Το κλείσιμο όλων των εισόδων στη Δημοκρατία όπως και των οδοφραγμάτων, πιθανόν να οδηγήσει τους λαθρέμπορους σε άλλες μεθόδους για εισαγωγή ναρκωτικών. Στην εκτίμηση αυτή προβαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες που προχωρούν ήδη στη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης.
 
Συγκεκριμένα, η ΥΚΑΝ εκτιμά ότι το κλείσιμο κυρίως των αεροδρομίων και των λιμανιών λόγω κορωνοϊού, θα οδηγήσει τώρα όσους ασχολούνται με την παράνομη εισαγωγή ναρκωτικών να στραφούν σε άλλους τρόπους, όπως να επιχειρήσουν να τα εισάξουν μέσω ταχυδρομείων και κυρίως εταιρειών που μεταφέρουν δέματα. Εκεί στοχεύουν τώρα όλες οι προσπάθειες της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών που θα επιχειρήσει με τα μέσα που διαθέτει, να ελέγχει τα δέματα που φτάνουν στην Κύπρο, για σκοπούς παράδοσής τους. 
 
 
Από τον καιρό που έκλεισαν τα αεροδρόμια οι υποθέσεις ναρκωτικών έχουν μειωθεί κατακόρυφα και μόνο ελάχιστες περιπτώσεις εξετάστηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες και αφορούσαν μικρές ποσότητες. Ενώ ως συνήθως εξετάζονται γύρω στις 80-90 σοβαρές υποθέσεις ναρκωτικών τον μήνα, τον Μάρτιο αυτές μειώθηκαν κατά πολύ και αφορούσαν μικροποσότητες. Αυτό ωστόσο δεν εφησυχάζει την ΥΚΑΝ που συνεχίζει τις προσπάθειές της για εντοπισμό των παράνομων και να μην φτάσουν τα ναρκωτικά στην Κύπρο. 
Στο μεταξύ, η πανδημία του κορωνοϊού αναβάλλει προς το παρόν την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για σκοπούς αποκάλυψης υποθέσεων ναρκωτικών. Η ΥΚΑΝ θα ήταν η πρώτη υπηρεσία που θα χρησιμοποιούσε το μέτρο αυτό που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, όμως οι διεργασίες για την απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού από ειδική ομάδα της Αστυνομίας, ατόνησαν λόγω των προσπαθειών για πρόληψη από τον θανατηφόρο ιό.
 
Εξάλλου, σύντομα θα χρειαστεί να διοριστεί νέος επικεφαλής της ΥΚΑΝ, αφού ο σημερινός διοικητής της Γλυκέριος Λεοντίου, υπέβαλε αίτημα για πρόωρη αφυπηρέτηση το οποίο και έγινε αποδεκτό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο κ. Λεοντίου αποχωρεί από το νευραλγικό πόστο του στις 13 Απριλίου και θα πρέπει ο Αρχηγός Αστυνομίας να βρει τον αντικαταστάτη του.