To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Παρουσιάζεται η αυτοβιογραφία της «Κυνηγού Εικόνων» Τασούλας Χατζητοφή
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Παρουσιάζεται η αυτοβιογραφία της «Κυνηγού Εικόνων» Τασούλας...
  06 Δεκεμβρίου 2019, 6:43 μμ  
Η συναρπαστική αυτοβιογραφία της γυναίκας που πέτυχε την επιστροφή κυπριακών θρησκευτικών κειμήλιών με κίνδυνο της ζωής της πίσω στη γενέτειρά της από τα χέρια των αρχαιοκάπηλων και εμπόρων τέχνης παρουσιάζεται σε Λευκωσία και Πάφο, στις 12 και 16 Δεκεμβρίου. 
 
Οι εκδόσεις Λιβάνη παρουσιάζουν το συγκλονιστικό βιβλίο της γνωστής Κύπριας ακτιβίστριας Τασούλας Χατζητοφή που πέτυχε την επιστροφή πολλών θρησκευτικών θησαυρών της Κύπρου πίσω στο νησί. Μια περιπέτεια στον κόσμο της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης, που καθηλώνει από την πρώτη σελίδα.
 
Το βιβλίο τιτλοφορείται «H Κυνηγός Εικόνων», μέσα από αυτό αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία της Τασούλας Χατζητοφή. Έχασε τα πάντα κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, όταν καταστράφηκαν και συλήθηκαν εκατοντάδες κυπριακές εκκλησίες και μνημεία σε µία προσπάθεια να σβηστεί κάθε ίχνος του ελληνοκυπριακού πολιτισμού από τον τόπο. Η Τασούλα, πρόσφυγας από τότε, δε σταμάτησε την προσπάθειά της να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να αντιμετωπίσει τους «εμπόρους του Θεού», δηλαδή τον υπόκοσμο του λαθρεμπορίου τέχνης και αρχαιοτήτων.
 
Για να πετύχει την επιστροφή των θησαυρών στα χέρια που ανήκουν, διείσδυσε στον υπόκοσμο και αναγκάστηκε να εμπιστευτεί έναν έμπορο τέχνης, γνωστό για το διπλό παιχνίδι που παίζει. Το βιβλίο εξιστορεί όλα αυτά τα γεγονότα, πως βίωσε την συναναστροφή της με τον υπόκοσμο, τους αρχαιοκάπηλους, πως τους παγίδευσε με τη βοήθεια της αστυνομίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα όσα η ίδια πέρασε εκείνο το διάστημα της επιχείρησης του Μονάχου και στην προσωπική της ζωή.  
 
  • Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, Λευκωσία, Αίθουσα Καστελλιώτισσα, 7μ.μ.
  • Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, Πάφος, Πολυχώρος Πολιτισμού - Παλιά Ηλεκτρική, 7μ.μ.
     
Στην αυτοβιογραφία της η Τασούλα Χατζητοφή αποκαλύπτει την επικίνδυνη περιπέτεια που έζησε ενορχηστρώνοντας την επιχείρηση του Μονάχου, που κατέληξε σε µια από τις σημαντικότερες συλλήψεις στα χρονικά της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης στην Ευρώπη µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Η Τασούλα διακινδύνευσε τα πάντα προκειμένου να πετύχει τον επαναπατρισμό των ιερών θησαυρών του τόπου της, γνωρίζοντας την ξεχωριστή θέση που κατέχουν αυτές οι εικόνες στην καρδιά των ορθόδοξων χριστιανών.
 
Η Χατζητοφή γεννήθηκε στην Αµµόχωστο της Κύπρου. Το 1974 αναγκάστηκαν µε την οικογένειά της να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και να μεταβούν στην Ολλανδία, όπου ζει μέχρι και σήμερα μαζί με την οικογένειά της. Αναζητώντας ένα νέο µέλλον, εγκαταστάθηκε στη Χάγη και έγινε επιτυχημένη επιχειρηματίας. ∆ιετέλεσε επίτιμη πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία και κατά τη θητεία της αφιέρωσε πάνω από δύο δεκαετίες στην ανάκτηση της κλεµµένης πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της πατρίδας της, προσπάθεια που κορυφώθηκε το 1997 µε την υπόθεση του Μονάχου. Είναι η ιδρύτρια του «Walk of Truth», µιας µη κυβερνητικής οργάνωσης µε αποστολή την ενθάρρυνση των πολιτών να εμπλέκονται ενεργά στην προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες περιοχές.
 
