To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Ηypersurfacing στη σύγχρονη εικαστική σκηνή
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Ηypersurfacing στη σύγχρονη εικαστική σκηνή
  04 Δεκεμβρίου 2019, 10:00 πμ  
Μέσα από τη φωτογραφία, το φιλμ, τη γλυπτική, τον ήχο, τον λόγο, τις εγκαταστάσεις και τις χωρικές συνθέσεις, ένα πρότζεκτ ειδικά σχεδιασμένο για την 25η επέτειο του NiMAC, επιδιώκει να παρουσιάσει την πληθώρα των πρακτικών των σύγχρονων Κύπριων καλλιτεχνών εξελισσόμενο μέσα από δύο πλατφόρμες: μιας έκθεσης και ενός φόρουμ.
 
Ορέστης Λαζούρας, You were the reason I looked at the sky again.
 
Όταν η Μαρίνα Χριστοδουλίδου, επιμελήτρια της «hypersurfacing» δέχτηκε πρόταση από τον διευθυντή του NiMAC Γιάννη Τουμαζή να επιμεληθεί μια έκθεση για τη νέα γενιά, θα επέλεγε μια ομάδα 12 σύγχρονων Κύπριων καλλιτεχνών. «Ως επιμελήτρια με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο ρόλος του ιδρύματος και πως ο χώρος γίνεται το μέσο, η πλατφόρμα, ένας τόπος ανάδυσης...», λέει. Στην έκθεση, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Ραΐσα Αγγελή, Ναταλί Γιαξή, Στέλιος Καλλινίκου, Λητώ Κάττου, Φάνος Κυριάκου, Ορέστης Λαζούρας, Μαρίνα Ξενοφώντος, Νάγια Σάββα, Κωνσταντίνος Ταλιώτης, Μαρία Τουμάζου, Λεόντιος Τουμπούρης και Peter Eramian. 
 
Δεξιά: Λητώ Κάττου, Sunset 2007 A. Αριστερά: Ναταλί Γιαξή, Life_4GB_At_A_Time 2017 – σε εξέλιξη βίντεο.

Ρωτώντας την τι χαρακτηρίζει την ομάδα καλλιτεχνών, εξηγεί πως η απάντηση ήταν αυτή που θα την οδηγούσε και στον τίτλο της έκθεσης: «Υπερεπιφάνεια» («Hypersurface»). Πρόκειται για έναν αρχιτεκτονικό όρο του Stephen Perrella, ο οποίος αναφέρει ότι η  υπερεπιφάνεια δεν είναι μια έννοια που περιέχει νόημα, μα ένα συμβάν· ένα συμβάν με υλική διάσταση. Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο αυτού του νέου σχηματισμού ως ενός τόπου ανάδυσης για νέες εντάσεις πολιτισμού και διυποκειμενικότητας», εξηγεί. 
 
Μπροστά: Ραΐσα Αγγελή, Earthenware lamp/3000 drachmas
Μέση: Στέλιος Καλλινίκου, Star gaze.
Πίσω: Ναταλί Γιαξή, Hyperflâneur.

