-Σιχαίνομαι θανάσιμα την εξυπνάδα. Σήμερα, όλοι είναι έξυπνοι. Το πράγμα έχει καταντήσει δημόσιος κίνδυνος. Ελπίζω και εύχομαι να έχουν μείνει ακόμα μερικοί ηλίθιοι.
-Έχουν μείνει.
-Θέλω πολύ να τους γνωρίσω. Και τι συζητάνε;
-Οι ηλίθιοι; Μα, φυσικά, για τους έξυπνους
O διάλογος είναι «κλεμμένος» από το «The Importance of Being Earnest» του Όσκαρ Ουάιλντ και δεύτερη φορά κλεμμένος από την ανακοίνωση του θεάτρου Σκάλα, το οποίο αυτήν την περίοδο ανεβάζει το έργο υπό τον τίτλο «Η σημασία να είσαι σοβαρός». 
Πόσο σοβαρή λοιπόν είναι η κυπριακή Βουλή όταν σχεδόν σε όλα τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμου που οδεύουν προς ψήφιση τούς αλλάζει τα φώτα την υστάτη με τροπολογίες πρόχειρες και χωρίς προηγούμενη επεξεργασία;
Δεν αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην αναπομπή του νόμου για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις εξαιτίας των τροπολογιών που έγιναν ή στην περίπτωση του νομοσχεδίου για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας (βλέπε σελ. 8), αλλά γενικότερα. Δεν νοείται αλλαγές μεγίστης σημασίας να γίνονται την τελευταία στιγμή, υπό καθεστώς τέτοιας σύγχυσης που κάποτε μπορεί να χρειαστεί να παρέλθουν βδομάδες προτού γίνει πλήρως αντιληπτό το τι ακριβώς ψηφίστηκε και ποιες οι πραγματικές τους επιπτώσεις στον σκοπό της νομοθεσίας. Δεκάδες νομοθεσίες τα τελευταία χρόνια κρίθηκε πως δεν μπορούν να εφαρμοστούν ή πως πάσχουν συνταγματικά και έπρεπε να περάσουν την ίδια διαδικασία εκ νέου. 
Τέτοια θέματα πρέπει να αποφασίζονται κατόπιν σοβαρής και μελετημένης συζήτησης η οποία περιλαμβάνει και ανάλυση επιπτώσεων και όχι στο πόδι και προφορικά εν μέσω φωνών και καβγάδων. Εκτός των πρακτικών προβλημάτων που δημιουργούνται, προκύπτει και ζήτημα αύξησης των δαπανών του κράτους στην προσπάθεια διόρθωσης των λαθών. Επιπλέον εργασία στη Νομική Υπηρεσία, επιπλέον υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων, επιπλέον ευκαιρίες για αγωγές και προσφυγές κατά της Δημοκρατίας, καθυστέρηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, μεγάλων και μικρών. 
 
Καταλάβατε ποιοι είναι οι έξυπνοι, ποιοι οι βλάκες και ποιοι το παίζουν έξυπνοι; Αν ναι, ψιθυριστά, αλλιώς μπορεί να μας κάνουν κι εμάς καμιά τροπολογία και να ψάχνουμε το λάθος. 

[email protected]