To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
«Οι Ξεχασμένοι ενός Πολέμου» του Δημήτρη Βαττή στο Λονδίνο  
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • «Οι Ξεχασμένοι ενός Πολέμου» του Δημήτρη Βαττή στο Λονδίνο  
  14 Δεκεμβρίου 2019, 2:02 μμ  
Η έκθεση με τους Κύπριους βετεράνους παρουσιάζεται στην πρεσβεία της Κύπρου στη Βρετανία
 
Η κάθε εικόνα και μια ιστορία, το κάθε πρόσωπο και ένας αγώνας για επιβίωση και αξιοπρέπεια. 
 
ΛΕΖΑΝΤΑ
Από αριστερά οι Seb Pollington, Τέως Σύμβουλος Άμυνας στην ΥΑ του ΗΒ στην Κύπρο, Χρίστος Καραολής  Πρόεδρος Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων ΗΒ, Robert Lee Festival of Remembrance - Royal British Legion, Fred Rook WW2 veteran - Royal Chelsea Hospital, Δημήτρης Βαττής, φωτογράφος, Νατάσα Γεωργίου, δημοσιογράφος, Ανδρέας Σ. Κακουρής, Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο ΗΒ. Οι φωτο είναι του Tas Anastasi.
 
Το φωτογραφικό project του Δημήτρη Βαττή «Οι Ξεχασμένοι ενός Πολέμου», το οποίο αφορά τους Κύπριους βετεράνους που συστρατεύθηκαν στον αγώνα κατά του Ναζισμού, παρουσιάζεται στην πρεσβεία της Κύπρου στο Λονδίνο ως το τέλος Φεβρουαρίου. H έκθεση που προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού στην Κύπρο, ταξίδεψε στο Λονδίνο με τη στήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, του Royal British Legion a.k.a Poppy League και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών. Στα εγκαίνια της έκθεσης στις 9 Δεκεμβρίου παρευρέθηκαν πολλοί Κύπριοι και ξένοι διπλωμάτες οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον φωτογράφο Δημήτρη Βαττή και την Νατάσα Γεωργίου που πήρε τις συνεντεύξεις.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος χαρακτηρίζεται ως η φοβερότερη πολεμική αναμέτρηση που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Μάχες μεγάλης κλίμακας, τεράστιες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες ανυπολόγιστες. Άνθρωποι πέθαναν από λιμό και άλλοι έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των χιτλερικών δυνάμεων. Πίσω από όλα καταγράφονται πρόσωπα και εικόνες. Ανώνυμοι ήρωες που μεγαλούργησαν. Η κάθε εικόνα και μια ιστορία, το κάθε πρόσωπο και ένας αγώνας για επιβίωση και αξιοπρέπεια. Η Ελλάδα και ο ελληνισμός της Κύπρου, που βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου και έζησαν πρωτόγνωρες στιγμές.
 
«Τους έβλεπα ανέκαθεν στην παρέλαση και είχα στο μυαλό μου ότι κάποια στιγμή θα ήθελα να τους φωτογράφιζα. Πριν δύο χρόνια, όταν βρέθηκα ξανά αντιμέτωπος με την ίδια εικόνα, κατάλαβα ότι πλέον δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια αναβολής» λέει ο Δημήτρης Βαττής για τους λόγους που επέλεξε αυτό το θέμα. Φωτογράφισε 24 προσώπα, μεταξύ 87 και 100 χρονών, από όλες τις κοινότητες της Κύπρου, εκτός από την κοινότητα των Λατίνων, όπου δεν κατάφερε να εντοπίσει κάποιον. Ο αριθμός ήταν τυχαίος και αυξανόταν στην πορεία. Ήθελε εκτός από το φωτογραφικό κομμάτι, να υπάρχει και μια καταγραφή των βιωμάτων τους από τον πόλεμο.
 «Ξεκίνησα με πρόθεση να τους φωτογραφίσω στο στούντιο, με τα παράσημα στο πέτο, σε γκρίζο φόντο. Όμως, όταν επισκεφθήκαμε τον πρώτο Βετεράνο, το σπίτι του ήταν ιδανικά στημένο για τους δικούς μας σκοπούς. Μπιμπελό, πλαστικά λουλούδια, μια άλλη εποχή. Αμέσως, άλλαξα το σενάριο και αποφάσισα ότι η φωτογράφηση θα γινόταν εκεί όπου νιώθουν πιο άνετα, χωρίς παρεμβολές και παρεμβάσεις, ούτε ενδυματολογικές ή άλλες απαιτήσεις. Απλά και ανθρώπινα» σχολιάζει.  
 

Πώς βίωσε ο ίδιος την όλη εμπειρία; «Γνώρισα υπέροχους ανθρώπους και νιώθω χαρούμενος που υλοποίησα αυτή την ιδέα. Βλέποντας και συνομιλώντας με τους Βετεράνους, συνειδητοποίησα ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν τόσο μακριά όσο νομίζαμε, αφού ακόμα αρκετοί από τους ανθρώπους που πολέμησαν ζουν ανάμεσά μας».

Η έκθεση στην πρεσβεία της Κύπρου στο Λονδίνο θα διαρκέσει ως το τέλος Φεβρουαρίου του 2020.

 
 
  Mαρία Παναγιώτου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...