα με την προσωπική του αντίληψη και διάθεση. Η ανάγνωση του βιβλίου αποτελεί μια εμπειρία διαφόρων αισθήσεων δίνοντας στον αναγνώστη-θεατή ποικίλα ερεθίσματα.
 
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Ντιμίτρις Πέτσιτς (Σερβία), Τζάνετ Νίλσον (Αδελαΐδα, Αυστραλία), Ζαν- Πολ Μαρσάλ (Νορμανδία, Γαλλία), Μαρία Αντζέλκοβιτς (Σερβία), Τατιάνα Ποτς (ΗΠΑ), Μαριέττα Καλλονά (Ελλάδα), Ελένη Παναγίδου, Κώστας Θεοχάρης, Βασίλης Γεωργίου, Χρύσανθος Αγγελάκης, Μανώλης Αγγελάκης, Μαριάννα Τσαγγαρού, Μαρίνα Γεραλή, Νάταλη Σταυρίδη, Σιμώνη Φιλίππου.

Χαρακτική και Animation 
 
Την ενότητα Χαρακτική και Animation επιμελείται ο Γιώργος Τσαγγάρης. Στο ισόγειο της πινακοθήκης, στο χώρο της έκθεσης για το καλλιτεχνικό βιβλίο, θα προβάλλεται το film «CMYK» του Μαρβ Νιούλαντ. Αυτό το μικρού μήκους animation Film παραγωγής του National Film Board of Canada είναι μια πανδαισία ήχων, χρωμάτων και κίνησης. H ευρηματική ματιά του σκηνοθέτη εκδηλώνεται με ένα όμορφο παιχνίδι χρησιμοποιώντας στοιχεία και σύμβολα της τετραχρωμίας (cmyk). Μαζί τους και πολλά άλλα τυπογραφικά σύμβολα κινούνται εκτός χρωματικής σύμπτωσης και εντελώς εκτός κανονικών πλαισίων. Αυτά τα σύμβολα ο σκηνοθέτης τα απελευθερώνει με ένα ιδιαίτερα πειραματικό τρόπο και γεννά ένα νέο τυπογραφικό έργο σε κίνηση. Έγχρωμα ράστερ μαζί με βασικές τυπογραφικές φόρμες χορεύουν σε μια έξαρση χρωμάτων και ενέργειας.
 
 
Διάρκεια έκθεσης:
18 Νοεμβρίου - 3 Ιανουαρίου 2020
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-18:00
Σάββατο 10:00-19:00
 
Πηγή: philenews
 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...