To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
A Life With No Limits: Παράσταση που εμπνέεται από τον Στίβεν Χόκινγκ
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • A Life With No Limits: Παράσταση που εμπνέεται από τον Στίβεν...
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοεμβρίου 2019, 6:59 μμ

Εμπνευσμένη από το έργο του διάσημου αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ είναι η παράσταση σύγχρονου χορού «Μια ζωή χωρίς όρια», σε μουσική της Κύπριας συνθέτριας Σοφίας Σέργη, που παρουσιάζεται στις 25 και 27 Νοεμβρίου σε Λεμεσό και Λευκωσία. 

Η παράσταση (A Life With No Limits) συνδυάζει χορό, θέατρο και ακροβατικά καθώς αφηγείται χωρίς λόγια την αποφασιστικότητα, πάθος και χιούμορ του διάσημου αστροφυσικού, που ξεπερνά την όποια αναπηρία με φαντασία και γνώση χωρίς όρια. Ακολουθεί τον πρωταγωνιστή από τα νιάτα του, με πλήρη κινητικότητα και επιθυμία για ζωή, μετά στη διάγνωση και εμφάνιση της σε μια μαύρη τρύπα ή να βρει έναν τρόπο να ξεφύγει από τη βαρυτική της έλξη. Στη διάρκεια του ταξιδιού του, ο πρωταγωνιστής διαφεύγει μέσω του μυαλού του, όπου κινείται ελεύθερα και όπου άλλοι οργανισμοί γίνονται αντικείμενα στο σύμπαν ή στοιχεία σε μια εξίσωση που χειρίζεται με ευκολία.

Πρόκειται για μια δημιουργία του Aura CuriAtlas Physical Theatre της Αμερικής και παρουσιάζεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ σε συνεργασία με τον οργανισμό Multi-Arts Crossings και τη στήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο. 

Παρουσιάζεται επίσης «Ο Γελωτοποιός και ο Κόσμος» (The Fool and World), έργο που χορογραφεί τον ιδιόμορφο συμβολισμό των 22 καρτών ταρώ, σε ζωντανή μουσική πιάνου που ερμηνεύει η συνθέτρια Σοφία Σέργη, καθηγήτρια μουσικής του Πανεπιστημίου College of William and Mary των ΗΠΑ. 

Το τρίο των εκτελεστών ερμηνεύει τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις που απεικονίζονται στις κάρτες, μέσω ακροβατικών και χορού, και παρουσιάζει όλες τις 22 κάρτες στην παραδοσιακή σειρά τους. Καλείται κάθε μέλος του ακροατηρίου να εξετάσει τις προσωπικές έννοιες που μπορεί να βρει στις κάρτες. Η Aura CuriAtlas προσφέρει αυτή την απόδοση των καρτών ως έναν ευχάριστο τρόπο να έχετε μια συνομιλία με τη φαντασία σας.

  • Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, 8.30μ.μ. 77777745 
  • Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, 5.30μ.μ. (για παιδιά και οικογένειες), 8.30μ.μ. (βραδινή παρουσίαση και των δύο έργων)

Εργαστήρια με δωρεάν είσοδο
Στο πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας της συνθέτριας Σοφίας Σέργη και της Aura CuriAtlas Physical Theatre Αμερικής, οι διοργανωτές προσφέρουν δωρεάν εργαστήρια σε παιδιά, εφήβους, φοιτητές και διδασκάλους σε μουσική και χορό, που θα πραγματοποιηθούν στις 26 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

«Αμερικανικός Μινιμαλισμός». Μουσικό εργαστήρι με τη Σοφία Σέργη, Τρίτη 26 Νοεμβρίου, 11π.μ. Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Απευθύνεται σε: μαθητές ηλικίας 13 και άνω, φοιτητές, καθηγητές μουσικής. Οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν μαζί τους τα μουσικά τους όργανα. Γλώσσα: Ελληνικά. 

Το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στις εισαγωγικές έννοιες του μινιμαλισμού ως είδος που εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και εξελίχθηκε στη διάρκεια του 20ού αιώνα στη σημερινή Ηλεκτρονική Χορευτική Μουσική. Οι συμμετέχοντες θα εκτεθούν στη μουσική του Τζον Κέιτζ, του Φίλιπ Γκλας, του Στιβ Ράιχ, του Τέρι Ράιλι, του Μπράιαν Ίνο, του DJ Spooky. Σε μια επί τούτου πρακτική εργαστηριακή προσέγγιση οι μαθητές θα κληθούν να εκτελέσουν έναν αυτοσχεδιασμό ενός τυχαίου κομματιού από τον Τέρι Ράιλι με τίτλο «In C». Από παιδαγωγικής πλευράς, οι εκπαιδευτές θα μάθουν πώς να εισαγάγουν αυτοσχεδιασμό μικροσκοπικών ενοτήτων μουσικής στην κατασκευή μιας ολοκληρωμένης συνθετικής απόδοσης η οποία μπορεί να έχει αποτέλεσμα τελικής παρουσίασης. Επίσης θα παρουσιαστούν ιδέες για μουσική σύνθεση σε μπλοκ μοτίβων που να επιτρέπουν παράλληλα την ανεξάρτητη, χρονικά, ύπαρξη τους.

