To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
«Νέος σε έρημο νησί»: Παραστάσεις και σεμινάρια στις Αποθήκες
ΑΡΧΙΚΗSTAYING INΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • «Νέος σε έρημο νησί»: Παραστάσεις και σεμινάρια στις Αποθήκες
  05 Δεκεμβρίου 2019, 7:00 πμ  
Το Θέατρο Αποθήκες του ΘΟΚ ζωντανεύει και πάλι από τις 7 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο των Δράσεων 2019-2020 υπό τη θεματική «Νέος σε έρημο νησί», τις οποίες επιμελούνται καλλιτεχνικά οι ηθοποιοί Γιάννης Καραούλης και Ελένη Μολέσκη. Οι Δράσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο. 
 
Με αφορμή τη ζωή και το έργο του Πολωνοεβραίου παιδαγωγού Γιάνους Κόρτσακ, ενός από τους σημαντικότερους πρωτεργάτες των δικαιωμάτων του παιδιού Καραούλης και Μολέσκη αναπτύσσουν μια σειρά από δράσεις με εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα –θεατρικά εργαστήρια, σεμινάρια, διαλέξεις, δύο παραγωγές και μία μετάκληση–, τοποθετώντας στο κέντρο της δημιουργικής διαδικασίας τον έφηβο, ως θεατή και συνδημιουργό.
 
Η αρχή γίνεται με το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο και την ανοιχτή παρουσίαση στο κοινό για το Λύκειο Επιδαύρου στις 7 και 8 Δεκεμβρίου με εισηγήτρια την Τζωρτζίνα Κακουδάκη, ενώ η επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση προγραμματίζεται για την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και είναι αφιερωμένη στο έργο και τη ζωή του δόκτορα Γιάνους Κόρτσακ.
 
Ο Γιάνους Κόρτσακ Ο Γιάνους Κόρτσακ γεννήθηκε το 1878, η οικογένειά του εβραίοι της ρωσο-κρατούμενης Βαρσοβίας. Συγγραφέας, παιδίατρος, ακτιβιστής, παιδαγωγός και πρωτοπόρος για τα δικαιώματα των παιδιών. Ίδρυσε το Dom Sierot, ορφανοτροφείο για παιδιά εβραίων στην Βαρσοβία το 1911, από τους ιδρυτές του Nasz Dom, ορφανοτροφείο για παιδιά πολωνών καθολικών. Και τα δύο ιδρύματα ακολουθούσαν τις εκπαιδευτικές μεθόδους του Κόρτσακ και λειτουργούσαν ως μικρές δημοκρατίες όπου τα παιδιά διοικούσαν, μέσα από το δικό τους συμβούλιο και δικαστήριο. Παρόλο που εξαναγκάστηκε από τους Γερμανούς Ναζί να μεταφέρει το ορφανοτροφείο στο γκέτο το 1940, συνέχισε το έργο του.
 
Τον Αύγουστο του 1942 ο Κόρτσακ και τα 200 παιδιά του μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης των Γερμανών Ναζί στην Τρεμπλίνκα. Παρά την πιθανότητα επιβίωσης, ο Κόρτσακ αρνήθηκε να εγκαταλείψει τα παιδιά του.
 
Η αρχή γίνεται με το εκπαιδευτικό σεμινάριο «Είμαστε όλοι πολίτες. Μια ουτοπική θεωρία», με εισηγήτρια τη σκηνοθέτιδα, θεατρολόγο και θεατροπαιδαγωγό Τζωρτζίνα Κακουδάκη.
 
Με αφορμή το έργο «Ματίας ο Α΄» της Άλκης Ζέη, όπου μια ομάδα νεαρών και παιδιών αναλαμβάνουν να διοικήσουν την πόλη τους, το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στις ευθύνες και τα δικαιώματα των ενηλίκων και των ανηλίκων και στη διαδικασία κατά την οποία ο κάθε άνθρωπος αρχίζει να δημιουργεί πολιτική και κοινωνική συνείδηση μέσα από την εμπειρία των άλλων. Με αυτή την υποθετική αντιστροφή, όπου επικρατεί η παιδοκρατία, θα αναζητηθούν οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις των σημερινών νέων σε μια κοινωνία «αποκλεισμού του αδύναμου» και η οπτιμιστική υπόθεση για έναν κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης.
 
