To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Εκδηλώσεις για παιδιά: Η χρονιά του δράκου
ΑΡΧΙΚΗSTAYING INΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Εκδηλώσεις για παιδιά: Η χρονιά του δράκου
  23 Φεβρουαρίου 2020, 8:30 πμ  
Μια φορά κι ένα καιρό… τα παιδιά ήταν καθηλωμένα μπροστά σε κάποια οθόνη με τα δάκτυλα τους να πατάνε πλήκτρα με ταχύτητα καταξιωμένου πιανίστα. Σε μια τέτοια εποχή δημιουργήθηκε το Μουσείο Παραμυθιού επανασυνδέοντας τα παιδιά με ιστορίες για δράκους, κοντορεβιθούληδες, χιονάτες και σταχτοπούτες. Φέτος συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας.
 
Το παραμύθι, με τους συμβολισμούς, τις αλληγορίες και τις υπερβολές, πέρα από τον ψυχαγωγικό και τον παιδαγωγικό του ρόλο, «μιλάει» με έναν ξεχωριστό τρόπο στην ψυχή του παιδιού. Η Βίκυ Μπαλωμένου, ως ψυχοθεραπεύτρια που είναι, το ήξερε πολύ καλά. Για αυτό και κάποια στιγμή αποφάσισε, μαζί με μια ομάδα συνεργατών (Φώτη Κακογιάννη Αντιγόνη Μιχαηλίδου, Εμανουέλα Κατρινάκη, Έφη Λαδά, Άσπα Ξυδέα, Μαρία Μιχαηλίδου) να δημιουργήσει έναν χώρο όπου το παιδί θα είναι σε άμεση επαφή με το παραμύθι. Μετά από αρκετό ψάξιμο, ο χώρος βρέθηκε: Γρανικού 32, στην εντός των τειχών Λευκωσία, δίπλα στην Πράσινη Γραμμή. Ένα παλιό διώροφο διατηρητέο, που από μόνο του έχει πολλές ιστορίες να πει. Το εσωτερικό του διαμορφώθηκε με τρόπο που να προσφέρει παραμυθένια σκηνικά και να βοηθά σε διαδραστικές δράσεις. Γνωστά και άγνωστα παραμύθια, έργα τέχνης βασισμένα σε παραμύθια, σπάνια βιβλία, θεματικές εκθέσεις, μουσικές εμπνευσμένες ή γραμμένες για παραμύθια, συναντιούνται σε ένα χώρο που στόχο έχει να εμπνεύσει σε ένα ταξίδι στην παράδοση, τη ζωή και την ανθρώπινη ψυχή. «Βασικοί στόχοι του Μουσείου», όπως μας εξηγεί η κ. Μπαλωμένου, «είναι η διάσωση και διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς που περιλαμβάνει παραμύθια, θρύλους, μύθους και παραδόσεις από την Κύπρο και την Ελλάδα, η ανάδειξη της οικουμενικότητας των παραμυθιών, η γνωριμία άλλων πολιτισμών μέσα από τα παραμύθια τους και η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας».

Ο νοηματικός άξονας του Μουσείου περιστρέφεται γύρω από τα κύρια χαρακτηριστικά των παραμυθιών (η αλλοίωση του χρόνου, η εναλλαγή κλίμακας, η οικουμενικότητά τους) και τα εκφράζει τρισδιάστατα, παίζοντας με αυτά τα στοιχεία και αναπτύσσοντας, πρωτότυπα την ιδέα της «μαγικής βιβλιοθήκης».

Εκδηλώσεις
Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την ίδρυση του, οργανώνεται σειρά εκδηλώσεων, κάτω από το γενικό τίτλο «Ένας δράκος, ποιος δράκος;». Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο προγραμματίζεται να ξεκινήσει ένα νέο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για τα σχολεία με τίτλο «Μιαν βολάν τζι έναν τζαιρόν… δράτζιοι τζιαι δράτζιαινες», το οποίο βασίζεται σε διηγήσεις του γνωστού συγγραφέα Νέαρχου Κληρίδη. 

Τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί η εικαστική έκθεση «Τα Τζιτρολέμονα μέσα από τη ματιά Κυπρίων εικονογράφων». Κύπριοι εικονογράφοι σχεδιάζουν το γνωστό κυπριακό παραμύθι «Τα Τζιτρολέμονα», ένα παραμύθι από τη συλλογή «Διηγήσεις για δράκους» του Νέαρχου Κληρίδη.

