To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Τέσσερις σκέψεις για την κατάσταση της ελληνόφωνης μυθοπλασίας σήμερα
ΑΡΧΙΚΗGOING OUT ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ • Τέσσερις σκέψεις για την κατάσταση της ελληνόφωνης μυθοπλασίας...
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Δεκεμβρίου 2019, 7:23 μμ
1. Η ελληνική σειρά κάνει δυναμικό comeback
  Η ελληνική μυθοπλασία είχε δεχθεί σοβαρό πλήγμα πριν μια δεκαετία, ήταν από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης που έκλεισε αρκετά κανάλια και οδήγησε όσα απέμειναν σε σκληρές περικοπές και φθηνότερες λύσεις όπως ριάλιτι, τηλεπαιχνίδια, τάλεντ σόου και οι φθηνότερες καθημερινές σειρές, συνήθως διασκευές ξένων format με μεγάλο, καθορισμένο αριθμό επεισοδίων ή συμπαραγωγές με Κύπρο γυρισμένες στο νησί από ντόπια συνεργεία για οικονομία, οι γνωστές -όπως τις βάφτισε η στήλη- χαλλουμόπερες (βλ. πιο κάτω). Κι ενώ οι τελευταίες αποτέλεσαν μια κάποια λύση για την ελληνική μυθοπλασία που κατέρρεε λόγω κόστους, το τίμημα της σωτηρίας ήταν η πτώση των στάνταρ παραγωγής, του επιπέδου και γενικά η απαξίωση του είδους. Δεν είναι τυχαίο ότι στη δεκαετία που μεσολάβησε απ’ το «Νησί» δεν ξαναβγήκε μια σειρά αντάξια του μεγαλείου του ή έστω κάτι για το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται η ελληνική παραγωγή (η διεθνής επιτυχία του «Μπρούσκο» οφείλεται περισσότερο στην επικοινωνιακή δεινότητα και τις διεθνείς διασυνδέσεις του ΑΝΤ1 παρά στο περιεχόμενο ή την αξία της σειράς).
 
 
Μέχρι που εμφανίστηκε ένα σμήνος από «Αγριες Μέλισσες» και το τοπίο άλλαξε άρδην. Ξαφνικά μια ελληνική σειρά έγινε talk of the town, όχι για τρολάρισμα στο Twitter, αλλά επειδή είναι καλή, οι κριτικές είναι καθολικά διθυραμβικές ενώ εκτός από καλλιτεχνική γνωρίζει και εμπορική επιτυχία με κοντά στα 2 εκ. τηλεθεατές καθημερινά. Μαζί με το (εβδομαδιαίο) «Κόκκινο Ποτάμι» που επίσης σαρώνει στην τηλεθέαση στην Ελλάδα (εδώ ξεφούσκωσε μετά την πρεμιέρα) η ελληνική μυθοπλασία ξαναβρίσκει δειλά δειλά τη χαμένη της αίγλη με δύο φροντισμένες και αρκετά δαπανηρές σειρές εποχής ξεφεύγοντας από τα στεγανά της τυποποιημένης σαπουνόπερας και της αρτηριοσκληρωτικής οικογενειακής κωμωδίας. Δεν νομίζω να επιστρέψουμε ποτέ στην προ-κρίσης κατάσταση (και δεν χρειάζεται, γιατί ούτε 50 σειρές της σεζόν ήταν φυσιολογικό), ούτε θα αλλάξει σε μια νύχτα το τοπίο και θα γεμίσουμε «ποιοτικές σειρές». Αλλά τουλάχιστον έχουμε ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
   

2. Η εβδομαδιαία σειρά επιστρέφει δειλά-δειλά
 Όπως αναφέραμε πιο πάνω, η μυθοπλασία ήταν, λόγω κόστους, από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης που χτύπησε την Ελλάδα προ δεκαετίας όταν τα κανάλια προσπαθούσαν να περιορίσουν τα έξοδά τους προκειμένου να επιβιώσουν. Πρώτη έσβησε η εβδομαδιαία σειρά υψηλού κόστους. Αν σκεφτείτε ότι υπήρχαν σεζόν στα mid-00s με πάνω από 50(!) εβδομαδιαίες σειρές μυθοπλασίας σε όλα τα κανάλια (Mega και ANT1 οι περισσότερες και κάποιες σε Star, Alpha, Alter και ΕΡΤ) που κάλυπταν όλες τις ζώνες της prime time ενώ οι καθημερινές -που θεωρούνταν υποδεέστερα σαπούνια- περιορίζονταν στις ζώνες πριν το κεντρικό δελτίο. Επειδή η εβδομαδιαία σειρά είναι ακριβό σπορ και χρειάζονται πολλές για να καλυφθούν τουλάχιστον τρεις ώρες καθημερινού προγράμματος, το είδος οδηγήθηκε σε μαρασμό ειδικά μετά και το γεγονός ότι το υπερεπιτυχημένο αλλά πανάκριβο «Νησί» στην ουσία χρεοκόπησε το ήδη καταχρεωμένο Mega.

