To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
«Τo Αδρανές Σιντριβάνι» της Β. Περικλέους στην Art Seen 
ΑΡΧΙΚΗSTAYING INΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • «Τo Αδρανές Σιντριβάνι» της Β. Περικλέους στην Art Seen 
  25 Φεβρουαρίου 2020, 11:01 πμ  

Τη νέα εικαστική πρόταση της Βίκυς Περικλέους με τίτλο «Τo Αδρανές Σιντριβάνι» παρουσιάζει από τις 28 Φεβρουαρίου η Art Seen, στη Λευκωσία. 

Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από την ομώνυμη φράση στο ποίημα του Χόρχε Λούις Μπόρχες «Elegia de un Parque» (Ελεγεία για ένα Πάρκο), από τη συλλογή «Los Conjurados» (Οι Συνωμότες) του 1985.

Η έκθεση παρουσιάζεται ως μια χορογραφία διερευνητικών πράξεων, οι οποίες ενεργοποιούνται προς μια χωρική αλλά και χρονική έλλειψη συγχρονισμού ιεραρχιών και αφηγήσεων. Όπως αναφέρει η ίδια, εικόνες και τόποι επανέρχονται ως πλεονάσματα - επιτελεστικές παρουσίες μετά -ιστορικών φαντασμάτων - παγιδευμένα σε κάποια στοχαστικά και αδιάλειπτα συμβάντα. 

«Μια συνεχής αλλά εφήμερη επιστροφή. Σε κάθε επιστροφή, όψεις και εγγύτητες διαφέρουν, αποσταθεροποιώντας το - αργό - βλέμμα από το σώμα, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί στον προσωρινό του χώρο. Μήπως είναι μια κατάσταση που φέρνει στον νου την εμπειρία του μετεικάσματος; Διεγειρόμενη από το υπερβολικό φως, η εικόνα παραμένει, λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, στο φαινομενικό –οιονεί– βλέμμα που παράγει το νευρικό σύστημα, ενώ το σώμα είναι ήδη κάπου αλλού. Θα μπορούσε άραγε, να μετατοπιστεί το αδρανές βλέμμα όταν μια κατάσταση επιδεινώνεται; Δίνοντας τη δυνατότητα  προς έναν άλλο συγχρονισμό. Αυτόν της επιστροφής σε ένα αναδυόμενο Αλλού ή προς ένα διαφορετικό τρόπο εμπλοκής με τον κόσμο ή και τους κόσμους και τα μέσα παραγωγής του. Δεν ισχύει ότι, ούτως η άλλως, πως σε αυτά τα ίδια μέσα παραγωγής, ορισμένες παθολογίες μπορούν να εμφανιστούν ή να γίνουν αισθητές; Αυτή η ρήξη μπορεί να προέλθει από μια σειρά σεναρίων: υπερβολικός ήλιος, το φλας της κάμερας. Με μια κατά τον Τζέιμς Γκρέιαμ Μπάλαρντ οπτική, η σαγηνευτική λάμψη μιας επικείμενης κατάρρευσης».

  • Λευκωσία, Art Seen (22006624), εγκαίνια 28 Φεβρουαρίου 7.30 μ.μ. Διάρκεια: Μέχρι 10 Απριλίου 

Η έκθεση αναδεικνύει μια σειρά εντάσεων ανάμεσα σε αφηγήσεις και περιεχόμενα, καθώς κινείται - ούτε πίσω ούτε εμπρός - και κοιτάζει -ούτε κοντά ούτε μακριά - αλλά ταυτόχρονα, μέσα σε εικόνες, χώρους και τόπους, εντός και πέραν του χώρου της γκαλερί. Δημιουργώντας αλληλοεπικαλύψεις διαφόρων σεναρίων - και εγγύτητες - που μπορούν ή και όχι, να επεκταθούν μέσα και έξω από κάθε έργο. Αυτές οι χωροχρονικές πράξεις εισηγούνται ένα σύστημα κινητικότητας κατά μήκος χώρων και χρονικοτήτων, όπως σε μια μετά-γεωγραφική αντίληψη. Η έκθεση δεν εξετάζει μόνο τους χώρους αυτούς και την παραστατικότητα τους αλλά και τον/τους χώρο (ους)  που προκύπτουν ενδιάμεσα.

Η Βίκυ Περικλέους είναι εικαστικός και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο Frederick της Κύπρου. Σπούδασε στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Γουίµπλετον στο Λονδίνο και στην Ακαδηµία Καλών Τεχνών στη Βενετία. Στο έργο της η Περικλέους εξετάζει και παράγει εικόνες στις οποίες περιβάλλον, χειρονομίες και συναντήσεις ταλαντεύονται μεταξύ οικείου και ξένου, ερείπιου και μοντέλου, του κοντά και του μακριά, όπως αυτά απορρέουν μέσα από μετα-αποικιακές καταστάσεις και γεωγραφικά και πολιτισμικά φαντασιακά. Την έκθεση, που επιμελείται η Μαρία Στάθη, υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. 

Πηγή: philenews

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...