To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
«Λιόλια»: Ιστορία αγάπης με έμπνευση την «Κερένια Κούκλα»
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • «Λιόλια»: Ιστορία αγάπης με έμπνευση την «Κερένια Κούκλα»
  10 Δεκεμβρίου 2019, 7:45 πμ  
Μια παράσταση με θέμα τη γλύκα του έρωτα και την πίκρα από τη σύντομη διάρκεια της ζωής είναι «Λιόλια» της Memorandum Theatre Group, που παρουσιάζεται από τις 20 Δεκεμβρίου, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Μπρατάκου. Είναι βασισμένη στην «Κερένια κούκλα», το κορυφαίο «αθηναίικο μυθιστόρημα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου που έφερε έναν διαφορετικό αέρα στην ελληνική λογοτεχνία των αρχών του 20ού αιώνα και σκανδάλισε στην εποχή του μιας και ο κύριος άξονας του έργου αφορά σε ένα ιδιότυπο «ερωτικό τρίγωνο». Θέμα του έχει τον έρωτα, την τρυφερότητα, τον πόθο. 
 
Η Μemorandum Theatre Group εμπνέεται από αυτό το υπέροχο ερωτικό παραμύθι για να παρουσιάσει μία συγκινητική ιστορία για τα πάθη του έρωτα και τη δύναμη της αγάπης, σε μια παράσταση που συνδέει τους παράφορα ερωτευμένους ήρωες του Χρηστομάνου με το ρεμπέτικο τραγούδι σε ενορχήστρωση και μουσική διασκευή του συνθέτη Δημήτρη Σπύρου. Το έργο περιγράφει μια λυπητερή ιστορία μεταξύ τριών νέων. Η πλοκή εξελίσσεται στην Αθήνα, στην περιοχή του λόφου του Φιλοπάππου. Το κείμενο έχει χαρακτηριστεί ως ποιητική πεζογραφία ή ρεαλιστικό μυθιστόρημα.
 
Αυτή η συγκινητική ιστορία αγάπης είναι η δεύτερη θεατρική παραγωγή της Memorandum (αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Mπρατάκο, Αλέξανδρο Αχτάρ και Χριστίνα Κωνσταντίνου) έπειτα από τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων της «Φαίδρας» του Γιάννη Ρίτσου. Στην παράσταση συμμετέχει η βραβευμένη δημιουργός Λέα Μαλένη και η ανερχόμενη ηθοποιός Κρίστη Χαραλάμπους. 

Η «Κερένια κούκλα» είναι το δεύτερο βιβλίο του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου (1867-1911), το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Πατρίς» το 1908 και εκδόθηκε ως αυτοτελές βιβλίο το 1911, τη χρονιά του πρώιμου θανάτου του συγγραφέα. Στις σκονισμένες φτωχογειτονιές μιας παραπλανητικά ειδυλλιακής Αθήνας ξετυλίγεται ένα αστικό δράμα ταπεινών και καταφρονεμένων, σαν να ήταν οι τραγικοί ήρωες ενός αρχαίου δράματος: καθένας τους έχει το δίκιο με το μέρος του και κανείς τους δεν έκανε κάτι για το οποίο πρέπει να πληρώσει ή να τιμωρηθεί. H Μοίρα όμως εκτελεί τα προγραμμένα, που φαντάζουν αναίτια και παράδοξα.

Απέναντι σε αυτή την σκληρή και άδικη Μοίρα, ο συγγραφέας υμνεί τη Ζωή, τη Φύση, τον Ήλιο και τον Έρωτα. Κορυφαίο συμβολιστικό έργο της ελληνικής πεζογραφίας, η «Κερένια κούκλα» προκάλεσε σάλο στην εποχή της, τόσο για τη δημοτική γλώσσα της, που στοίχισε στο έργο πολλές εκδοτικές περιπέτειες, όσο και για την τολμηρότητα του θέματος, που πήγαινε κόντρα στον καθωσπρεπισμό. Το μυθιστόρημα αυτό, που αγαπήθηκε και επανεκδόθηκε πολλές φορές, έγινε το πρώτο ελληνικό λογοτεχνικό έργο που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1916 από τον Μιχάλη Γλητσό, θεατρικό έργο, τηλεοπτική σειρά και graphic novel.
  • Λευκωσία, Δεύτερη Σκηνή Σατιρικού Θεάτρου, Για οκτώ παραστάσεις από Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 12 Ιανουαρίου (21, 22, 27, 28, 29/12, 11 & 12/1), 8.30μ.μ. 96211590, www.tickethour.com.cy
 
Συντελεστές  
Δραματουργία: Παναγιώτης Μπρατάκος / Αλέξανδρος Αχτάρ
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Μπρατάκος
Μουσική/ Μουσική διδασκαλία:  Δημήτρης Σπύρου
Σκηνικά/ Κοστούμια:  Σωσάννα Τομάζου
Φωτισμοί:  Καρολίνα Σπύρου
Κινησιολογία:  Αλέξανδρος Αχτάρ
Trailer/ Φωτογραφίες: Αντώνης Φραγκούς
Παίζουν: Λέα Μαλένη, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Αχτάρ, Κρίστη Χαραλάμπους
 

Πηγή: philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...