Από τότε υλοποιήθηκαν ελάχιστες απόπειρες για εβδομαδιαία σειρά (κωμωδία και δράμα) με τις περισσότερες να βυθίζονται χωρίς ίχνος («Αστέρας Ραχούλας», «Η λέξη που δεν λες») καθώς βασική μέριμνα των καναλιών ήταν η ζωνοποίηση με καθημερινές ή έστω τριών επεισοδίων την εβδομάδα παραγωγές προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το κόστος και να χτιστεί μια καθημερινή σχέση με τους τηλεθεατές που να οδηγεί σε υψηλές αποδόσεις και μεγαλύτερα κέρδη (μία καθημερινή αποδίδει καλύτερα από πέντε εβδομαδιαίες που δεν ξέρεις και τι θα σου βγουν). Φέτος έγιναν κάποιες απόπειρες στο ξεχασμένο αυτό φορμάτ. Το «Κόκκινο Ποτάμι», ένα throwback στην εβδομαδιαία σειρά εποχής τύπου «Μάγισσες της Σμύρνης» και «Γιούγκερμαν», που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, κάνοντας (μαζί με τις «Μέλισσες») πολύ κόσμο που είχε στραφεί στα συνδρομητικά και το Netflix να επιστρέψουν στην ελεύθερη τηλεόραση για μυθοπλασία μετά από πολύ καιρό. Από την άλλη, η αποτυχία του «Λόγω Τιμής» ίσως αναβάλλει για λίγο μια πιθανή έκρηξη εβδομαδιαίων σειρών λόγω «Ποταμιού», από την άλλη όμως η σειρά του Σκάι ήταν ένα sequel σε έναν τίτλο 20 χρόνων και πόνταρε περισσότερο στη νοσταλγία (αφού ως στόρι ήταν θανάσιμα ανιαρό) συνεπώς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια. Σίγουρα όμως έβαλε φρένο στη δεύτερη παραγωγή των Αντρέα Γεωργίου - Κούλλη Νικολάου στο Φάληρο, την εβδομαδιαία παραγωγή εποχής «Famagusta» που είχε ανακοινωθεί στις αρχές της σεζόν όμως πάγωσε μετά την κακή πορεία του «Λόγω Τιμής».

 
3. Άσχημα νέα για την κυπριακή μυθοπλασία
 Κι ενώ στην Ελλάδα σιγά σιγά η μυθοπλασία αρχίζει να επανακτά το χαμένο έδαφος, στην Κύπρο διανύει μια μάλλον κακή χρονιά που σημαδεύτηκε από τη δυσάρεστη εξέλιξη του κατεβάσματος και των δύο σειρών του Σίγμα. Τόσο το φετινό «Άλλα Λόγια Θκειε Παπά» (ένα κακέκτυπο της «Αίγιας» που κανείς δεν ζήτησε) όσο και η παλαίμαχη «Γαλάτεια» διανύουν τις τελευταίες τους μέρες καθώς επισημοποιήθηκε το κόψιμο τους λόγω χαμηλής τηλεθεάσης. Μάλιστα τα «Λόγια» είχαν και έντονο παρασκήνιο με διαμάχες, φορτισμένες συνελεύσεις, απλήρωτους συντελεστές και μαζικές αποχωρήσεις ηθοποιών από το καστ με πύρινα ποστ στο διαδίκτυο πριν το Σίγμα τη βγάλει οριστικά από την πρίζα. Έτσι για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία του, το κανάλι του Δία θα μείνει χωρίς σειρά μυθοπλασίας στο δεύτερο μισό, πράγμα ιδιαίτερα θλιβερό εάν σκεφτεί κανείς ότι ήταν εκείνο που ουσιαστικά γιγάντωσε την εγχώρια παραγωγή με τα blockbusters «Παραπέντε» και «Βουράτε Γειτόνοι». Εκτός κι αν προχωρήσει τελικά με το limited series για τη ζωή της Ζήνας Κάνθερ που είχε ανακοινωθεί το φθινόπωρο, μετατέθηκε στο δεύτερο μισό αλλά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις (και τα κακά οικονομικά του καναλιού) το project μοιάζει να είναι το ίδιο νεκρό με την ηρωίδα του.

