Ούτε και αυτό το καλοκαίρι η Μεσόγειος κατάφερε να αποφύγει τις καταστροφικές πυρκαγιές, που αφήνουν πίσω τους δεκάδες εκτάρια καμένης γης, αμέτρητες καταστροφές και δυστυχώς πολλές φορές και ανθρώπινα θύματα. Αν και τα μεσογειακά δάση είναι προσαρμοσμένα στη φωτιά, η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των πυρκαγιών και της έντασής τους, κάνει την κατάσταση σήμερα πιο απειλητική και κρίσιμη από ποτέ. Από την Ισπανία μέχρι το Λίβανο και από την Ιταλία μέχρι την Κύπρο και την Ελλάδα η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική. 

Καταστροφικές φωτιές έχουν κάνει στάχτη μεγάλες εκτάσεις πευκοδασών στον Λίβανο, ενώ οι φλόγες απειλούν κατοικημένες περιοχές. «Η πυρκαγιά είναι τεράστια, έχει καταστρέψει πολλές δασώδεις περιοχές και πλέον απειλεί σπίτια», ανάφερε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας εξηγώντας ότι απειλούνται και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Δυστυχώς και δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ένας πυροσβέστης αλλά και ένας 15χρονος που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης. Επίσης, περισσότεροι από δέκα έχουν τραυματιστεί. Ο Λίβανος παραδέχτηκε πως δεν έχει τη δυνατότητα να σβήσει την πυρκαγιά και για αυτό ζήτησε τη συνδρομή άλλων χωρών.

Τουλάχιστον τρεις νεκρούς θρηνεί και η Τουρκία μετά από τεράστια δασική πυρκαγιά που μαίνεται για τρίτη μέρα στα νότια της χώρας. Οι προσπάθειες πυρόσβεσης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν αφάνταστα το έργο των πυροσβεστών. Οι τουρκικές αρχές εκκένωσαν 18 χωριά και περιφέρειες της Αττάλειας, ενώ 16 ακόμη χωριά εκκενώθηκαν στις επαρχίες Άδανα και Μερσίνη.

Αλλά ούτε και η Ιβηρική χερσόνησος δεν γλίτωσε από τις πυρκαγιές, καθώς μεγάλες φωτιές εκδηλώθηκαν στην Καταλονία, όπως και στην περιοχή Καστίγια-Λα Μάντσα. Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες επιστρατεύτηκαν, καθώς στόχος των αρχών ήταν να μην πάρουν οι φωτιές ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει βελτιωθεί με τους πυροσβέστες να βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχών αναζωπύρωσή των πυρκαγιών.

Δραματική εξακολουθεί να είναι πάντως η κατάσταση στη Σαρδηνία, με τις αρχές να κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι πυρκαγιές στην περιοχή Οριστάνο μαίνονται εδώ και μέρες. Πάνω από 1.500 άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και περισσότερα από 200.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών έχουν γίνει στάχτη. Συνολικά, επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο 7.500 πυροσβέστες, εθελοντές, άνδρες και γυναίκες του ιταλικού στρατού και της Πολιτικής Προστασίας.

Δύσκολες ώρες περνά και η Ελλάδα, καθώς δεκάδες πυρκαγιές ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι πυροσβεστικές μονάδες δίνουν μάχη σε δεκάδες πύρινα μέτωπα, τα οποία αφήνουν πίσω τους καμένη γη και τεράστιες καταστροφές. Αρκετά χωριά και οικισμοί εκκενώθηκαν με τους κατοίκους τους να αφήνουν τα σπίτια τους άρον άρον για να γλυτώσουν από τις φλόγες.

Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές που έπληξαν την Αυστραλία τα τελευταία δύο χρόνια γέμιζαν την ατμόσφαιρα με σωματίδια που μείωσαν την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία και μετρίασαν την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, υπολογίζει αμερικανική μελέτη. Μάλιστα η επίδραση των πυρκαγιών στην ατμόσφαιρα ήταν σημαντικότερος παράγοντας στη διαμόρφωση του κλίματος από ό,τι η πανδημία, παρά τη μείωση των εκπομπών άνθρακα που έφεραν τα περιοριστικά μέτρα. «Ο κύριος παράγοντας που επηρέασε το κλίμα το 2020 δεν ήταν η Covid-19. Ήταν οι πυρκαγιές στην Αυστραλία» είπε ο επικεφαλής της μελέτης, Τζον Φάσουλο. Παρά την μείωση των ρύπων λόγω των περιοριστικών μέτρωνστη διάρκεια της πανδημίας παρουσιάστηκε μικρή αύξηση στη μέση θερμοκρασία της Γης.

Επιμέλεια: Ξένια Τούρκη