To Top
02:01 Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
65 χρόνια «Φ»: Ζωντανό κύτταρο της κυπριακής κοινωνίας
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ • 65 χρόνια «Φ»: Ζωντανό κύτταρο της κυπριακής κοινωνίας
  14 Δεκεμβρίου 2019, 7:00 πμ  

O «Φιλελεύθερος» γιορτάζει φέτος 65 χρόνια κυκλοφορίας στην Κύπρο! Ένας Όμιλος ο οποίος αποτελεί μια ζωντανή οντότητα της κυπριακής κοινωνίας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα κοινωνικά σύνολα του τόπου. Από την πρώτη κιόλας ημέρα ίδρυσής του, αναγνώρισε την ευθύνη που του αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, αποσκοπώντας στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των Κυπρίων. Κι αυτό αποδεικνύεται σήμερα, 65 χρόνια μετά, ότι ο «Φιλελεύθερος» διαχρονικά αναγνωρίζει το χρέος του στην κοινωνία και ότι είναι ένας οργανισμός ο οποίος στηρίζει και προάγει τον πολιτισμό, τις τέχνες, τον αθλητισμό, την παιδεία, την κοινωνία και τον πολίτη. Πιο κάτω παρουσιάζονται αναλυτικότερα κάποιες από τις ενέργειες του Οργανισμού με στόχο την προσφορά.
 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ:

Ο ετήσιος Διαγωνισμός των Μαθητικών Εφημερίδων διοργανώνεται εδώ και δώδεκα χρόνια από τον Φιλελεύθερο σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο με τεράστια επιτυχία. Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδειχθούν και να ενθαρρυνθούν οι πρωτοβουλίες των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων της Κύπρου που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία των δικών τους εφημερίδων, εκφράζοντας ελεύθερα την άποψή τους σε μια σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν στην κοινωνία, την παιδεία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Απόψεις και θέματα δοσμένα στον αναγνώστη με μια διαφορετική προσέγγιση, με έναν άλλο μοναδικό τρόπο γραφής. Από μια γενιά που αποτελεί το μέλλον και την ελπίδα του τόπου.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ:

Από το 2017 και για 3η συνεχή χρονιά ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός «Ο Φιλελεύθερος» στηρίζει, μαζί με τον ΟΠΑΠ Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τα Βραβεία Ενεργού Πολίτη, τα οποία διοργανώνονται από τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σκοπό τους αποτελεί η επιβράβευση και η ενθάρρυνση των πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων πολιτών, οι οποίοι έχουν συμβάλει με τη δράση τους στο κοινό όφελος, και εργαζομένων οι οποίοι έχουν προσφέρει σημαντικά στον τομέα του εθελοντισμού.
 
SOPHIA FOUNDATION:

«Ο Φιλελεύθερος» αποτελεί σταθερό συνοδοιπόρο και υποστηρικτή του ιδρύματος «Σοφία για τα Παιδιά» σε όλες του τις ενέργειες από την πρώτη μέρα ίδρυσής του. Το ίδρυμα λειτουργεί σε εθελοντική βάση με στόχο να συμβάλει στην καταπολέμηση της φτώχειας και των συνεπειών της, κυρίως στα παιδιά.

Η κύρια δραστηριότητά του εστιάζει από το 2009 σε παιδιά στην Κένυα. Με μια σειρά ενεργειών εξασφαλίζει ασφάλεια, τροφή, στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση και ψυχαγωγία σε περιοχές που μαστίζονται από την πείνα και την ανέχεια. Το ίδιο σκεπτικό επικράτησε και από το 2013 στην Κύπρο, όταν η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της δημιούργησαν ανάγκες για τα παιδιά στην Κύπρο.

Έτσι, παράλληλα με τις δραστηριότητες στην Κένυα δημιουργήθηκε το ειδικό πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω» για ολοήμερα δημοτικά σχολεία στην Κύπρο με στόχο την παροχή πρακτικής βοήθειας με τη δημιουργία μιας μόνιμης υποδομής για τα σχολεία με τη συμμετοχή άνεργων μητέρων από τις επηρεαζόμενες κοινότητες.

