To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Το πραγματικό νόημα της ανακύκλωσης
ΑΡΧΙΚΗGOING OUT ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ • Το πραγματικό νόημα της ανακύκλωσης
  19 Νοεμβρίου 2019, 9:52 πμ  
Εδώ και μερικά χρόνια μπήκα κι εγώ, ευτυχώς, στη διαδικασία της ανακύκλωσης και πιστέψτε με αισθάνομαι πολύ όμορφα που το κάνω αυτό. Ό,τι άχρηστο αντικείμενο, πλαστικό, χάρτινο, γυάλινο δεν πάει πλέον στον μεγάλο κάλαθο των αχρήστων αλλά στον κάδο που… ανήκει, για να επαναχρησιμοποιηθεί και να παραχθούν νέα αγαθά. 

Συχνά όμως, βλέπω μια πολύ άσχημη εικόνα στα σημεία όπου υπάρχουν τοποθετημένοι κάδοι ανακύκλωσης. Κάποιοι, ναι μεν πάνε ως εκεί, αλλά φαίνεται ότι τελικά βαριούνται να τους ανοίξουν και πετάνε έξω από τους κάδους τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια τους. Μια συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ανάγκη τους να μαζέψουν τα ανακυκλώσιμα και να τα πάνε εκεί που πρέπει. Γιατί, κανονικά, δεν θα έπρεπε να ανέχονται να λερώνουν το περιβάλλον. Υποτίθεται ότι έχουν ευαισθητοποιηθεί με το θέμα.

Υπάρχουν επίσης και μερικοί άλλοι που ισχυρίζονται ότι με την ανακύκλωση κάποιοι πλουτίζουν στην πλάτη μας, π.χ. εταιρείες που αναλαμβάνουν το μάζεμα και τη διεκπεραίωση. Ακόμα κι έτσι όμως να είναι, το κέρδος από την ανακύκλωση για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας είναι πολύ μεγαλύτερο από όσα κι αν βγάζει οποιοσδήποτε επιχειρηματίας. Στο κάτω–κάτω μπορεί να κερδίζει, παράλληλα όμως προσφέρει. 

Με την ευκαιρία όμως αυτή ας ξαναθυμηθούμε γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε.

Μειώνονται τα απορρίμματα και εξοικονομείται χώρος στις χωματερές και στους χώρους απόρριψης σκουπιδιών οι οποίοι γεμίζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Η παγκόσμια κατανάλωση πλαστικού, όπως λένε οι έρευνες, έχει αυξηθεί από 5.000.000 τόνους τη δεκαετία του ’50 σε 100.000.000 τόνους σήμερα. Για να κατασκευαστεί το πλαστικό χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων, π.χ. πετρέλαιο, τόσο για την κατασκευή του αλλά και για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων που το παράγουν. Παράλληλα, για την κατασκευή του πλαστικού απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού ενώ κατά τη διάρκειά της ελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες. Οι τοξικές αυτές ουσίες κάνουν κακό στην υγεία μας και στο περιβάλλον αφού παγιδεύουν την ακτινοβολία του ήλιου και προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας της γης και αλλαγές στο κλίμα της. Τα ορυκτά καύσιμα δεν βρίσκονται σε αφθονία στον πλανήτη αφού τα αποθέματα εξαντλούνται ολοένα και περισσότερο λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης τους. Ανακυκλώνοντας εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, αφού δεν παράγονται νέα προϊόντα από την αρχή.
Κατά την καύση των σκουπιδιών καταλήγουν στο έδαφος τοξικές ουσίες που μολύνουν το έδαφος και τα υπόγεια νερά. Έτσι, με την ανακύκλωση μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. Προστατεύεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη αφού μειώνεται η εκπομπή τοξικών ουσιών στο περιβάλλον και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας και φυσικών πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, ενώ δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για τη συμμετοχή στη βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής.

lenia.karatzia@phileleftheros.com
 
  Λένια Καρατζιά   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...