Κατά τη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιούνται αφηγήσεις παραμυθιών, παρουσιάσεις βιβλίων και εργαστήρια τέχνης με θέμα, φυσικά, τους δράκους. Παράλληλα θα συνεχίζονται, κατόπιν συνεννόησης με ενδιαφερόμενες ομάδες 8-12 ατόμων, τα «Τea afternoons» με «Το Δώρο της Παπλωματούς». Η ιστορία ζωντανεύει μέσα από ένα διαδραστικό θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της Παπλωματούς. Στη συνέχεια τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν μια κατασκευή εμπνευσμένη από την ιστορία, ενώ οι γονείς μπορούν να απολαύσουν το τσάι τους στην γκαλερί του Μουσείου «Τσάι με την Αλίκη». 

Μία άλλη δράση είναι το Εργαστήρι εικαστικής δημιουργίας και ενεργητικής αφήγησης εμπνευσμένο από το παραμύθι «Ο λαίμαργος Τουνελόδρακος» Ευγένιου Τριβιζά. Μέσα από θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες τα παιδιά γνωρίζουν τον παμπόνηρο Τουνελόδρακο, ο οποίος με το τεράστιο στόμα του που μοιάζει με τούνελ, ξεγελάει και καταπίνει τα τρενάκια του Τρενιντάντ, καθώς και το μικρό τρενάκι το «Τσουφ Τσουφ»! Στο εργαστήρι τα παιδιά θα δημιουργήσουν τρισδιάστατους δράκους χρησιμοποιώντας μικτά υλικά και παράλληλα θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες συνεργατικής ζωγραφικής για να γεμίσουν την «πεινασμένη» κοιλιά των δράκων. Το εργαστήριο, που θα διεξάγεται κάθε Κυριακή μεταξύ 12 και 13.30, κατάλληλο για παιδιά 7-12 χρόνων, συντονίζει η εικαστική παιδαγωγός Δρ. Τερέζα Μαρκίδου.

Σήμερα, 23 Φεβρουαρίου, το Μουσείο θα γιορτάσει τα γενέθλια του με ένα παραμυθένιο πάρτι φιλαναγνωσίας! Συγγραφείς θα αφηγηθούν τις ιστορίες τους μέσα από διαδραστικά εργαστήρια και μαζί με τα παιδιά θα ευχηθούν στο Μουσείο Παραμυθιού «Χρόνια Πολλά». Οι συγγραφείς που συμμετέχουν είναι: Δήμητρα Χαραλάμπους («Το Κρυφτό»), Νάγια Παναγιώτου και Γιώργος Μιτλεττον («Δεν είμαι η Μυρτώ»), Δέσποινα Ηρακλέους («Η μηχανή που έφτιαχνε ιστορίες»), Έλενα Περικλέους («H πράσινη τρυπημένη κάλτσα»), Μαριάννα Παναγιώτου («Ένα ψάρι μα τι ψάρι που ‘χει χάρη και καμάρι»). Όλα αυτά μεταξύ 10:30-13:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Για πληροφορίες:  22 376522
   
Τα οφέλη του παραμυθιού
Σύμφωνα, με τους ειδικούς, η συμβολή του παραμυθιού στην ανάπτυξη, εκπαίδευση, κοινωνική συμπεριφορά, αλλά και στη συναισθηματική ωρίμανση του παιδιού είναι πολλαπλή. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, αναφέρουν ότι, η 10λεπτη ανάγνωση μιας ιστορίας πριν από τον ύπνο, θα μπορούσε να ενισχύσει τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών.
Με τα παραμύθια αναπτύσσεται η φαντασία και εμπλουτίζεται ο ψυχικός κόσμος του παιδιού. Βοηθούν επίσης στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, όπως ο θάνατος, ο αποχωρισμός ή μία ασθένεια. Μπορεί ακόμα το παιδί να πάρει σημαντικά μαθήματα για την οικογένεια, τη φιλία, την αγάπη και να διδαχτεί για αξίες όπως η αγάπη, η αλληλεγγύη, η προσφορά.
Έρευνες έχουν δείξει επίσης πως τα παιδιά που μεγάλωσαν ακούγοντας παραμύθια είναι πιο συνεργάσιμα. Και το κυριότερο: Το «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα που μπορεί να δοθεί σε αυτά.

chrystalla.hadjidemetriou@phileleftheros.com
 
Φιλελεύθερα, 26/2/2020.
  Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...