To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Αγορά Νέας Πάφου: Αρχαίους δρόμους έφερε στο φως η σκαπάνη
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Αγορά Νέας Πάφου: Αρχαίους δρόμους έφερε στο φως η σκαπάνη
  23 Ιανουαρίου 2020, 6:54 μμ  
Πλακόστρωτες επιφάνειες δρόμων ή κατασκευές που συνδέονται με την ύπαρξη δρόμων έφερε στο φως η σκαπάνη κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο στην αγορά της Νέας Πάφου. 
 
Αυτός ήταν ο μόνος από τους δύο βασικούς στόχους των ερευνών του Τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Jagiellonian Κρακοβίας (Πολωνία) που επετεύχθη. Οι έρευνες γίνονται μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Pafos Agora Project (PAP). Στόχος του PAP, το οποίο ξεκίνησε το 2011, είναι η μελέτη της οικονομικής, και όχι μόνο, δομής και δραστηριότητας της αρχαίας πόλης της Νέας Πάφου, τόσο με βάση ανασκαφικής έρευνας εντός της Αγοράς όσο και σε άλλα σημεία της πόλης, όπως και με τη χρήση γεωφυσικών μεθόδων. Οι έρευνες διεξάγονται κάτω από τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Ευδοξία Παπουτσή- Βλάντικα.

Στις έρευνες του 2019 (Αύγουστος-Σεπτέμβριος) συμμετείχαν επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Δύο ήταν οι βασικοί στόχοι των ερευνών:

  1. να προσδιοριστεί η έκταση της ίδιας της Αγοράς στα βόρεια,
  2. να εντοπιστούν οι δρόμοι που βαίνουν κατά μήκος της Αγοράς στα βόρεια και ανατολικά.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε τρεις δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές (TT): στην TT.VI, η οποία διανοίχθηκε το 2018 και σε νέες οι οποίες χαράχθηκαν με βάση τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών των προηγούμενων ετών. Η TT.VII βρίσκεται στην βόρεια επέκταση της δυτικής Στοάς της Αγοράς ενώ η TT.VIII στην βόρεια επέκταση της ανατολικής Στοάς. Συνεχίστηκαν επίσης οι ανασκαφές στην τομή TT.II, στην ανατολική Στοά, όπου ανασκάπτεται το Δωμάτιο R.22.

Από τους πιο πάνω στόχους επιτεύχθηκε ο δεύτερος αφού σε όλες τις δοκιμαστικές τομές  αποκαλύφθηκαν είτε οι πλακόστρωτες επιφάνειες δρόμων (στην TT.VIII) ή κατασκευές που συνδέονται με την ύπαρξη δρόμων  (αγωγή και συσσωρευτές νερού στις τομές TT.VI και TT.VII). Εν τούτοις, το βόρειο άκρο των στοών δεν εντοπίστηκε. Στην τομή TT.VIII επιβεβαιώθηκε η πορεία του δρόμου που ορίστηκε ως P στην αναπαράσταση του J. Młynarczyk (1990). Ο δρόμος αυτός αποκαλύφθηκε και στα νότια του θεάτρου το οποίο ανασκάπτει η αρχαιολογική αποστολή από το Σίδνεϋ Αυστραλίας. Οι φετινές έρευνες του PAP επιβεβαίωσαν επίσης την πορεία του δρόμου 1a, ο οποίος αποτελεί επέκταση της εσωτερικής πορείας της δυτικής Στοάς της Αγοράς (στην τομή TT.VII). Όμως ο δρόμος με αριθμό 2a ανακαλύφθηκε σε κάπως διαφορετική θέση από αυτήν που σημειώνεται στην αναπαράσταση του Młynarczyk – περίπου 20 μ στα ανατολικά (TT.VI).

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ερευνώμενη περιοχή είχε ισοπεδωθεί και συληθεί σε πολλά σημεία στα παρελθόν, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την έρευνα και την ερμηνεία πολλών ευρημάτων. Οι ανασκαφείς αντιμετώπισαν και κάποια αναπάντεχα ευρήματα όπως αριθμό ταφών (τομή TT.VII), οι οποίες είχαν γίνει μέσα σε παλαιότερα κτίσματα/στοιχεία. Αυτή η μικρή σε έκταση νεκρόπολη χρήζει περαιτέρω έρευνας, παρόλο που είναι πιθανόν να σχετίζεται με μια βασιλική, η οποία ίσως βρισκόταν στα βορειοδυτικά της τομής TT.VII.

Η πιθανή ύπαρξη βασιλικής διαφάνηκε από τις γεωμαγνητικές έρευνες του PAP, οι οποίες έγιναν από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου κατά το 2016. Περισσότερα συμπεράσματα θα προκύψουν με τη χρονολόγηση με τη μέθοδο C14 στα κατάλοιπα των τάφων και ιδιαίτερα στο ξύλινο φέρετρο του τάφου 2. Φαίνεται ότι τα πιο πάνω ευρήματα χρονολογούνται στην Ύστερη Ελληνιστική και πρώιμη Ρωμαϊκή περίοδο ενώ το νεκροταφείο μπορεί να χρονολογηθεί στην ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο.

Παράλληλα με τις ανασκαφές διεξήχθη και μικρής-κλίμακας γεωφυσική έρευνα και συντηρήθηκαν τα μεταλλικά ευρήματα ενώ συνεχίστηκε η μελέτη των συντηρημένων μεταλλικών αντικειμένων και των νομισμάτων. Επιπλέον, μελετήθηκαν και τα ανθρωπολογικά ευρήματα (σκελετικό υλικό) που ήρθαν στο φως κατά τις προηγούμενες ανασκαφές.

Πηγή: philenews

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...