To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
«Στο πάτωμα»: Ζωντανή περφόρμανς από PASHIAS και Δ. Νικήτα
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • «Στο πάτωμα»: Ζωντανή περφόρμανς από PASHIAS και Δ. Νικήτα
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουαρίου 2020, 1:44 μμ
Η ζωντανή performance  με τίτλο «Στο πάτωμα» από τον εικαστικό PASHIAS και την ποιήτρια Δάφνη Νικήτα σε συνομιλία με έργα από την πρακτική του καλλιτέχνη Μιχάλη Μιχαηλίδη, φιλοξενείται την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου. 
 
Με αφορμή την προσωρινή έκθεση «Zητώ μονάχα το Φως» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, PASHIAS και Νικήτα παρουσιάζουν ένα ζωντανό performance σε συνομιλία με έργα από την πρακτική του καλλιτέχνη Μιχάλη Μιχαηλίδη σε ένα μονοπάτι συνάντησης δημιουργών διαφορετικών μέσων έκφρασης.
 
Το έργο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Claude Monet της Λεβέντειου Πινακοθήκης (22668838) την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στις 8.30μ.μ. διάρκεια μία ώρα και ελεύθερη είσοδο, σε επιμέλεια έκθεσης της  Ελένης Σ. Νικήτα και της Κατερίνας Στεφανίδου.
 
Με το ζωντανό performance «Στο πάτωμα», το σώμα του εικαστικού ενοποιείται με τον οριζόντιο άξονα του αρχιτεκτονικού χώρου, ξεκινώντας από την επίπεδη διάσταση μίας πρόσοψης ή ενός αετώματος, ως στοιχεία τα οποία απεικονίζει συχνά ο Μιχαηλίδης στις κατασκευές του. Η γραφή και η φωνή της ποιήτριας Δάφνης Νικήτα αποδίδουν - μέσα από τις λέξεις - σχήμα, όγκο και χρώματα στην εικόνα του PASHIAS, παρουσιάζοντας τον αέναο διάλογο ανάμεσα στην ‘ύλη’ και το ‘πνεύμα’. Η συνεργασία της Νικήτα και του PASHIAS αποσκοπεί στην ανάδειξη των πολλαπλών διαστάσεων της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπου η διαμεσική προσέγγιση της γλυπτικής τέχνης με την τέχνη του performance και της ποίησης, προσκαλούν τον θεατή να επισκεφθεί το ιστορικό έργο μέσα από ένα νέο ‘φως’ ανάγνωσης.
 
Η καλλιτεχνική πορεία του Μιχάλη Μιχαηλίδη (1923 - 2015) χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως από την δημιουργία γεωμετρικών ανάγλυφων κατασκευών σε καμβά, που του χάρισαν διεθνή αναγνώριση με την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Μπιενάλε Βενετίας το 1976. Ο Μιχαηλίδης καθορίζει αρχιτεκτονικά τον εικαστικό χώρο μέσα από την χρήση γεωμετρικών σχημάτων, κινούμενος ανάμεσα στον επίπεδο και στον ανάγλυφο χώρο, προχωρώντας από τις δύο στις τρεις διαστάσεις. Το οπτικό πεδίο του θεατή μορφοποιείται μέσα από τη συχνή χρήση του λευκού στην πρόσοψη των κατασκευών, ως την απόλυτη σύμπτυξη του χρωματικού φάσματος. Αφήνοντας το φως να πάρει την ιδιότητα του δημιουργού, η σκίαση σχηματίζει - ως ποιητική χειρονομία - την εικόνα, ανάλογα με την μεταβαλλόμενη θέση του θεατή.
 
* Φωτογραφία: «Paper war»,  PASHIAS, 2020, Δ. Βενιζέλος
 
Ιστορικό συνεργασίας
Ο PASHIAS και η Δάφνη Νικήτα ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 2017 με την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Μαύρα Σκυλιά» (Εκδόσεις Καστανιώτη) στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος, κατά την οποία το ζωντανό performance ‘Lastwords’ συνέδεσε κυριολεκτικά και μεταφορικά το κοινό με το σώμα του καλλιτέχνη, τις λέξεις με την ‘ύλη’, μέσω μίας αδιόρατης πρότασης ή γραμμής που πήρε τη μορφή ενός μαύρου κουβαριού. Κατά την Διεθνή Μέρα Μουσείων το 2018, η Νικήτα επιμελήθηκε τα κείμενα για τη παρουσίαση του performance ‘Mountaintop’ το οποίο ανατέθηκε στον PASHIAS από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού.
 
Με αναφορά στην πορεία του ιστορικού Κύπριου καλλιτέχνη Χριστόφορου Σάββα, το ζωντανό έργο πήρε μέρος στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, όπου ο εικαστικός παρουσίασε το σώμα του κάτω από ένα πέπλο τεχνητού γρασιδιού, δίνοντας κίνηση στις αιχμηρές ανάγλυφες επιφάνειες του Σάββα. Πρόσφατα, η Νικήτα συνεργάστηκε με τους Δημήτρη Βενιζέλο και Μελίνα Φιλίππου για την επιμέλεια της ατομικής έκθεσης ‘Carry me home’ από τον PASHIAS, που πήρε μέρος στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος. Η πολυμορφικότητα των έργων του εικαστικού, παρουσιάστηκε μέσα από την ανάπλαση μυθολογικών μορφών, αρχιτεκτονικών μοτίβων και τουριστικών απεικονίσεων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχρονων ‘σουβενίρ’ ή αναμνήσεων της διαδικασίας μεταφοράς και διαφύλαξης σωμάτων και αξιών.
 
Πηγή: philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...