Η προθεσμία για υποβολή των οικονομικών καταστάσεων των εσόδων και εξόδων της προεκλογικής τους, λήγει σήμερα για τους υποψήφιους Προέδρου. Η τελευταία ενημέρωση αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Τσελεστίνα Ντε Πέτρο είναι οι μόνοι που δεν είχαν μέχρι χθες υποβάλει την έκθεση τους στον Έφορο Εκλογών. Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια, ότι η οικονομική κατάσταση της προεκλογικής του Νίκου Χριστοδουλίδη, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία από προχθές. Οι πληροφορίες μας ωστόσο αναφέρουν ότι δεν υποβλήθηκε και στον Γενικό Έφορο Εκλογών. Το πιθανότερο είναι να το πράξει σήμερα το πρωί.

Χθες έδωσε στη δημοσιότητα την οικονομική κατάσταση της προεκλογικής του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δίνει αναλυτική αναφορά για το ποιοι έδωσαν εισφορές στην προεκλογική. Συγκεκριμένα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δηλώνει εισφορές από φυσικά πρόσωπα €71.550, εισφορές από νομικά πρόσωπα €416 χιλιάδες, καθώς επίσης και €530 χιλιάδες από τη χορηγία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Δηλώνει επίσης, €39.998 ως πληρωμές από ΔΗΣΥ και €11,613 ως μη χρηματικές εισφορές. Όσον αφορά τις δαπάνες, το μεγαλύτερο κονδύλι αφορούσε τα έξοδα επικοινωνίας και τυπογραφείο που ανήλθε στις €730,349. Δαπανήθηκαν επίσης 78.225 για διοικητικά και άλλα έξοδα, €74.222, για ενοίκια επιτελείων €32.513, πληρωμές από ΔΗΣΥ για λογαριασμό υποψηφίου €39.998, για προεκλογικές συγκεντρώσεις €189.353 και τραπεζικά έξοδα €801.

Σημειώνεται ότι και ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην κατάσταση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του, αναφέρει στα έσοδα του, €436.445 χιλ. εισπράξεις από φυσικά πρόσωπα και €489.675 ως εισπράξεις από νομικά πρόσωπα. Αναφέρονται επίσης €93.235 ως υπόλοιπο από μεταφορά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτά είναι τα προεκλογικά έξοδα και έσοδα του Αβέρωφ Νεοφύτου

Όσον αφορά τα έξοδα του, οι €581.203 ήταν για διαφημίσεις σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, γιγαντοαφίσες, διαδίκτυο, media που ήταν και το μεγαλύτερο κονδύλι. Όσον αφορά τις υπόλοιπες δαπάνες, αναφέρει €64.500 για προσωπικό, 67.670 για ενοίκια, €91.016 για εκδηλώσεις, €18.118 για τυπογραφικές δαπάνες, 83.300 για ποσοτικές και ποιοτικές έρευνες, €23.013 για τηλέφωνα, ρεύμα και νερό, 15.479 για λεωφορεία- μετακινήσεις, €9.026 για επισκέψεις στο εξωτερικό, 21.810 για μηχανογράφηση/ εξοπλισμό και 44.218 για άλλα έξοδα.

Από τους τρεις κύριους υποψήφιους, ο πρώτος που κατέθεσε την οικονομική κατάσταση της προεκλογικής του ήταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση της προεκλογικής του, τα έσοδα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ήταν €1.208.262,51 και τα έξοδα του €1.208.151,82. Τα έσοδα του προήλθαν από €685.000 ευρώ ως εισφορά από το ΑΚΕΛ και τα υπόλοιπα από εισφορές από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με την Έκθεση Εκλογικών Εξόδων που κατέθεσε και δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του ο Αχιλλέας Δημητριάδης, είχε συνεισφορές ύψους €342.000 και έξοδα λίγο κάτω από €400.000.

Ο Γιώργος Κολοκασίδης επίσης, σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση που έδωσε στη δημοσιότητα, είχε έσοδα €148,034 και έξοδα €145,712.18.

Πρόστιμο για παραβάτες

Σημειώνεται ότι  με βάση τη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο για όσους παραβιάζουν το όριο του 1 εκατ. ευρώ για δαπάνες προεκλογικής. Το πρόστιμο είναι ίσο με το με το ύψος της παραβίασης. Δηλαδή, για κάθε ευρώ πάνω από το ένα εκατομμύριο, πληρώνει αντίστοιχο πρόστιμο. Αυτό όμως καθορίζεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Με βάση τη νομοθεσία επίσης, όσοι δεν υποβάλουν την έκθεση μέχρι την ορισμένα ημερομηνία τους επιβάλλεται πρόστιμο 500  ευρώ στο οποίο προστίθεται επιπλέον 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης μέχρι την υποβολή της οικονομικής κατάστασης. Κάθε υποψήφιος είναι επίσης υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσει την οικονομική κατάσταση της προεκλογικής του στην ιστοσελίδα του και σε δύο καθημερινές εφημερίδες.

Συμβάλλει στο Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης το ΑΚΕΛ

Πακέτα αλληλεγγύης τα οποία θα δοθούν, ενόψει του Πάσχα, σε οικογένειες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση, ετοίμασε το Λαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τα πακέτα αλληλεγγύης δίνονται κατόπιν αιτήσεως στη βάση των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων που διέπουν τη λειτουργία του Λαϊκού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τα πακέτα περιλαμβάνουν πάνω από 35 είδη τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, γύρω στα €70 το πακέτο, και αναμένεται να παραδοθούν σήμερα σε 750 οικογένειες.

Χθες επισκέφτηκε το οίκημα της ΠΕΟ, στη Λευκωσία, όπου ετοιμάζονταν τα πακέτα, ο γγ της ΚΕ ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, της ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλας Χαραλάμπους και της συντονίστριας του Δικτύου, Μαρίνας Κούκου, καθώς και βουλευτών του κόμματος.

Οι κ.κ. Στεφάνου και Χαραλάμπους παρέδωσαν και την οικονομική εισφορά και στήριξη του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ, αντίστοιχα, προς το Δίκτυο για τους σκοπούς της εκστρατείας.

Ο γγ του ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις του είπε ότι από μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ «θα συμβάλουμε και φέτος στη λειτουργία του Λαϊκού Δικτύου Αλληλεγγύης».