«Ο Φιλελεύθερος», σταθερός υποστηρικτής των ενεργειών του Ιδρύματος «Σοφία για τα Παιδιά», στηρίζει όλες τις προσπάθειές του, όπως τις μεγάλες συναυλίες της Άννας Βίσση και της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, ενώ αναλαμβάνει μεγάλες πρωτοβουλίες για τησυγκέντρωση χρημάτων για το ίδρυμα. Συγκεκριμένα,τον Ιούνιο του 2012 με την πρωτοβουλία της κ. Μύρνας Παττίχη, «Ο Φιλελεύθερος» διοργάνωσε στην Omikron Gallery το φιλανθρωπικό event «Μια τσάντα, ένα παιδί, μια ζωή» όπου 138 καλάθια μετατράπηκαν από 138 προσωπικότητες σε ιδιαίτερες και ευφάνταστες τσάντες οι οποίες δημοπρατήθηκαν συγκεντρώνοντας €60.000 για την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος στην Κένυα.

Τον Δεκέμβριο του 2013, ο Όμιλος, και πάλι με την πρωτοβουλία της κ. Μύρνας Παττίχη, διοργάνωσε με τεράστια επιτυχία το φιλανθρωπικό γεγονός «Το Τόξο της Ελπίδας» στην Omikron Gallery όπου 230 πασμίνες φιλοτεχνημένες από γνωστές προσωπικότητες από την Κύπρο και την Ελλάδα δημοπρατήθηκαν συγκεντρώνοντας €95.000 για την ενίσχυση του προγράμματος «Μαγειρεύω και Προσφέρω» και την επέκτασή του σε ακόμα πέντε ολοήμερα σχολεία της Κύπρου –του Ζυγιού, της Γιόλου, της Αψιού, της Απεσιάς και των Καπέδων. 11 μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2014, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαγειρεύω και Προσφέρω» εγκαινιάστηκε η κουζίνα του Δημοτικού Σχολείου Πυργών, το κόστος για τη διαμόρφωση της οποίας ανέλαβε εξ ολοκλήρου «Ο Φιλελεύθερος».

ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Η προσφορά του «Φ» στην κοινωνία δεν περιορίζεται στη στήριξη ενός και μόνο οργανισμού. Με την πάροδο των χρόνων, παραμένει σταθερός υποστηρικτής και συνοδοιπόρος και του Ερυθρού Σταυρού σε κάθε δυνατή του προσπάθεια να στηρίξει τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού και τα ευαίσθητα κοινωνικά σύνολα.

EUROPA DONNA

Ακόμη μία ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού της Κύπρου βρίσκει σύμμαχό της τον «Φ». Ο Όμιλος  τάσσεται δίπλα στους καρκινοπαθείς, στηρίζοντας για 2 συνεχή έτη τα fashionshows που διοργανώνονται από τη EUROPA DONNA για την ενημέρωση του κοινού και τη συγκέντρωση χρημάτων για την κάλυψη των ασθενών και των γυναικών που μάχονται ενάντια στον καρκίνο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γνωστή παραμένει και η προσφορά του «Φ» στην εξέλιξη και ανάπτυξη του πολιτισμό, των τεχνών και των καλλιτεχνικών δρωμένων του τόπου. Σταθερή είναι η στήριξη του Ομίλου σε γνωστά πολιτιστικά ιδρύματα της Κύπρου όπως το ΡΙΑΛΤΟ, τον Πολιτιστικό Όμιλο «Διάσταση», το Κέντρο Τεχνών, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, τη Λεβέντειο Πινακοθήκη, το Λεβέντειο Μουσείο και άλλους πολλούς αξιόλογους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς που προάγουν την παιδεία και τον πολιτισμό.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Σύμφωνα με τον Janusz Korczak «Τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου». Μια πεποίθηση της οποίας «Ο Φιλελεύθερος» τάσσεται υπέρμετρος υπερασπιστής της. Για να μπορέσει όμως ένα παιδί να αποτελεί μέλλον για τον τόπο του θα πρέπει να έχει και την κατάλληλη παιδεία, στην οποία όμως ίσως να μην έχουν όλοι την ίδια ευκαιρία. Έτσι, με στόχο την προσφορά στην παιδεία και τη μόρφωση ο Όμιλος προσφέρει σε συνεργασία με αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου υποτροφίες σε παιδιά τα οποία ανήκουν στις αδύναμες ομάδες πληθυσμού.
 

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...