Όλα αυτά τα χρόνια η Τασούλα Χατζητοφή έχει προταθεί αλλά και αποσπάσει πολλά βραβεία και τιμητικούς τίτλους τόσο από την Κύπρο και την Ελλάδα όσο και διεθνώς. Πρόσφατα η Τασούλα Χατζητοφή προτάθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο ως υποψήφια για το βραβείο International Women of Courage Award που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Την υποψηφιότητά της στήριξαν επίσης η Κυπριακή Δημοκρατία και το Βασίλειο των Κάτω Χωρών (Ολλανδία).
 
Μάθετε περισσότερα για το έργο της εδώ κι εδώ
 
Παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη
Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου το βιβλίο  «Η Κυνηγός Εικόνων» παρουσιάστηκε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη.

Η δημοσιογράφος Μανιάνα Καλογεράκη βρέθηκε στον συντονισμό της παρουσίασης και εξήρε το έργο ζωής της Τ. Χατζητοφή αλλά και το εξαιρετικό της βιβλίο. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηυθύναν ο Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Σπύρος Μιλτιάδης και η Χρυσή Ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Ο κόσμος που βρέθηκε στην εκδήλωση εξέφρασε τον θαυμασμό του προς την Τ. Χατζητοφή και το έργο ζωή της ενώ η ίδια δέχτηκε πολλές ερωτήσεις και εκφράσεις θαυμασμού τόσο από τους θεσσαλονικείς όσο και από Κύπριους που ζουν μόνιμα στην ελληνική συμπρωτεύουσα.
 
Πρώτος, πήρε τον λόγο ο Πρόξενος της Κύπρου, ο οποίος σημείωσε: «Για την Κύπρο η καταστροφή της πολιτιστική κληρονομιάς είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο και μέσα από όλα όσα ζήσαμε λόγω της τουρκικής εισβολής είναι κάτι το οποίο μας πονάει και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μπορέσουμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε από τους θησαυρούς της Κύπρου που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της τουρκικής εισβολής. Γι’ αυτό και ήμασταν πρωτεργάτες πρόσφατα στην σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς».
 
Η Χρυσή Ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου δήλωσε: «Πιστεύω πως τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή μας. Όλα για κάποιον λόγο γίνονται όταν γίνονται. Όλοι θέλουμε να προασπιζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Φαντάζεστε πως αν δεν υπήρχαν άνθρωποι όπως η Τασούλα Χατζητοφή με όλα όσα βιώνουμε σήμερα και γενικότερα στη ζωή μας αυτός ο πλούτος του πολιτισμού μας θα είχε εξαφανιστεί για πάντα. Εγώ προέρχομαι από ένα τόπο το οποίο τον έχω γνωρίσει μέσα από τις αφηγήσεις των παππούδων μου τον Πόντο. Φαντάζεστε να μην είχε σωθεί η εικόνα της Παναγίας Σουμελά; Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονται στο Λονδίνο ενώ στην Αθήνα έχουμε ένα άρτιο μουσείο και οι Βρετανοί αρνούνται να μας τα επιστρέψουν. Η Τασούλα προχώρησε βήματα παραπέρα με κίνδυνο της ζωής της και εύχομαι αυτό το βιβλίο να γίνει και ταινία διότι αυτά τουλάχιστον δυναμώνουν όσους στην πορεία αντέξουν να υπερασπιστούν το δίκαιο ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Τασούλα, εσύ αυτό το ξέρεις καλύτερα από όλους διότι το βίωσες, το προστάτεψες, το κυνηγάς και εύχομαι να το δεις και σαν ταινία διότι αξίζει».

Τέλος, η συγγραφέας τήρε το λόγο για να μιλήσει για αυτό το βιβλίο-έργο ζωή της. «Πάντοτε έλεγα άλλοι να γράψουν για μένα και δύο δημοσιογράφοι, ένας Ολλανδός και ένας Άγγλος, πρότειναν σε εκδοτικούς οίκους την ιστορία μου. Οι εκδοτικοί οίκοι όμως τους απάντησαν πως δεν θέλουν τη δική τους ματιά στα πράγματα αλλά τη φωνή της ίδιας της Τασούλας. Και έτσι μπήκε στο μυαλό μου η ιδέα να γράψω εγώ αυτό το βιβλίο».
   
Πηγή: philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...