Συγγενείς και φίλοι έσπευσαν να δώσουν το αίμα τους ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Ταγματάρχη Ξάνθο Κυριάκου, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο εν ώρα υπηρεσίας. Νωρίτερα σήμερα τελέστηκε το 1ο ετήσιο μνημόσυνο του Ξάνθου στην εκκλησία Αγίου Κοσμά Αιτωλού.

Σε δηλώσεις του ο αδερφός του Αντώνης Κυριάκου ανέφερε: «Σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη ετήσια αιμοδοσία εις μνήμη του πολυαγαπημενου μας συζύγου, γιου και αδελφου Ταγματάρχη (ΜΧ) Κυριακου Ξανθου. Εκ μέρους της οικογένειας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο που έτρεξε να δώσει αίμα και να βοηθήσει το συνάνθρωπο εις μνήμη του αδερφού μου. Ο αριθμός που προσήλθε ξεπέρασε τους 50. Ευχαριστούμε πολύ».

Ο άτυχος Ξάνθος έχασε τη ζωή του το πρωί της Τρίτης 25 Μαϊου 2021 κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης εκπαιδευτικής άσκησης με αντικείμενο «στρατιωτική έρευνα σε υψόμετρο».

  O 32χρονος λοχαγός προσπάθησε να κατέβει με σχοινί, πρώτος από την ομάδα των εκπαιδευόμενων με σκοπό να φτάσει σε μεταλλική πλατφόρμα. Το σκοινί κόπηκε στα δύο και ο άτυχος Ξάνθος βρέθηκε στο κενό.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης το μοιραίο σχοινί, που χρησιμοποίησε για καταρρίχηση ο λοχαγός Ξάνθος Κυριάκου, διαπιστώθηκε ότι ήταν παλαιό, είχε εμφανή σημάδια φθοράς, έφερε αστοχίες και ήταν ακατάλληλο για χρήση. Μάλιστα, από τις μικροσκοπικές και εργαστηριακές εξετάσεις, εντοπίστηκαν στο σχοινί βλάβες που φαίνεται να προϋπήρχαν του μοιραίου ατυχήματος, γεγονός που αποτελεί ένδειξη της παλαιότητάς του.