To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι νέοι χορεύουν «Coppelia»
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Οι νέοι χορεύουν «Coppelia»
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκεμβρίου 2019, 10:15 πμ
Το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας συνεργάζεται για πρώτη φορά με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νεών Κύπρου, ανεβάζοντας το «Coppelia». Μια μοναδική παραγωγή με συντελεστές που αποτελούν το πιο φρέσκο και ταλαντούχο δυναμικό του τόπου μας.
 
Τη νέα γενιά Κυπρίων χορευτών και μουσικών υποδέχεται σε λίγες μέρες το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, σε μια μοναδική παράσταση μπαλέτου, το «Coppelia». Για το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας, το «Coppelia» δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη μπαλετική κωμωδία και μια τρυφερή ιστορία αγάπης, αλλά και η εκπλήρωση ενός ονείρου. Όπως αναφέρει η πρόεδρός του και εκ των ιδρυτικών μελών του, Έλενα Μαξούτη, στη χρονιά αυτή που σηματοδοτεί τα 20 χρόνια λειτουργίας του, το Μπαλέτο Νέων μοιράζεται μια κοινή επιθυμία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, παρουσιάζοντας στο κοινό ένα μεγάλο γεγονός, το μέγεθος του οποίου δεν έχει επιχειρηθεί ξανά στην Κύπρο. «Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα να μπορέσεις να παντρέψεις τη ζωντανή μουσική με χορευτές στη σκηνή». Οι πρόβες και το τελικό αποτέλεσμα βρίσκουν την κα Μαξούτη απόλυτα ικανοποιημένη. «Η παραγωγή, ολοκληρωμένη από κάθε άποψη, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από διεθνείς παραγωγές». Και για ποιο λόγο επιλέχθηκε το «Coppelia»; «Επιλέχθηκε με βάση το δυναμικό των χορευτών που είχαμε στην Κύπρο. Γι’ αυτό και οι χορευτές που θα ανέβουν στη σκηνή είναι όλοι Κύπριοι εκτός από ένα σολίστα. Είναι μεγάλη μας χαρά και έκπληξη που η ίδια παράσταση ανεβαίνει φέτος τα Χριστούγεννα και στο Royal Ballet στο Λονδίνο». 
 

Στις παραστάσεις του, το Μπαλέτο Νέων έχει συνεργαστεί με σημαντικούς διεθνείς χορογράφους όπως τους Terence Etheridge και Aidar Akhmetov. Για το «Coppelia», τη χορογραφία υπογράφει το Συμβούλιο του Youth Ballet.
 

Το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας, όπως εξηγεί η κα Μαξούτη, ιδρύθηκε το 1999, όταν μια ομάδα δασκάλων μπαλέτου συναντήθηκε να συζητήσει τις ανάγκες βελτίωσης του επιπέδου του έντεχνου χορού στη Λευκωσία. «Η αναζήτηση ευκαιριών για την εξέλιξη των ταλαντούχων μαθητών και η εκπαίδευσή τους σε ένα άλλο επίπεδο, είχαν ως αποτέλεσμα την αναγκαιότητα της αναβάθμισης της τέχνης αυτής και οδήγησαν έτσι στην ίδρυσή του. Η χορευτική ομάδα αποτελείται από μαθητές-μαθήτριες ηλικίας 11 μέχρι 21 χρόνων. Η επιλογή τους γίνεται με τη μέθοδο της ακρόασης, από τις δασκάλες-μέλη του Μπαλέτου Νέων Λευκωσίας. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναπτύξουν συνεργατικό δημιουργικό πνεύμα, αλλά και υποστηρίζονται ουσιαστικά στον τομέα βελτίωσης της τεχνικής και καλλιτεχνικής τους έκφρασης, με κύριο στόχο την αναβάθμιση της τέχνης του χορού στην Κύπρο», εξηγεί.
 

Για τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, Γιώργο Κουντούρη, η πρόκληση γι’ αυτή τη συνεργασία έγκειται στο γεγονός πως αυτή τη φορά «μιλάμε για μια ολοκληρωμένη παραγωγή ενός κλασικού μπαλετικού opus και μάλιστα από δύο νεανικά σύνολα, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τα παγκόσμια δεδομένα. Το μπαλέτο είναι ό,τι πιο δύσκολο υπάρχει στο χώρο της Τέχνης. Όταν δε οι θεσμικές υποδομές και οι εθνικές παραδόσεις είναι ελλιπείς και η παραγωγή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο "θέλω" και στο "μπορώ" των νεαρών καλλιτεχνών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, τότε απαιτούνται τεράστια ψυχικά αποθέματα. Κι αυτό γιατί η παραγωγή αυτή δεν επωμίζεται απλώς την ευθύνη της ψυχαγωγίας του κοινού. Τολμώ να πω, ότι από αυτή την παραγωγή θα εξαρτηθεί το μέλλον του πολιτισμού στη χώρα μας», τονίζει.
 

Για τον ίδιο, το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας κάνει εξαιρετική δουλειά και οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι συγκινητικές. «Τους συγχαίρω, εκφράζω τον θαυμασμό μου αλλά και τη χαρά μου που συνεργαζόμαστε. Ακόμη πιο συγκινητική, είναι η σύσμιξη μεταξύ των νεαρών καλλιτεχνών. Νιώθω ότι τα παιδιά αυτά ψυχανεμίστηκαν την αλήθεια: Ότι δηλαδή αυτά είναι οι ευέλπιδες της χώρας μας κι ότι αυτά θα κάνουν την Κύπρο καλύτερη. Όσο αφορά στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, κατά γενική ομολογία, κατατάσσεται πλέον στις κορυφαίες θέσεις στην πανευρωπαϊκή μουσική αρένα. Τώρα βάζουμε πλώρη για έναν κοινό πολιτιστικό αγώνα μαζί με όλους τους συνοδοιπόρους. Η παραγωγή αυτή είναι η απαρχή για μια περίοδο πολιτιστικής ακμής της χώρας μας».
 
«Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία», τονίζει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, πως «το έργο αυτό θα αγγίξει τον ακροατή. Είναι ένα έργο, το οποίο άντεξε στο χρόνο και θα αντέχει αιώνες, γιατί έχει το βάθος και την ευγένεια να προσεγγίζει τον άνθρωπο με σεβασμό προς το αυτί, την όραση και εν τέλει την ψυχή του». Για τον Γιώργο Κουντούρη η μουσική δεν αγωνίζεται για την κοινωνική εξέλιξη μονάχη, αλλά συμπορεύεται με όλες τις Τέχνες. «Στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας, οι λαοί που σώθηκαν, ήταν οι λαοί που φρόντιζαν για τη συνεχή αγωγή της ψυχής τους. Θυμίζω ότι όταν ζητήθηκε από τον Τσώρτσιλ να αποκόψει την χρηματοδότηση στις τέχνες, λόγω των αναγκών του Πολέμου, αυτός απάντησε: "Τότε για τι πολεμάμε;"».  
   
* Η φωτογράφηση, έγινε κατά τη διάρκεια της πρόβας κοστουμιών.
* «Coppelia», από το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου. Παραστάσεις θα γίνουν στις 21, 22 και 23 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στις 19:00. Εισιτήρια στο www.Tickethour.com.cy
 
Φιλgood, τεύχος 251.
  Χριστίνα Σκορδή      Μιχάλης Κυπριανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...