Για άλλους πέντε μήνες ανανεώθηκε το πρόγραμμα υπερωριακής απασχόλησης στα δημόσια νοσηλευτήρια το οποίο στόχο έχει την αύξηση της παραγωγικότητας και την εξάλειψη των λιστών αναμονής. Στο πλαίσιο του προγράμματος που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα υπερωριών θα μοιραστούν κονδύλι ύψους €4,8 εκατομμυρίων και θα εξυπηρετήσουν χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται στην αναμονή για εξετάσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ το υπουργείο Υγείας θα δαπανήσει άλλες €500.000 για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για συγκεκριμένες ορθοπεδικές επεμβάσεις. 
 
Η επέκταση της ισχύος του παλαιότερου προγράμματος το οποίο είχε εγκριθεί τον περασμένο Μάιο και λήγει την 31η Ιανουαρίου 2020, αποτελεί υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, έναντι των Συντεχνιών που εκπροσωπούν τους γιατρούς του δημοσίου. Αυτό επειδή, κατά την τελευταία μεταξύ τους συνάντηση και με δεδομένο το γεγονός ότι ο διάλογος για την παραχώρηση κινήτρων στους ειδικούς γιατρούς του δημοσίου δεν έχει ολοκληρωθεί, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως «μεταβατικό» μέχρι την επίτευξη τελικής συμφωνίας. Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε επίσης, και περιλαμβάνεται και στη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι σε περίπτωση που ο διάλογος για τα κίνητρα των ειδικών γιατρών ολοκληρωθεί νωρίτερα από την 1η Ιουνίου 2020, το πρόγραμμα υπερωριακής απασχόλησης θα αντικατασταθεί από τη συμφωνία που θα προκύψει. 
 
 
«Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού ασθενών, την επέκταση λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων κατά τις απογευματινές ώρες και την αξιοποίηση των υποδομών και του εξοπλισμού, μειώνοντας τις λίστες αναμονής σε υπηρεσίες υγείας που παρουσίαζαν μεγάλο χρόνο αναμονής, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να υποβάλει προς έγκριση τη σχετική πρόταση», αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού. 
 
Το νέο πρόγραμμα αφορά επεμβάσεις και εξετάσεις που παρουσιάζουν πολύ μεγάλο χρόνο αναμονής, συνολικού κόστους €5 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο θα καταβληθεί προσπάθεια να διατεθεί από εξοικονομήσεις του υπουργείου Υγείας και περιλαμβάνει: 
  • Παροχή κινήτρων στο προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων για αύξηση της παραγωγικότητας με τη διενέργεια συγκεκριμένων χειρουργικών επεμβάσεων/διαγνωστικών εξετάσεων, εκτός ωρών εργασίας από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι την 1η Ιουνίου 2020 ή νωρίτερα με επιπρόσθετο κόστος €3.936.390. 
  • Αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα με τη μέθοδο της κατ’ επιλογή συμπληρωμής με επιπρόσθετο κόστος €500.000
  • Λειτουργία εξωτερικών ιατρείων σε υπερωριακή βάση με επιπρόσθετο κόστος €935.042.
Μέσω του προγράμματος από την επέκταση της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας αναμένεται ότι θα εξυπηρετηθούν συνολικά 7.038 ασθενείς και το κόστος για το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο υπολογίζεται στις €389.130. Από τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Λεμεσού υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετηθούν 2.720 ασθενείς με το κόστος να φθάνει τις €145.945. Στο νοσοκομείο Λάρνακας θα εξυπηρετηθούν 3.740 ασθενείς και το κόστος θα φθάσει τις €160.820.
 
 
Στο νοσοκομείο Πάφου αναμένεται να εξυπηρετηθούν 1.870 ασθενείς και το κόστος υπολογίζεται στις €88.050, στο Μακάρειο Νοσοκομείο υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετηθούν 2.771 ασθενείς με το κόστος να φθάνει τις €121.763 και στο νοσοκομείο Αμμοχώστου το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξυπηρέτηση 680 ασθενών και το κόστος υπολογίστηκε στις €29.325. Συνολικά από τα εξωτερικά ιατρεία μέσω του προγράμματος αναμένεται να εξυπηρετηθούν 18.819 ασθενείς και το συνολικό κόστος θα φθάσει τις €935.042,50. 
 