7 Δεκεμβρίου: 3.30μ.μ.-7.30μ.μ. 8 Δεκεμβρίου: 10 π.μ.-2μ.μ. 22864306

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, θεατροπαιδαγωγούς, επαγγελματίες του θεάτρου και μαθητές λυκείου και μπορεί να αξιοποιηθεί ως υλικό παράστασης. Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ, για ενήλικες συμμετέχοντες. Δωρεάν συμμετοχή για μαθητές λυκείου
 
Ανοιχτή παρουσίαση στο κοινό για το Λύκειο Επιδαύρου και τους σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας του αρχαίου δράματος

Η ομιλία θα κινηθεί γύρω από τη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία έρευνας και υλοποίησης του Λυκείου Επιδαύρου, της εκπαιδευτικής δομής του Ελληνικού Φεστιβάλ στην Επίδαυρο, που λειτούργησε από το 2016 μέχρι το 2019 ως ένα σχολείο για νέους ηθοποιούς, με στόχο τη διερεύνηση της πρακτικής του αρχαίου δράματος στη σύγχρονη σκηνή. Το παράδειγμα του Λυκείου Επιδαύρου μπορεί να αποτελέσει μια καλή πρακτική για την ανάδειξη και τη διαχείριση των πολιτιστικών αγαθών του ελλαδικού χώρου και μια συζήτηση ανάπτυξης αντίστοιχων δράσεων με στόχο τον ελληνικό πολιτισμό.
 
Η συζήτηση-ομιλία απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς, θεατρολόγους, ερευνητές και καλλιτέχνες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο αρχαίο δράμα, τη θεατρική εκπαίδευση και την πολιτιστική πολιτική.
 
8 Δεκεμβρίου, 7μ.μ. 22864306 Είσοδος ελεύθερη
 
Εναρκτήρια εκδήλωση: Ο «άγνωστος» δόκτορας Κόρτσακ
 
«Υπάρχω όχι για να με αγαπούν και να με θαυμάζουν, αλλά για να αγαπώ και να πράττω». Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο έργο και τη ζωή του δόκτορα Γιάνους Κόρτσακ. Θα μιλήσει η μεταφράστρια του έργου του Κόρτσακ «Το δικαίωμα του παιδιού στο σεβασμό», Μπεάτα Ζουλκιέβιτς, θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα έργα του και θα γίνει προβολή της ταινίας «Korczak» του Πολωνού σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα. Το συντονισμό ανέλαβε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Αιμίλιος Σολωμού. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Κύπρο.
 
11 Δεκεμβρίου, 7μ.μ. Ελεύθερη είσοδος
 
Θεατρικές παραστάσεις:
 
Το έργο του Ντέιβιντ Γκρεγκ «Το παράδειγμα του Δόκτορα Κόρτσακ» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη τον Ιανουάριο.
 
Τελευταίες μέρες στο ορφανοτροφείο του Γιάνους Κόρτσακ στο γκέτο της Βαρσοβίας, το 1942. Ένα καινούριο μέλος, ο Άτζιο, ένα παιδί μεγαλωμένο στους δρόμους, θα κάνει τον Κόρτσακ να αναρωτηθεί τι νόημα έχουν όσα δίδαξε στα «παιδιά του». Ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ντέιβιντ Γκρεγκ εξετάζει την αξία τού να κάνει κανείς μια υψηλή ηθική επιλογή σε έναν κόσμο όπου κάθε ανθρώπινη ιδιότητα μοιάζει να χάνεται.
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης
Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου - Γιάννης Καραούλης
Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου
Κίνηση: Έλενα Χριστοδουλίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Ανδρέου
Παίζουν: Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Παναγιώτης Λάρκου, Αντρέας Μακρής, Τάριελ Μπερίτζε
 
Παραστάσεις για σχολεία μέσης εκπαίδευσης από 15 Ιανουαρίου, Τρίτη-Παρασκευή. Παραστάσεις για το κοινό από 19 Ιανουαρίου (κάθε Κυριακή, 6μ.μ.)
 
Το έργο της Σουζάν Λεμπώ «Ήχος από κόκκαλα που σπάνε» ανεβαίνει τον Μάρτιο σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη.
 
Η Καναδή συγγραφέας τοποθετεί τη δράση του έργου σε μια χώρα που σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, και μας αφηγείται την απόδραση της δεκατριάχρονης Ελίκια και του οχτάχρονου Ζοζέφ από ένα στρατόπεδο για παιδιά-στρατιώτες και την πορεία τους προς το χωριό του Ζοζέφ, την ελευθερία τους και τη χαμένη παιδική τους ηλικία.
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης
Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου
Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου
Κίνηση: Έλενα Χριστοδουλίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Ανδρέου
Παίζουν: Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Ελένη Μολέσκη, Τάριελ Μπερίτζε
 
Έναρξη παραστάσεων: Από 19 Μαρτίου (Πέμπτη με Κυριακή)
 
Και για τις δύο παραγωγές θα υπάρχει εκπαιδευτική έκθεση με φωτογραφικό υλικό στο χώρο των Αποθηκών, καθώς και εκπαιδευτικός οδηγός για τα σχολεία και τις ομάδες που θα παρακολουθήσουν τις παραστάσεις. Επίσης, σε συνεργασία με την Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, θα διοργανωθούν συζητήσεις με αφορμή τις παραστάσεις.
 
