To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Το Συμβούλιο των Πολλών στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ
ΑΡΧΙΚΗSTAYING INΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Το Συμβούλιο των Πολλών στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ
  18 Φεβρουαρίου 2020, 12:01 μμ  
Τη συμμετοχική δράση «Council of Many» (Συμβούλιο των Πολλών) των Αλεξίν Σανέλ και Μικαέλ Φορ παρουσιάζει το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη], την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 7μ.μ. στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ
 
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο NiMAC, η Σανέλ και ο Φορ συνεχίζουν την παραγωγή του συμμετοχικού τους έργου «Council of Many», που δρομολογήθηκε με την πρώτη του έκδοση στην Ελλάδα την άνοιξη του 2017, με την ευκαιρία της έναρξης της documenta 14. Περιελάμβανε παραστάσεις, μία συμμετοχική εκδήλωση στο The Art Foundation, μία ηλεκτρονική πρόσκληση για συμμετοχή μέσω της αποστολής πρότυπων οδηγιών παρουσίασης, καθώς και φωτογράφηση για την έναρξη της παγκόσμιας προβολής διαφανειών.

Το «Council of Many» είναι ο πίνακας μιας προσωπικής παραγωγής, που βασίζεται στην οριζόντια δήλωση ως «πρώτη ύλη» και στη συνέχεια συμπεριλαμβάνεται μέσα σε εικόνες. Εκ φύσεως φτιαγμένος από κοινού, λειτουργεί ως δημοκρατική μεταφορά, ένα ποιητικό εργαλείο, ένα ταξίδι του μυαλού, το οποίο εξελίσσεται από πόλη σε πόλη.

Το πρωτόκολλό του: Η ανάπτυξη ενός καταλόγου (ο αποκαλούμενος Κατάλογος Συμφορών), ο οποίος περιλαμβάνει 5.000 σελίδες οδηγιών, κανονισμών, λογιστικών προτύπων, διοικητικών και νομικών εγγράφων, που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Παγκόσμια Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σκοπός των οποίων είναι η διαχείριση της ελληνικής κρίσης, των προτεινόμενων εξελίξεων…
 
Σε κάθε σταθμό του πρότζεκτ, οι επισκέπτες και συνεργάτες ηθοποιοί καλούνται να σκίσουν μία ή περισσότερες σελίδες από τον συγκεκριμένο κατάλογο και να γράψουν τον δικό τους νόμο, τη δική τους ιδέα ή μια νέα έκφραση στην πλάτη τους. Οι συμβολές αυτές εντάσσονται μετά στον δημόσιο χώρο μέσω μιας εκστρατείας με αφίσες, οι οποίες στη συνέχεια φωτογραφίζονται. Οι εικόνες που προκύπτουν, περίπου 30-40 ανά σειρά, παρουσιάζονται πρώτα στη χώρα που έχουν δημιουργηθεί και στη συνέχεια εμπλουτίζουν την παγκόσμια προβολή διαφανειών, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί και πάλι σύντομα στον επόμενο τόπο παραγωγής.

Η Αλεξίν Σανέλ ασχολείται με τη φωτογραφία, το βίντεο, την περφόρμανς, τις εγκαταστάσεις, το κολάζ και τη γλυπτική. Το μέσο συνήθως υπαγορεύεται από τη φύση κάθε πρότζεκτ. Αυτό που συνδέει αυτές τις διαφορετικές μορφές έκφρασης είναι ένα έντονο ενδιαφέρον για τη συλλογή, την περιγραφή, την κατηγοριοποίηση και την τεκμηρίωση διαφόρων δομών, συναισθημάτων, συστημάτων και αναμνήσεων. Η Chanel εφιστά την προσοχή στα καθημερινά γεγονότα, στα προφανώς κοινότυπα γεγονότα και στις ευρέως αποδεκτές παραδόσεις ή δομές, προχωρώντας στην αναδιοργάνωσή τους σύμφωνα με νέα, πειραματικά συστήματα και, ως εκ τούτου, επιτρέπει μια νέα ανάγνωσή τους. Το κεντρικό θέμα αυτού του έργου είναι η σχέση μεταξύ κοινωνικών δομών, (από τη θρησκεία, τις πολιτιστικές παραδόσεις, τη βιομηχανία, τη διοίκηση έως τα θεσμικά θέματα) και το άτομο, τα συναισθήματά του και τις ιδιοσυγκρασίες του. Είναι οι περιστασιακές μικροδιαφορές μεταξύ αυτών των διαφορετικών τύπων οργανισμών που ενδιαφέρουν την Alexine Chanel.
 
Ο Μικαέλ Φορ διευθύνει  τη Σχολή Καλών Τεχνών των Βερσαλλιών και τον οργανισμό MARSINPARIS. Παράγει εικόνες-κείμενα. Με ελαχιστοποιημένη μορφή –μια λέξη, μια σύντομη πρόταση τυπωμένη με μαύρο χρώμα σε μια λευκή σελίδα Α4–,  η εικόνα-κείμενο λειτουργεί ως οπτικό και νοητικό αντικείμενο μεταξύ της τέχνης και της γραφής. Άμεσα αναγνωρίσιμες, παράγονται σύμφωνα με τα βασικά χαρακτηριστικά ενός λογισμικού επεξεργασίας κειμένου: γραμματοσειρά, μορφή, κάλυψη σελίδας. Μη προβλέψιμες στις διατυπώσεις τους, πολυσχιδείς στις τακτικές και στα διακυβεύματά τους (πολιτική, κοινωνία, παραγωγή), τα κείμενα-εικόνες δεν παραβλέπουν τις απολαύσεις που προσφέρει η περιέργεια, ο νεολογισμός και η υπερβολή.
 
21/2, Λευκωσία, Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ, 7μ.μ. 22797400
 
Πηγή: philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...