 
4. Ήρθε το τέλος της χαλλουμόπερας;
 Ακόμα μία δυσάρεστη εξέλιξη για τη μυθοπλασία και συγκεκριμένα την εγχώρια, είναι το πρόσφατο κόψιμο από τον Alpha Ελλάδας της σειράς «Αστέρια στην Άμμο» που ήταν συμπαραγωγή με τον Alpha Κύπρου και σηματοδοτεί την παρακμή της χαλλουμόπερας, των ελλαδο-κυπριακών συμπαραγωγών που γυρίζονταν εδώ για την ελληνική αγορά με εξευτελιστικά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τη χρυσή εποχή της ελληνικής μυθοπλασίας στα 90’s και 00’s και αποτελούσαν μία σχετικά φτηνή και βολική λύση για τα πασχίζοντα ελλαδικά κανάλια. Το trend ξεκίνησε με το «Βαλς με Δώδεκα Θεούς» του ΑΝΤ1 (η πρώτη κυπριακή σειρά που πουλήθηκε στην Ελλάδα) και κορυφώθηκε μέχρι πριν από 2-3 χρόνια όταν ΚΑΘΕ σειρά που μιλούσε ελληνικά ήταν κυπριακή παραγωγή (μέχρι και το Star έκανε συμπαραγωγές με Mega Κύπρου και Σίγμα - θυμάται κανείς τον «Όρκο Σιωπής»;), για να οδηγηθεί κι αυτό σιγά σιγά σε μαρασμό. Αυτό συνέβη κυρίως για δύο λόγους.

Από τη μία οι εναλλακτικές του κόσμου πλέον πολλαπλασιάστηκαν με πλατφόρμες όπως η Cosmote TV (που μπήκε κι αυτή στο παιχνίδι της παραγωγής με το εξαιρετικό «Έτερος εγώ: Χαμένες Ψυχές») και το Netflix συνεπώς παρουσιάστηκε η ανάγκη για ποιοτικότερο περιεχόμενο. Και κακά τα ψέματα, οι χαλλουμόπερες μπορεί να ήταν ένα σκαλί πιο πάνω από τις αμιγώς κυπριακές παραγωγές κυρίως λόγω ελαφρώς υψηλότερου μπάτζετ και καλλιτεχνικού ελέγχου της Ελλάδας, όμως παραμένουν υποδεέστερο προϊόν σε σχέση με τις σειρές της χρυσής εποχής. Από την άλλη, η επιτυχία σειρών όπως οι «Αγριες Μέλισσες» και το «Κόκκινο Ποτάμι» άνοιξαν τον δρόμο (και την όρεξη) για την προσεγμένη ελληνική σειρά που είχε παραμεληθεί προς όφελος μαζικότερων και φθηνότερων λύσεων. Έτσι σειρές όπως τα «Αστέρια» που μπορεί πριν μια πενταετία να κρατούσε την prime time του Alpha, φέτος υποβαθμίστηκε αρχικά και στη συνέχεια θανατώθηκε λόγω χαμηλής τηλεθέασης (η σειρά συνεχίζεται στον Alpha Κύπρου μέχρι το τέλος της σεζόν ενώ τα εναπομείναντα από τα 100 επεισόδια που συμφώνησε να γυρίσει η Ελλάδα θα μεταδοθούν on line). Προς το παρόν, οι «8 Λέξεις» των Γεωργίου - Νικολάου φαίνεται να κρατούν ακόμα τη χαλλουμόπερα ζωντανή (έστω και στον τεχνητό πνεύμονα) κάτι που μοιάζει με πλήρη περιστροφή καθώς δικό τους ήταν και το «Βαλς» που ξεκίνησε το trend.

 
TV Mania, τεύχος 1306.
  Μαρίνος Νομικός   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...