To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
«Shoah»: Προβάλλεται το μνημειώδες ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • «Shoah»: Προβάλλεται το μνημειώδες ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα
  23 Ιανουαρίου 2020, 8:16 μμ  
Το μνημειώδες ντοκιμαντέρ του Κλοντ Λανζμάν «Shoah» (1985) παρουσιάζεται σε παγκόσμια κινηματογραφική προβολή με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου). Στην Κύπρο την προβολή διοργανώνουν οι πρεσβείες του Ισραήλ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Γκαίτε και ο πολιτιστικός οργανισμός Atlantis Culture, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, με έναρξη στις 14.30 στο Ίδρυμα ΑΡΤος, στη Λευκωσία. 
 
Ο Λανζμάν πέρασε στην Ιστορία ως ο δημιουργός ενός αξεπέραστου ντοκουμέντου για τη γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί, του δεκάωρου ντοκιμαντέρ που έχει αφήσει εποχή και αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς. Για την ολοκλήρωση του επικού αυτού έργου δούλεψε τέσσερα χρόνια για να μοντάρει 350 ώρες γυρισμάτων, για τα οποία ταξίδεψε σε 14 χώρες από το 1974 ως το 1981.

Το ντοκιμαντέρ «Shoah» (που στα εβραϊκά σημαίνει «εξολόθρευση») είναι διάρκειας πάνω από 9 ώρες και χρειάστηκαν 11 χρόνια για να ολοκληρωθεί (1974-1985). Εξιστορεί την ιστορία του Ολοκαυτώματος μέσω συνεντεύξεων με επιζώντες, μάρτυρες και δράστες, και με βίντεο που γυρίστηκαν στο τέλος της δεκαετίας του '70 και αρχές της δεκαετίας του '80 στις εμπλεκόμενες χώρες θανάτου. Ο Κλοντ Λανζμάν (1925–2018) έλεγε ότι  «δεν είναι μια ταινία για την επιβίωση αλλά μια μαρτυρία θανάτου».
 
Χαιρετίστηκε ως ένα «αριστούργημα της κουλτούρας της μνήμης» και ως «μια επική ταινία για το μεγαλύτερο κακό της σύγχρονης εποχής». Το ντοκιμαντέρ έλαβε πολυάριθμες υποψηφιότητες και βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου New York Film Critics Circle for Best Non-Fiction Film και το βραβείο BAFTA for best Documentary.
 
Το κάλεσμα για την παγκόσμια προβολή του ντοκιμαντέρ, αποτελεί πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου και στη χώρα μας θα προβληθεί από τους προαναφερθέντες φορείς την Κυριακή 26 Ιανουαρίου για να ολοκληρωθεί την 27η Ιανουαρίου, κατά τη Διεθνή Μέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η προβολή θα γίνει στο Ιδρυμα ARTος, στη Λευκωσία,  σε τέσσερα μέρη ως εξής:
Μέρος 1ο: 15:00 – 17:30
Μέρος 2ο: 17:45 – 19:30
Μέρος 3ο: 19:45 – 22:15 
Μέρος 4ο: 22:30 – 01.00
 
Τα μέρη δεν είναι με χρονολογική σειρά, γι’ αυτό μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ένα ή περισσότερα από αυτά όπως επιθυμεί.
 
+ Δηλώσεις συμμετοχής στο nora@nh-action.com ή στο τηλ. 99678132. Η γλώσσα είναι η αρχική (πολωνικά, γαλλικά, εβραϊκά, αγγλικά) με αγγλικούς υπότιτλους.
 
Ο Κλοντ Λανζμάν

Ο Κλοντ Λανζμάν (1925–2018) ήταν ένας από τους μεγάλους Γάλλους σκηνοθέτες και διανοούμενους. Γεννημένος στο Παρίσι από Εβραίους γονείς, εντάχθηκε στη γαλλική αντίσταση και πολέμησε τους Ναζί. Αργότερα, σπούδασε φιλοσοφία στη Γαλλία και τη Γερμανία και στη συνέχεια εργάστηκε ως Λέκτορας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου την περίοδο 1948/49. Το 1953, ο Λανζμάν, ο οποίος ανήκε στον πνευματικό κύκλο του Ζαν-Πολ Σαρτρ και της Σιμόν ντε Μπουβουάρ  έγινε μόνιμος συνεργάτης του θρυλικού πολιτικού και λογοτεχνικού περιοδικού Λε Ταμ Μοντέρν (Les Temps Modernes).
 
Το Ολοκαύτωμα, ο αντισημιτισμός και ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου του, τόσο ως σκηνοθέτης όσο και ως δημοσιογράφος. Μεταξύ των πιο γνωστών ταινιών του είναι το «Ισραήλ, γιατί;» (1973), σχετικά με την αναγκαιότητα ίδρυσης του Ισραήλ μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, «Τσαχάλ» (1994), μια στενή εξέταση της ισραηλινής αμυντικής δύναμης  και «Σόμπιμπορ, 14 Οκτωβρίου 1943, 4 μ.μ.» (2001) σχετικά με την εξέγερση στο στρατόπεδο θανάτου του στο Σόμπιμπορ το 1943.
 
Το 2013 στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου απονεμήθηκε στο Κλοντ Λάντζμαν η τιμητική χρυσή άρκτος για «Επίτευγμα Έργου Ζωής». Ήταν η πρώτη φορά που ένας σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ λάμβανε αυτή την τιμή από το Μπερλινάλε.
 
Η ταινία
 
Η λέξη «Shoah» είναι εβραϊκή και σημαίνει βάραθρο, εξολόθρευση, έρεβος, μεγάλη καταστροφή, συμφορά, πτώση. Πλέον χρησιμοποιείται ως συνώνυμη της μαζικής εξόντωσης του ευρωπαϊκού εβραϊσμού κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις δηλώσεις/μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν ως θύματα, δράστες και παρατηρητές την εθνικοσοσιαλιστική εξόντωση των Ευρωπαίων Εβραίων και την επιβεβαίωσαν, συχνά για πρώτη φορά, ύστερα από 30 χρόνια και πλέον.
 
Ο σκηνοθέτης δεν άφηνε τους μάρτυρες απλά να ανακαλέσουν στη μνήμη τα βιώματά τους αλλά τους παρότρυνε να ζήσουν ξανά τα όσα συνέβησαν τότε. Εστίασε, δε, στον «μηχανισμό της γραφειοκρατίας της εξόντωσης», που ξεκίνησε στα γκέτο και εφαρμόστηκε πλήρως στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Εικόνες από τους τόπους των δολοφονιών όπως ήταν στα τέλη του ’70 – αρχές ’80 παρουσιάζονται σε όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, το μοντάζ του οποίου είναι καθοριστικό για την πρόσληψη των γεγονότων: «Πήγα στα μέρη αυτά, μόνος, και κατάλαβα ότι πρέπει να συνδυάσει κανείς τα πράγματα. Πρέπει να γνωρίζεις και να δεις, να δεις και να γνωρίζεις. Γι’ αυτό και το ζήτημα των τόπων είναι τόσο ουσιώδες. Πρόκειται για ένα φιλμ άμεσα συνυφασμένο με τον τόπο, ένα τοπογραφικό, ένα γεωγραφικό φιλμ», είπε ο Λανζμάν.
 
Πηγή: philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...