ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

 

Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατάγγειλε την τουρκική εισβολή και την κατοχή της Κύπρου, ενώπιον του Αμερικανού «Πλανητάρχη» και των μελών του Κογκρέσου, είναι μία εξαιρετική εξέλιξη που δημοσιοποιεί το πολιτικό πρόβλημα του νησιού στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο. 

Αποτελεί πλέον ιστορικό γεγονός η προσφώνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη της κοινής συνεδρίασης της Βουλής και της Γερουσίας. Είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την Ελλάδα και τα θέματα που την απασχολούν, και να προειδοποιήσει για την περίπτωση κατά την οποία το αμερικανικό Κογκρέσο αποφασίσει να αποδεχθεί το τουρκικό αίτημα για την αγορά 40 F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80 που έχει η Τουρκία στο οπλοστάσιο της.  

Ο καθένας γνωρίζει -και περισσότερο ο Πρωθυπουργός- πως εάν δεν πετύχουν οι προσπάθειες της Ομογένειας, η οποία μάχεται για να σταματήσει την αποδοχή του τουρκικού αιτήματος, οι ισορροπίες στους ουρανούς του Αιγαίου θα αλλάξουν δραματικά υπέρ της Τουρκίας.  

Γι’ αυτό, και απαιτείται η συνεργασία όλων των δυνάμεων, και περισσότερο της Αθήνας (αλλά και της Λευκωσίας), ώστε να εξηγηθεί με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα πως η σημερινή Τουρκία είναι ακραία επικίνδυνη, όχι μόνο για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες.  

Σοβαροί άνθρωποι στην Αμερική ήδη σκέφτονται «φωναχτά» αυτό που πιστεύουν ηγετικά στελέχη της Ομογένειας: ότι στην πραγματικότητα ο Ταγίπ Ερντογάν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Είναι ένα γεγονός, που πρέπει να δημοσιοποιηθεί ευρύτατα διότι μερικοί γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σκέφτονται ακόμα με τρόπο που δίνουν την ευκαιρία στον ισλαμιστή Πρόεδρο της Τουρκίας να εκβιάζει την Αμερική στον ύψιστο βαθμό. Η άρνηση του Ερντογάν να αποδεχθεί το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εντάσσεται στην πολιτική των εκβιασμών εναντίον της υπερδύναμης, που καθιέρωσε ο Τούρκος Πρόεδρος εδώ και αρκετά χρόνια.  

Με τον ψεύτικο ισχυρισμό ότι το «πραξικόπημα» εναντίον του Ερντογάν εκτελέστηκε σε συνεργασία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με τον Ιμάμη Γκιουλέν, έχει κομπλεξάρει τους γραφειοκράτες και φοβάμαι πως επηρέασε και τον ίδιο τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ενώ προεκλογικά ομιλούσε για τρόπους απαλλαγής της Τουρκίας από τον Ερντογάν (μέσω εκλογών φυσικά) αναγκάστηκε με το «έτσι θέλω» του Τούρκου Προέδρου να τον συναντήσει στην Ευρώπη, και μάλιστα την πρώτη φορά, στις Βρυξέλλες, …ξέχασε να του αναφέρει το μείζον θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Λόγω όλων αυτών των παράξενων δράσεων και αντιδράσεων, που βλέπουμε, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας θα μπορούσε να επηρεάσει και να ωθήσει σε αποφάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, που θα θέσουν τα όρια στις σχέσεις της Αμερικής με την Τουρκία. Αν ο Λευκός Οίκος πειστεί -θα έπρεπε ήδη να το γνωρίζει- ότι η Ελλάδα και ειδικά η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Δύσης στην Τουρκία, τότε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και τους τουρκικούς εκβιασμούς. 

Όσα λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες των ΗΠΑ, ότι δήθεν η Τουρκία είναι αναντικατάστατη για τη Δύση, είναι κουραφέξαλα. Για να είναι μία χώρα αναντικατάστατη πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα ένας πραγματικός και πιστός σύμμαχος. Η περίπτωση της κατοχικής δύναμης είναι χαρακτηριστική μίας χώρας που απομυζά τη Δύση, και αν και παραμένει στο ΝΑΤΟ είναι πιστή στην εχθρική Ρωσία.  

Πραγματικά, πως είναι δυνατόν να πέφτουν σε τέτοιες παγίδες οι Αμερικανοί, που είναι τόσο έξυπνοι ώστε να έχουν φτάσει να ελέγχουν τον κόσμο όλο. Μπορεί μερικοί να γελούν και να ειρωνεύονται, αλλά ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος της Αμερικής με την Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, είναι αριστοτεχνικός. Στρατιωτικοί αναλυτές ορθά υποστηρίζουν ότι εάν η Ρωσία δεν διέθετε πυρηνικά, θα είχε σήμερα γίνει μία μικρή χώρα στρατιωτικά και οικονομικά, χωρίς η Αμερική να ρίξει μία σφαίρα. 

