Η πρώτη τριμερής συνάντηση έθεσε τα θεμέλια για στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας. Όπως διεφάνη στην συνάντηση την Τρίτη, οι ηγέτες των τριών χωρών Νίκος Αναστασιάδης της Κύπρου, Αλέξης Τσίπρας της Ελλάδας και Βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας, βρίσκονται σε κοινή πορεία σ’ ό,τι αφορά τα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής -συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού- φροντίζοντας να στείλουν συγκεκριμένα και πολύ ξεκάθαρα μηνύματα.

Για το Κυπριακό οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν «την πλήρη στήριξη μας στη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματοςμ σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Παράλληλα επαίνεσαν «τις προσπάθειες του Προέδρου και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση μιας λύσης που θα επανενώνει το νησί και θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμφωνία για ΑΠΕ υπέγραψαν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία

Τέλος, υπογράμμισαν πως «μια συνολική διευθέτηση δεν θα είναι προς όφελος μόνο του λαού της Κύπρου, αλλά επίσης θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η τριμερής συνάντηση επαναβεβαίωσε τις εξαίρετες σχέσεις και δεσμούς φιλίας των τριών χωρών και θέτει τα θεμέλια για στρατηγική και περιφερειακή συνεργασία για πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τις τρεις χώρες.

Χαρακτήρισε σημαντική τη Διακήρυξη που υπογράφηκε για τη συνεργασία των τριών χωρών στην ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία, ενώ είπε ότι οι διαβουλεύσεις ήταν εποικοδομητικές και θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της τριμερούς συνεργασίας.

Διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου για προώθηση της εταιρικής συνεργασίας της Ιορδανίας με την ΕΕ, ενώ συνεχάρη την Ιορδανία για το ανθρωπιστικό της έργο, αφού φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω από την ΕΕ.

«Ζούμε σε σκληρή γειτονιά»

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα είπε πως «δεν είναι μυστικό ότι ζούμε σε μια πολύ σκληρή γειτονιά, η οποία ωστόσο έχει και τις ευκαιρίες της και θα πρέπει να αδράξουμε και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες αυτές».

Είπε ότι η χώρα του συμφώνησε με την Κύπρο και την Ελλάδα όπως οι τελευταίες δύο στηρίξουν την Ιορδανία στα πλαίσια της ΕΕ ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές. Για το Κυπριακό, είπε ότι η Ιορδανία στηρίζει τις συνομιλίες για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Για το Μεσανατολικό, είπε ότι το κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα είναι η Ιερουσαλήμ και θα πρέπει η ΕΕ να συνεισφέρει στις προσπάθειες να έλθουν οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σημείωσε πως το θέμα της Ιερουσαλήμ πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης βασισμένης σε λύση δύο κρατών, που να εγγυάται την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα από το Ισραήλ.

«Καμία μονομερής απόφαση για την Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να αλλάξει τα νόμιμα ιστορικά δικαιώματα των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών στην ιερή πόλη», ανέφερε και σημείωσε πως όλος ο κόσμος έχει ρόλο να παίξει στο Παλαιστινιακό, στην επίτευξη ειρήνης και στην αποτροπή επιπτώσεων μιας περαιτέρω κλιμάκωσης.

Εγκαινιάστηκε μια εξαίρετη πρωτοβουλία

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε πως εγκαινιάστηκε μια εξαίρετη πρωτοβουλία για αντιμετώπιση των προκλήσεων αλλά και των ευκαιριών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σημείωσε ότι η τριμερής συνεργασία θα πρέπει να έχει στρατηγική προοπτική και για το λόγο αυτό θα πρέπει να στηρίζεται σε γερά θεμέλια.

Είπε ότι η Ιορδανία φιλοξενεί 1,5 εκατ. πρόσφυγες, ενώ η Κύπρος και η Ελλάδα είναι χώρες πρώτης γραμμής και τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει ενεργά τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Σε σχέση με το Μεσανατολικό, είπε πως υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν στην επανέναρξη αξιόπιστων, άμεσων συνομιλιών για μια λύση δύο κρατών. «Αυτή είναι η λύση που στηρίζουμε, η λύση που προωθούμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη διαδικασία αυτή του διαλόγου για λύση δύο κρατών, όπου το παλαιστινιακό κράτος θα συμβιώνει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ, στο πλαίσιο των συνόρων του 67 και με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα», ανέφερε.

Επεσήμανε πως αυτό που τόνισαν είναι ότι όλες οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας πρέπει να κατευθύνονται στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε πως υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Υπογράμμισε πως η Τουρκία θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πραγματική της δέσμευση για ειρηνική επίλυση του ζητήματος μέσα στο πλαίσιο και στις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα ‘Εθνη.

Είπε πως συμφώνησαν όλοι στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίλυση κρίσεων στην ανατολική Μεσόγειο για το μέλλον όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με την Ιορδανία, που αποτελεί, όπως ανέφερε, πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Σημείωσε πως συμφώνησαν ακόμη να εντείνουν τον διάλογό τους για τα θέματα που αφορούν τις τρεις χώρες στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και στον Αραβικό Σύνδεσμο καθώς και την επέκταση της τριμερούς συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης υδατικών αποθεμάτων, στον τομέα της γεωργίας, των
ιχθυοκαλλιεργειών, του τουρισμού, της εμπορικής ναυτιλίας, της προστασίας αρχαιοτήτων και της υγείας.

Υπέγραψαν συμφωνίες σε διμερές και τριμερές επίπεδο

Κύπρος, Ελλάδα και Ιορδανία υπέγραψαν την Τρίτη τρεις συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αναγνώριση της εκπαίδευσης και των πιστοποιητικών των ναυτικών της Ιορδανίας για υπηρεσία σε πλοία υπό κυπριακή και ελληνική σημαία.

Συγκεκριμένα, μετά τις δηλώσεις των ηγετών των τριών χωρών, που ακολούθησαν την πρώτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, υπεγράφησαν από υπουργούς των τριών χωρών Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Συμφωνία για την αποτροπή κλοπής, απόκρυψης, εκταφής και παράνομης εμπορίας, εξαγωγής, μεταφοράς ή κατοχής πολιτιστικής περιουσίας και για την προώθηση της αποκατάστασής της, καθώς και Διευθέτηση για αναγνώριση της Εκπαίδευσης και των πιστοποιητικών των ναυτικών της Ιορδανίας για υπηρεσία σε πλοία υπό κυπριακή και ελληνική σημαία.

Η υπογραφή έγινε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.

Παράλληλα στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπογράφησαν διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ιορδανίας, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου και του Βασιλιά και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπεγράφησαν τα ακόλουθα:

● Μνημόνιο Συναντίληψης για οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας. Το Μνημόνιο υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
● Συμφωνία για αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση προσόντων Ανώτερης Εκπαίδευσης για τη συνέχιση σπουδών σε ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης. Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Παιδείας της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας.
● Πρωτόκολλο Συνεργασίας στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης. Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν ο υπουργός Υγείας της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.
● Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Γεωργίας της Ιορδανίας για συνεργασία στους τομείς της Γεωργίας και της Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Μνημόνιο υπέγραψε ο υπουργός Γεωργίας της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.