To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
A story to tell - Η ιστορία του καϊκιού Άγιος Γεώργιος
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • A story to tell - Η ιστορία του καϊκιού Άγιος Γεώργιος
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουαρίου 2020, 9:30 πμ
Γύρω στις 20:00 το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου 1955, ο Κώστας Λεωνίδα συνάντησε τους Κυριάκο Μαυρονικόλα, Νικόλα Μαυρονικόλα, Μιχαλάκη Παπαντωνίου, Χριστάκη (Νικολάου) Εύζωνα, Νικόλα Πενταρά, Χριστόδουλο Πενταρά και Σωκράτη Λοϊζίδη. Ξεκίνησαν με μεγάλη προφύλαξη, όπως έκαναν κάθε βράδυ τις τελευταίες περίπου 10 μέρες, προς τις ακτές του χωριού τους, της Χλώρακας. Είχαν εντολή να περιμένουν στις ακτές για να ξεφορτώσουν τάχιστα τα κιβώτια από το πλοιάριο που θα κατέφθανε από την Ελλάδα. Γνώριζαν ότι από τις 17 Ιανουαρίου η Αστυνομία, το πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία είχαν αυξήσει τις περιπολίες τους στην περιοχή κατόπιν πληροφοριών που είχαν για μεταφορά εκρηκτικών στην Κύπρο. Το φορτίο οπωσδήποτε ήταν εξαιρετικά σημαντικό. 

Κατέβηκαν στην ακτή «Μελανούδια» και ξεκίνησαν, όπως κάθε βράδυ, να εκπέμπουν με το φανάρι πράσινα σήματα προς τη θάλασσα. Ξαφνικά, έκπληκτοι και με μεγάλη ικανοποίηση, άκουσαν μηχανή καραβιού να κατευθύνεται κοντά τους. Σε λίγη ώρα διέκριναν στο σκοτάδι το ίδιο το καράβι. Μια λέμβος προσέγγισε την ακτή. Πριν επιβιβαστεί σε αυτήν, ο Κώστας Λεωνίδα έδωσε εντολή στους Κυριάκο Μαυρονικόλα και Μιχαλάκη Παπαντωνίου να πάνε σε υποστατικό του Νικόλα Λεωνίδα να φέρουν τρόφιμα για να δοθούν στο πλήρωμα του καραβιού. Οι δύο είχαν προφτάσει να απομακρυνθούν περί το 1 χιλιόμετρο. Αιφνιδίως, εμφανίστηκαν μπροστά τους δύο φιγούρες. 

Στην ακτή, ο Κώστας Λεωνίδα ανέβηκε στο σκάφος, καλωσόρισε τον κυβερνήτη και το πλήρωμα και ξεκίνησαν να φορτώνουν στη λέμβο τα κιβώτια. Όταν η λέμβος έφτασε στην ακτή «Ροδαφίνια», οι παρευρισκόμενοι ξεφόρτωσαν τα κιβώτια γρήγορα και με προφύλαξη. Οι Νικόλας Μαυρονικόλας και Χριστόδουλος Πενταράς πρώτοι και μετά οι Νικόλας Πενταράς και Χριστάκης Εύζωνα ξεκίνησαν να μεταφέρουν τα κιβώτια σε παρακείμενο υποστατικό που ανήκε στον Ανδρέα Γεωργίου-Χλωρακιώτη. Επιστρέφοντας, είδαν αιφνιδίως μπροστά τους δύο φιγούρες. 

Στην παραλία, όπου ο Μιχαήλ Αλιφραγκής είχε ήδη οδηγήσει τη λέμβο με το τρίτο φορτίο, ο Κώστας Λεωνίδα εναγωνίως περίμενε να δει να επιστρέφουν οι τέσσερις που είχαν ξεκινήσει να μεταφέρουν τα κιβώτια. Κοιτάζοντας προς την ξηρά, ο Κ. Λεωνίδα είδε φιγούρες να κινούνται σε κοντινή απόσταση. Μπήκε γρήγορα στη σπηλιά όπου βρισκόταν ο Σωκράτης Λοϊζίδης και ο Αργύρης Καραδήμας. Την ίδια στιγμή άκουσαν μια δυνατή φωνή: «Μην κουνηθείτε και πυροβολούμε!». 

Ήταν γύρω στις 22:10. Έπεσαν φωτοβολίδες. Η ακτή φωτίστηκε και δόθηκε το μήνυμα στο πολεμικό πλοίο «Κόμετ» που παρέπλεε να προσεγγίσει. Το σκάφος πλησίασε με ταχύτητα και εντόπισε το «Άγιος Γεώργιος» που επιχειρούσε να διαφύγει. Αμέσως το φώτισε με τους προβολείς του και Τούρκος λοχίας της Αστυνομίας που επέβαινε σε αυτό φώναξε: «Σταματάτε τη βάρκα σας και παραδοθείτε, ειδεμή θα πυροβολήσουμε». Το υπόλοιπο πλήρωμα του καϊκιού (Ευάγγελος Κουταλιανός, Μιχαήλ Χριστοδουλάκης, Ανάργυρος Μέλλος), πριν ανέβουν οι αστυνομικοί, πρόφτασε και πέταξε στη θάλασσα τα τελευταία κιβώτια του φορτίου. 

Οι δεκατρείς συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου. Στις 6 Μαΐου, πριν ανακοινωθούν οι ποινές, ο αρχιδικαστής στο Κακουργιοδικείο Πάφου έδωσε την ευκαιρία στους κατηγορούμενους να εκφράσουν απολογία. Αντ’ αυτού όλοι δήλωσαν ότι έπραξαν το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα. Ο Κώστας Λεωνίδα δήλωσε εύγλωττα: «Είμαι Έλλην Κύπριος και έκαμα το καθήκον μου διά την ελευθερίαν της Κύπρου. Εάν είμαι ένοχος δι’ όσα έκαμα, είμαι εις την διάθεσιν του δικαστηρίου». 
 
* Το άρθρο προέκυψε από έρευνα που διεξάγει ο δρ Χαράλαμπος Αλεξάνδρου για τον Τομέα Πάφου στον αγώνα της ΕΟΚΑ και συγκεκριμένα για τον Κώστα (Παπακώστα) Λεωνίδα. Πορίσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του επιστημονικού συνεδρίου της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών που θα γίνει στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2020. 
 
*Ειδικός επιστήμονας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
  Δρ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...