Αυτός ο όρος για την επιμελήτρια ήταν ιδανικός για να προταθεί ως αφετηρία στο κάλεσμα των καλλιτεχνών να παρουσιάσουν νέα δουλειά. Στην έκθεση το κοινό θα δει φωτογραφία, βίντεο, γλυπτική, ήχο, βιβλίο. «Η επιφάνεια, μέσα από τα έργα, γίνεται κατανοητή ως ένας τόπος ανάδυσης, όπου ο καλλιτεχνικός λόγος διαμορφώνεται και αρθρώνεται μέσα από υλικές και εννοιολογικές αλληλεπιδράσεις. Προσπαθώντας να σκεφτώ τη σύγχρονη παραγωγή με ενδιέφερε να δω ένα έργο τέχνης πέρα από τα διδάγματα που αφήνει, από τα βαθύτερα νοήματα και συμβολισμούς που πολλές φορές αποδίδονται στη δουλειά. Θέλησα να αντιμετωπίσω τα έργα ως μια στιγμή, ένα γεγονός, μια μαρτυρία». 
Αντλώντας από ποικίλες θεματικές, όπως τα φυσικά και αστικά τοπία, τις αυτοβιογραφικές και φαντασιακές σχέσεις, τις υλικές και άυλες μελέτες, το πραγματικό και το φανταστικό, τα έργα ανταποκρίνονται στη δομή της υπερεπιφάνειας, αλλά και την αντηχούν με διάφορους τρόπους. Η Μαρίνα αποκαλεί εξάλλου τα ίδια τα έργα μάρτυρες. Γιατί όπως εξηγεί αυτό είναι για την ίδια η πηγή της δημιουργίας. «Η τέχνη μαρτυρά και ανταποκρίνεται σε γεγονότα που εμφανίζονται ή μας περιβάλλουν». 
 
Νάγια Σάββα, Delay for the sake of lovemaking 2019, άμμος, βίντεο 00:00:29.

Η νεαρή επιμελήτρια, μέσα στους απαιτητικούς και δύσκολους καιρούς για την τέχνη, θαυμάζει την αφοσίωση και την ευρηματικότητα των καλλιτεχνών. «Πολλές φορές ένιωθα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της έκθεσης πως στο ΝΙΜΑC δημιουργείτο μια δεξαμενή από ισχυρές σχέσεις. Και πιστεύω πως αυτή ακριβώς η δυναμική είναι που χαρακτηρίζει τους 12 αυτούς καλλιτέχνες, που αντιπροσωπεύουν την Κύπρο εδώ και στο εξωτερικό επάξια». 
 
Δεξιά: Φάνος Κυριάκου, The different components all have to interface smoothly. Αριστερά: Ορέστης Λαζούρας, Miniature Paintingη.

Στο πλαίσιο του φόρουμ, μια ομάδα επιμελητών και επιμελητριών από τον διεθνή χώρο θα επιδιώξουν, μαζί με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, να ενεργοποιήσουν ένα πεδίο δημιουργικών ανταλλαγών και συναντήσεων. Στο φόρουμ συμμετέχουν οι επιμελήτριες Ιωάννα Γερακίδη, Katarina Kostandinović και Salma Tuqan και οι επιμελητές Ryan Inouye, Luca Lo Pinto και Andrés Valtierra. Σειρά εκδηλώσεων θα είναι ανοικτές για το κοινό. Το φόρουμ που έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Νοεμβρίου συνεχίζεται ως εξής: 
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019, 19:00: Ανοιχτή παρουσίαση του Andrés Valtierra (Αγγλικά). Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 19:00: Ανοιχτή παρουσίαση της Natascha Sadr Haghighian, συντονίζει ο Ryan Inouye (Αγγλικά). Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020, 11:00: Ανοιχτή παρουσίαση της Salma Tuqan & παρουσίαση της έκδοσης (Αγγλικά). Περισσότερες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα θα ανακοινωθούν σύντομα. 
 
Μπροστά: Peter Eramian, It ain’t me, I got you, babe. Μέση: Μαρία Τουμάζου, Deserted flower-shaped water fountain. Πίσω: Ορέστης Λαζούρας, Pitta Giros by Kim Shisha 2017, τραγούδι.

* Η έκθεση hypersurfacing παρουσιάζεται στο NiMAC και διαρκεί μέχρι τις 29 Φεβρουάριου 2020. Επισκέψεις: Τρίτη – Σάββατο, 10:00 – 21:00 Παλιάς Ηλεκτρικής 19, 1016 Λευκωσία, T: 2279740 
   
Άποψη εγκατάστασης Ορέστης Λαζούρας, Big Boy. Δεξιά: Λεόντιος Τουμπουρής, Often we feel, we convey and recognise.
 
Φιλgood, τεύχος 249.
  Χριστίνα Σκορδή      Παναγιώτης Μηνά   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...