To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Το «FOOTBALL» του Τριαρίδη «σκοράρει» και στην Κύπρο
ΑΡΧΙΚΗSTAYING INΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Το «FOOTBALL» του Τριαρίδη «σκοράρει» και στην Κύπρο
  19 Φεβρουαρίου 2020, 4:35 μμ  
Τι σχέση μπορεί να έχει το ποδόσφαιρο, οι αναφορές στον Μέσι, τον Ρονάλντο, τον Πελέ και τον Μαραντόνα με την ιστορία της ίδιας της ανθρωπότητας και το κτίσιμο των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών;
 
Η σκληρή, ματωμένη κωμωδία του Θανάση Τριαρίδη «FOOTBALL. Το παιχνίδι της ανθρωπότητας» σε σκηνοθεσία του Τριαντάφυλλου Δελή και με πρωταγωνιστή τον Σήφη Πολυζωίδη παρουσιάζεται και στην Κύπρο στις 6 και 7 Μαρτίου. 
 
Μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιοδεία σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ανεβαίνει για 3 μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Δέντρο (Λευκωσία) από την MiNIMIS Εταιρεία Θεάτρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Γραφείο Πανεπιστημιακής Ανάπτυξης και Αποφοίτων).
 
Το έργο είναι ένας καυστικός μονόλογος με πολύ χιούμορ, που αναλύει την ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από την ιστορία του ποδοσφαίρου, ξεκινώντας από το 1500 μ.Χ.
 
Το «FOOTBALL» (2017) μαζί με το «LEOPOLD» (2017) και το «HIV» (2018) -το οποίο παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Κύπρο- συγκροτούν μια άτυπη πολιτική τριλογία. Η βασική θέση αυτής της τριλογίας είναι πως οι παντοτινοί ένοχοι είμαστε οι θεατές και πως ήρθε η ώρα να πληρώσουμε κάποιο τίμημα. Η ανάγκη του συγγραφέα να γράψει αυτά τα έργα, γεννήθηκε μετά από τα ταξίδια του στην Αφρική θέλοντας να μιλήσει για τα ταξίδια των «χορτάτων» σε μια «πεινασμένη» Ήπειρο.
 
Βασικός άξονας του έργου είναι ότι ο τέταρτος τοίχος δεν υπάρχει κι έτσι ο ηθοποιός επικοινωνεί ευθέως με τους θεατές. Πρόκειται για ένα έργο που ήρθε να μας αφυπνίσει, να μας «μετακινήσει» από την ασφάλεια της «καρέκλας» (ως κοινό) και να μας φέρει αντιμέτωπους με τις ευθύνες μας σε σχέση με την πορεία της ανθρωπότητας.
Παρακολουθούμε λοιπόν τον «Φ», που υποδύεται ο Σήφης Πολυζωίδης, ένα σύγχρονο άνθρωπο-φίλαθλο-οπαδό, να παραθέτει ερωτήματα για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως για το μέλλον αυτού του κόσμου, όπου το κοινό θα κληθεί να απαντήσει. Μας μιλάει για ένα αρχαίο ένστικτο του ανθρώπου να «κλωτσάει» και για μια άγρια ψυχή που βρίσκεται θαμμένη μέσα μας και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εξευγενισμένοι παίκτες και εξευγενισμένοι θεατές... Και κάπου στο βάθος της συνείδησης να φωλιάζουν τα κατάλοιπα της παλιάς ψυχής... Όταν κατά καιρούς εξωτερικεύονται, τότε μιλούμε για τον χουλιγκανισμό, για την άσκοπη κοινωνική βία των μητροπόλεων, για την τρομοκρατία των γηπέδων...»

«Και σε όσους μου λένε πως δεν "πρέπει" ("δεν έχουμε δικαίωμα") να αγγίζουμε το κοινό στην διάρκεια της θεατρικής πράξης, έχω να απαντήσω πως διαφωνώ απόλυτα» σχολιάζει ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης. «Μπορεί να είναι επώδυνο, αλλά νομίζω πως είναι το μόνο μέλλον της θεατρικής τέχνης στην εποχή των κατασκευασμένων και μνημονικοποιημένων εικόνων. [Μνημονικοποιημένες εικόνες: οι εικόνες που αποθηκεύονται στην ηλεκτρονική μνήμη των υπολογιστών και μπορούν να αναπαραχθούν επ' άπειρον]. Αυτή είναι η άποψή μου - χωρίς να σημαίνει πως είναι υποχρεωτικά η σωστή.»

Συντελεστές 

Συγγραφέας: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Τριαντάφυλλος Δελής
Κίνηση: Πασχαλιά Ακριτίδου
Μουσική: Γιώργος Οικονόμου
Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Κοκολινάκης
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Μακρυγιάννης
Παίζει: Σήφης Πολυζωίδης
 
Πηγή: philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...