Η κήρυξη του κορωνοϊού ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά κυρίως τα τέσσερα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν ανεβάζοντας τον αριθμό σε έξι, ανέβασαν κατακόρυφα και το επίπεδο του συναγερμού στην Κύπρο. Άμεση ήταν η πρώτη απόφαση για κλείσιμο όλων των σχολείων παγκυπρίως από αύριο μέχρι την επόμενη Παρασκευή σε πρώτη φάση, ενώ ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «δεν πρέπει να αποκλείονται ακόμη πιο δραστικά μέτρα τις επόμενες μέρες». Ήδη, για πιο αποτελεσματική δράση, όπως είπε, έχει συγκροτήσει επιστημονική επιτροπή με τη συμμετοχή ανεξάρτητων ειδικών εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι θα συνδράμουν την προσπάθεια της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας.
 
 
Τα τέσσερα νέα κρούσματα, που επιβεβαιώθηκαν χθες από το Ινστιτούτο Νευρολογίας, αφορούν τρεις άντρες Ελληνοκύπριους και μία γυναίκα εξ Ελλάδος που ζει μόνιμα στην Κύπρο. Οι δύο επέστρεψαν προψές από τη Βρετανία και εντοπίστηκαν με συμπτώματα στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Ήταν στην ίδια πτήση και αναζητούνται οι επιβαίνοντας στο αεροσκάφος με τους οποίους ήρθαν σε επαφή. Το αεροσκάφος παρέμεινε στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να ακολουθήσει απολύμανσή του.
 
Ένας από τους τέσσερις δημιουργεί περαιτέρω ανησυχία καθώς πρόκειται για οδηγό ταξί, ο οποίος ούτε ταξίδεψε ούτε είχε επαφή με τα γνωστά επιβεβαιωμένα κρούσματα.
 
Το τέταρτο κρούσμα αφορά άτομο που βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό αφού είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα και εκδήλωσε συμπτωματολογία. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν από χθες βράδυ στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, που έχει κηρυχθεί ως νοσοκομείο αναφοράς, ενώ οι ειδικοί διαμηνύουν πως πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν.
 
 
 
 Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας:
 
– Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας τα Εξωτερικά Ιατρεία επαναλειτουργούν εκτός από τα καρδιοχειρουργικά και τα αγγειοχειρουργικά, τα οποία ακυρώνονται μέχρι την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020.
– Μέχρι την Κυριακή ακυρώνονται όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία και εισαγωγές για όλα τα περιστατικά όλων των ειδικοτήτων.
–  Απαγορεύεται το επισκεπτήριο για όλους τους ασθενείς μέχρι και την Κυριακή.
 
Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού:
 
– Όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού εξωτερικών ασθενών επαναλειτουργούν από σήμερα.
– Όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία και εισαγωγές όλων των ειδικοτήτων ακυρώνονται μέχρι και την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020.     
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