Εργαστήρι κίνησης με την Καθηγήτρια Χορού του Πανεπιστημίου College of William and Mary , Τζόαν Γκαβάλερ και τον Νταν Φλίαλ, Chicago Theatre Director – Ιδρυτές και καλλιτεχνικοί διευθυντές της Aura CuriAtlas, μαζί με την ομάδα τους.  Τρίτη 26 Νοεμβρίου, 4μ.μ. Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Απευθύνεται σε μαθητές χορού ηλικίας 13 και άνω, φοιτητές & καθηγητές χορού. Γλώσσα: Αγγλικά. 

Το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στην δημιουργική γλώσσα της παραστατικής ομάδας Aura CuriAtlas μέσω της Αυτοσχεδιαστικής Επαφής – Contact Improvisation, της Ακροβατικής με Παρτενέρ - Partner Acrobatics και της Συνεργατικής Δημιουργίας – Collaborative Creation. Η ομάδα είναι γνωστή για το καινοτόμο μείγμα χορού, θεάτρου και ακροβατικών. Η δουλειά τους ενσαρκώνει τις ιδιότητες της ελαφρότητας (Aura), της περιέργειας (Curi) και της δύναμης (Atlas) για να βρει γοητεία σε συνήθεις καταστάσεις που παρουσιάζονται με ασυνήθιστους τρόπους. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν τα θεμέλια αυτών των συνεργατικών πρακτικών και το πώς αλληλεπιδρούν, προσφέροντας ένα εκτεταμένο λεξιλόγιο για την δημιουργία ιδεών για κίνηση και καλλιέργεια συνεργατικών σχέσεων. Θα κινηθούν μαζί, θα ανεβαίνουν ο ένας στον άλλο και θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν νέο καλλιτεχνικό υλικό. Από παιδαγωγικής άποψης, οι εκπαιδευτές θα μάθουν πώς μπορούν να εισαχθούν οι διαδραστικές δεξιότητες κίνησης και στη συνέχεια πώς οι δεξιότητες αυτές γίνονται πρώτες ύλες για μια κινητική συνεργασία μέσα σε μια μικρή ομάδα χορευτών.

«Δημιουργικότητα – Εργαλείο για Καινοτομία»: Εισήγηση – Διάλεξη από τις Καθηγήτριες Σοφία Σέργη και Τζόαν Γκαβάλερ με δωρεάν είσοδο. Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 11:30π.μ., Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Συμμετέχοντες:  φοιτητές, καλλιτέχνες, καθηγητές και το ευρύ κοινό. Γλώσσα: Αγγλικά. 

Ένας προσωπικός απολογισμός της δημιουργικής διαδικασίας για την έναρξη του πρώτου start-up της Σοφίας Σέργη, μέσα σε μια ζώνη πολέμου συμβουλών. Διδάγματα αντλούμενα από την συγκέντρωση κεφαλαίων, την μετατόπιση, την ηθική ώθηση, τη διατήρηση της πίστης σας, την εμπιστοσύνη στα ένστικτά σας και τον εναγκαλισμό της υπομονής ως το αντίδοτο στην πίεση που ασκείται για να ξεκινήσετε πρώτοι. Η Τζόαν Γκαβάλερ εστιάζει στη Δημιουργική Συνεργασία και την Καλλιτεχνική Ανακάλυψη. Θα συζητήσει τη σημασία της δημιουργική συνεργασία για την δημιουργία έργων σε οποιοδήποτε τομέα, συμπεριλαμβανομένων των τεχνών. «Θα διαφοροποιήσουμε τα στοιχεία της συνεργασίας και θα αναφερθούμε στα αποτελέσματα που βιώνουμε στη χρήση αυτής της διαδικασίας. Παράλληλα, αναδεικνύοντας το θέμα μας, θα ζωντανέψουμε μία ad hoc συνεργατική  διαδικασία» σημειώνει η ίδια. 

Το Κολέγιο William & Mary είναι δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο καινοτομίας και αιχμής στο Γουίλιαμσμπεργκ της Βιρτζίνια. Ιδρύθηκε το 1693 με επιστολές ευεργεσίας που εξέδωσαν ο Βασιλιάς Γουλιέλμος ΙΙΙ και η Βασίλισσα Μαίρη ΙΙ, και είναι ο δεύτερος παλαιότερος φορέας ανώτερης εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Αποτελεί επίσης μέρος των 8 "Public Ivy" πανεπιστημίων της χώρας και προσφέρει εξαίρετη εκπαιδευτική αξία.

ηγή: philenews

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...