Η Ένωση Συντακτών Κύπρου αντικρίζει με βαθύ προβληματισμό, έντονο σκεπτικισμό και μεγάλη ανησυχία τον υπό τελική διαμόρφωση κώδικα δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ειδικά το κεφάλαιο που αφορά τις σχέσεις βουλευτών-ΜΜΕ. Μέσα από μια πλειάδα όρων, προϋποθέσεων και περιορισμών συρρικνώνονται δραστικά οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ βουλευτών και δημοσιογράφων. Η πρόσβαση στις πηγές πληροφόρησης δυσχεραίνεται περαιτέρω. Δημιουργούνται πρόσθετα κωλύματα στους λειτουργούς του Τύπου, προκειμένου να επιτελέσουν το έργο και την αποστολή τους, που είναι η πλήρης, σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.
 
Με απαγορευτικές διατάξεις, που ούτως ή άλλως αποδίδουν αλλότρια και ευτελή κίνητρα τόσο στους βουλευτές όσο και στους δημοσιογράφους, ούτε η ελευθεροτυπία έκφρασης καθιερώνεται, ούτε ο πλουραλισμός των απόψεων εμπεδώνεται. Η εξασφάλιση έγκυρων πηγών πληροφόρησης για ένα δημοσιογράφο δεν είναι προϊόν ιδιοτελούς συναλλαγής, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί μέσα από τον υπό εκπόνηση κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών. Η εξασφάλιση έγκυρων πηγών πληροφόρησης για ένα δημοσιογράφο είναι προϊόν επίμοχθης και μακροχρόνιας προσπάθειας, βασιζόμενης στη σοβαρότητα, την αμοιβαιότητα, την υπευθυνότητα και την εγκυρότητα ενός εκάστου εξ ημών.
 
Οι «αρμονικές και ισοζυγισμένες σχέσεις με τον Τύπο» με ποιου το μέτρο και το ζύγι καθορίζονται; Δεν μπορούν όλοι να έχουν τις ίδιες σχέσεις με όλους. Αυτό οδηγεί στην ισοπέδωση τόσο το κοινοβουλευτικό όσο και το δημοσιογραφικό έργο. Πώς γίνεται να τίθεται ένας βουλευτής «εκτός τάξης» όταν επικοινωνεί – μέσω των ΜΜΕ – με τους πολίτες, δηλαδή με το εκλογικό σώμα που τον ανέδειξε στη βουλευτική έδρα; Πώς γίνεται ένας βουλευτής να μην «προκαλεί εξατομικευμένα την προσοχή των ΜΜΕ»; Το κοινοβουλευτικό έργο είναι μόνο συλλογικό, σε επίπεδο ολομέλειας; Δεν υπάρχει εξατομικευμένο κοινοβουλευτικό έργο; Άρα και η προβολή στα ΜΜΕ θα είναι αντίστοιχη και ανάλογη.
 
Ως το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων της πατρίδας μας, ως η μοναδική επαγγελματική τους οργάνωση, ουδέποτε έχουμε κληθεί να εκφέρουμε άποψη, τουλάχιστον για το κεφάλαιο και τα εδάφια του υπό διαμόρφωση κώδικα δεοντολογίας που αφορούν άμεσα και αποκλειστικά τη δημοσιογραφική κοινότητα. Καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά ειδικά τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, να προβληματιστούν ξανά και ξανά επί του όλου θέματος. Αυτός ο κώδικας δεοντολογίας, όπως τείνει να διαμορφωθεί, συνιστά πλήγμα στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα του οίκου της νομοθετικής εξουσίας.
 
Πηγή: Philenews