Με βάση τα όσα παρακολουθούμε, λοιπόν, τούτη η κυβέρνηση η οποία «ταλαιπωρεί» τον πιο βασικό της σύμμαχο, το Ισραήλ, κλείνει τα μάτια στα ανομήματα της Τουρκίας, ως να είναι κάτι το απαραβίαστο. Και φτάνουμε στο σημείο να αναρωτηθούμε μέχρι που φτάνει ο τουρκικός εκβιασμός. Για τον Ντόναλντ Τραμπ, το καταλαβαίνει ο καθένας. Όπως είπε ο σύμβουλος του, Τζον Μπόλτον είχε συμφέροντα, προσωπικά και επιχειρηματικά. Ο σημερινός Πρόεδρος γιατί επιτρέπει να εκβιάζεται η Αμερική από τον Ερντογάν, ο οποίος αποδεδειγμένα συνεργαζόταν με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) εναντίον των ΗΠΑ; Γιατί; 

Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την ηγεσία του Κογκρέσου και να παρουσιάσει τις δυνατότητες της Ελλάδας, κυρίως στον στρατιωτικό τομέα. Η Αμερική χρησιμοποιεί σημαντικές βάσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και οι Ένοπλες Δυνάμεις της συνεργάζονται στενά με τις ελληνικές. Γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι μπορεί να προσφέρει η χώρα και στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ.  

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα τη θέση του για τα F-16 που απαιτεί εκβιαστικά να πάρει η Τουρκία. Θα τα «στήσει» απέναντι από το Αιγαίο και την Κύπρο. Οι Έλληνες διπλωμάτες θύμισαν ότι με αμερικανικά όπλα μπόρεσε η Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο. Αυτά τα λάθη δεν πρέπει να επαναληφθούν. 

Απ’ όλες τις απόψεις ήταν ευεργετική η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Ανέλαβε ένα μεγάλο ρίσκο με την υπόθεση των F-16, στην περίπτωση που οι ομογενείς μας και οι φίλοι της Ελλάδας στο Κογκρέσο δεν μπορέσουν να σταματήσουν αυτή την ανάρμοστη αγοραπωλησία. Αλλά, είχε και την ευκαιρία να μιλήσει με όλους τους παράγοντες για όλα όσα ανησυχούν την Ελλάδα. 

Ας ελπίσουμε ότι οι ακτιβιστές της Ομογένειας θα κάνουν το ακατόρθωτο, όπως και με την υπόθεση των F-35 και των S-400. Τους λοιδόρησαν, τους κορόιδεψαν, τους είπαν «Δον Κιχώτες». Αλλά μετά έσπευσαν να πάρουν λίγο από τη δόξα τους, η οποία, όμως, τους ανήκει αποκλειστικά… 

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Συνεχίζουν να μου γράφουν αναγνώστες για το γεγονός ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν ανέφερε τη λέξη «Τουρκία» στις ομιλίες του στο Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο. Έχω διατυπώσει τη θέση μου αλλά έχω ακούσει και τους λόγους για τους οποίους το απέφυγε. Για να είμαι δίκαιος, καταγράφω και τα παράπονα και την απάντηση: ότι ήταν τόσο ισχυρές οι αναφορές του για την Κύπρο και για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, που όλοι κατάλαβαν. Άλλωστε, και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, και στις πολλές επαφές του στη Βουλή και στη Γερουσία η Τουρκία ήταν το βασικό θέμα συζήτησης, διότι αποτελεί υψίστη απειλή για την Ελλάδα και την Κύπρο. 

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Θα επιμείνω και αυτή την Κυριακή στο θέμα της διαφθοράς του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου της Κύπρου. Και δεν ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα όπως έγραφα σε προηγούμενο κείμενο μου. Στο νησί έχει σχηματιστεί ένα «κατεστημένο» που είναι διεφθαρμένο και γνωρίζει πως να επιβάλλει τη σιωπή. Αλλά, αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Ειδικά οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι πρέπει να σηκώσουν ανάστημα. Αυτό που λείπει πραγματικά είναι η δημοσιογραφική έρευνα. Γιατί πρέπει να κάνουν τη δική μας δουλειά οι ξένοι συνάδελφοι; Και όταν την κάνουν, οι αποκαλύψεις τους να χάνονται στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης; 

 ([email protected]