Σε ό,τι αφορά τις χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα και αφορούν όλες σχεδόν τις χειρουργικές ιατρικές ειδικότητες, η απόφαση του Υπουργικού προνοεί συνολική δαπάνη €3,7 εκατομμυρίων και από την υπερωριακή απασχόληση αναμένεται ότι θα εξυπηρετηθούν συνολικά 20.227 περιστατικά. Στο συνολικό κονδύλι περιλαμβάνονται €27.000 για τις υπερωρίες νοσηλευτών, €32.045 για άλλο βοηθητικό προσωπικό χειρουργείων και €71.825 για τις υπερωρίες του γραμματειακού προσωπικού.
 
Οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι κατανεμημένες ανά νοσοκομεία ανάλογα με τις ανάγκες κάθε Επαρχίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού, «ο υπουργός Υγείας σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο τα εγκεκριμένα περιστατικά για κάθε κρατικό νοσοκομείο δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν δύναται να προβαίνει σε ανακατανομή χωρίς να υπερβαίνει το εγκεκριμένο συνολικό ποσό. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας δύναται να περιλάβει και άλλες ειδικότητες, νοουμένου ότι δικαιολογείται ανάγκη». 
 
Το κονδύλι των €500.000 που αφορά την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, περιλαμβάνει 200 περιστατικά ολικής αρθροπλαστική γόνατος, 125 περιστατικά απλής αρθροσκόπηση γόνατος, 25 περιστατικά αρθροσκόπησης γόνατος με αντικατάσταση χιαστών, 125 περιστατικά αρθροσκόπησης ώμου και 25 περιστατικά αθροσκόπηση ώμου με συρραφή τενόντων. Συνολικά δηλαδή, θα επωφεληθούν 300 ασθενείς.
 
«Προσωρινό μέτρο μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου»

Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπερωριών θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα τερματιστεί αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας για τα οικονομικά κίνητρα των ειδικών γιατρών του Δημοσίου μεταξύ των Συντεχνιών και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, τονίστηκε ιδιαίτερα χθες και από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου. Συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε ότι «το πρόγραμμα υλοποιείται ως προσωρινό μέτρο, μετά από εισήγηση του υπουργού Υγείας, μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και των συντεχνιών των δημοσίων ιατρών». 

 
 
Αναφέρεται ότι η εν λόγω πρόταση που είχε τεθεί ενώπιον των γιατρών την περασμένη εβδομάδα, υιοθετήθηκε τόσο από τον ΟΚΥπΥ όσο και από τις συντεχνίες υπό την προϋπόθεση ότι, εάν ο διάλογος για την παροχή κινήτρων ολοκληρωθεί νωρίτερα, το εν λόγω πρόγραμμα θα αντικατασταθεί από τη νέα συμφωνία.
 
Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη απόφαση, δήλωσε ότι «το σχέδιο πιλοτικών προγραμμάτων για υπερωριακή απασχόληση τα απογεύματα, για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα στα δημόσια νοσηλευτήρια λήγει στις 31 Ιανουαρίου και θα υπήρχε αντικατάσταση από το σχέδιο παροχής κινήτρων που θα είχε συμφωνηθεί μεταξύ των γιατρών του Δημοσίου και του ΟΚΥπΥ. Επειδή αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα, είχαμε προτείνει τον περασμένο μήνα και στα δύο μέρη, όπως συνεχιστεί το πρόγραμμα μέχρι τις 31 Μαΐου, οπότε και μπαίνει η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, ή εάν συμφωνήσουν πιο νωρίς –και έχω βάλει χρονοδιαγράμματα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΟΚΥπΥ και συντεχνιών των γιατρών μέχρι τον Απρίλη– τότε να τερματιστεί πιο νωρίς». Είναι, είπε ο υπουργός Υγείας, «ένα μέτρο που θα έρθει να αντικαταστήσει την έλλειψη παροχής κινήτρων στους γιατρούς για τις εκτός ωρών εργασίας και αυτό θα ισχύει μέχρι 31 Μαΐου 2020».