Εκπαιδευτικά προγράμματα:
 
Θεατρικό εργαστήρι για εφήβους
Μια διαπολιτισμική ομάδα εφήβων θα δημιουργήσει μια δική της θεατρική παράσταση. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του οργανισμού Hope for Children. Διδάσκοντες: Ειρήνη Ανδρέου, Γιάννης Καραούλης, Ελένη Μολέσκη, Έλενα Χριστοδουλίδου. Από 30 Νοεμβρίου έως 14 Απριλίου. Κάθε Σάββατο, 15:00-18:00. Παρουσίαση: 14 Απριλίου.
 
Φυτώριο Νέων Συγγραφέων
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει να δώσει σε εφήβους που αγαπούν το θέατρο και τη γραφή την ευκαιρία να αποτυπώσουν γραπτά τη δική τους φωνή.
 
Διδάσκοντες: Αντώνης Γεωργίου (συγγραφή), Ελλάδα Ευαγγέλου (δραματουργία), Ελένη Μολέσκη (δραματουργία), Αιμίλιος Χαραλαμπίδης (σκηνοθεσία).
 
21-22 Μαρτίου, 10:00-13:00
27-28 Μαρτίου, 10:00-13:00
4-5 Απριλίου, 10:00-13:00
 
Εκπαιδευτικά σε σεμινάρια:
 
«Πώς σχεδιάζουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα;» με την Ανν-Κριστίν Σωφρονίου
Στο σεμινάριο θα αναλυθούν οι βασικές αρχές σχεδιασμού ενός καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού προγράμματος τα στάδια υλοποίησής του, οι διαφορετικές προσεγγίσεις ανάλογα με την κοινωνική ομάδα στην οποία απευθύνεται και οι τρόποι αναζήτησης χρηματοδότησης. Θα παρουσιαστούν παραδείγματα αντίστοιχων δράσεων από την Εθνική Λυρική Σκηνής της Ελλάδας. Απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με τις τέχνες και την εκπαίδευση.
 
Η Ανν-Κριστίν Σωφρονίου είναι πιανίστρια και καλλιτεχνική συνεργάτιδα στο Τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
 
14 Φεβρουαρίου, 17:00-19:00
 
 
Θεατρικό σεμινάριο για εφήβους με τη Σοφία Βγενοπούλου
Το σεμινάριο θα εστιάσει στην επινόηση και στις τεχνικές του θεάτρου συνόλου. Με αφετηρία ένα οποιοδήποτε ερέθισμα, η ομάδα θα δημιουργήσει μια ιδέα, θα τη διερευνήσει και θα την εξελίξει.
 
Η Σοφία Βγενοπούλου είναι σκηνοθέτιδα, παιδοψυχολόγος και διευθύντρια της Μικρής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας.
 
6 Μαρτίου, 16:00-19:00
7-8 Μαρτίου, 10:00-14:00
8 Μαρτίου, 20:00 – Παρουσίαση εκπαιδευτικών δράσεων Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας (ανοιχτή στο κοινό)
 
 
Άλλες δράσεις
 
Δράση με την Ομάδα Έφηβων Συμβούλων (ΟΕΣ) της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού
 
«Συζητούν για το παιδί, και αποφασίζουν,
αλλά ποιος θα ζητήσει με αφέλεια τη γνώμη του και τη συγκατάθεσή του;»
 
Η Oμάδα Έφηβων Συμβούλων θα συναντηθεί με την ομάδα των Αποθηκών για να δημιουργήσει μια περφόρμανς με αφορμή τα δικαιώματα των εφήβων – τη θεματική θα επιλέξουν τα ίδια τα παιδιά.
 
Υπεύθυνοι: Ειρήνη Ανδρέου, Γιάννης Καραούλης, Ελένη Μολέσκη
 
 
Μετάκληση της παραγωγής «Das liegt im Blut» (Είναι στο αίμα)
Μια σόλο περφόρμανς της ηθοποιού από την Γκάνα Γκίφτι Γουιάφε, που ζει στη Γερμανία· ένα διαπολιτισμικό ταξίδι που, χρησιμοποιώντας χιούμορ, χορό και αφήγηση, αγγίζει τα θέματα της μετανάστευσης, της πολυπολιτισμικότητας, της εθνικής ταυτότητας, του φύλου και των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων.
 
Συμπαραγωγή του Cactus Junges Theatre (Γερμανία), του Goethe-Institut της Γκάνα και του Sisimbom Theatre Group (Γκάνα). Σκηνοθεσία: Μπάρμπαρα Κέμπλερ. Κείμενο: Πέτρα Κίντλερ.
 
Η μετάκληση θα γίνει τον Φεβρουάριο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe Κύπρου.
 
Πηγή: philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...