Το λένε πολλοί και μπορεί να έχουν δίκαιο: Κάθε κρίση κρύβει και ευκαιρίες. Καλή ώρα, το μπαράζ κυρώσεων από τους Αμερικανούς και Βρετανούς σε κυπριακές εταιρείες θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για πλήρη εξυγίανση του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, ενδεχομένως και για μερική απεξάρτηση της οικονομίας από αυτόν.

Ευκαιρία για να καθαρίσει μια και καλή το όνομα της Κύπρου διεθνώς. Ευκαιρία κάθε φορά που προκύπτει ένα δυσφημιστικό δημοσίευμα στον ξένο Τύπο να μην προκαλεί πανικό, συσκέψεις και αναλύσεις, μέχρι το επόμενο. Χωρίς σχεδόν ποτέ να λαμβάνονται σοβαρά μέτρα για μεταρρύθμιση και για αλλαγές.

Η παρούσα συγκυρία ευνοεί, πάντως, τις αλλαγές, αλλά και τη μερική αλλαγή μοντέλου της οικονομίας.

Είναι από τη μια το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που περιλαμβάνει σειρά δράσεων για ανάπτυξη της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας. Το οποίο προσφέρει μάλιστα και φρέσκο χρήμα, κάτι εκ των πραγμάτων απαραίτητο πλέον για στήριξη του συναλλάγματος προς τη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα εκατομμύρια των Ρώσων αυτή τη φορά πράγματι θα εκλείψουν.

Γι’ αυτό και Πολιτεία, Κυβέρνηση και Βουλή οφείλουν να δουν πιο σοβαρά τα όσα δεσμευτήκαμε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Σχεδίου και να επιταχύνουν τα όσα αναλάβαμε. Εάν χρειάζονται και αλλαγές στο Σχέδιο ή έστω ένα φρεσκάρισμα λόγω των νέων δεδομένων, τώρα είναι η ώρα να γίνει και αυτό.

Για αλλαγές όσον αφορά το μοντέλο της οικονομίας μπορεί κανείς να επενδύσει και στα όσα προεκλογικά ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Για την οικονομία έγραφε στο προεκλογικό του πρόγραμμα πως στόχος «είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας με την μετάβαση υφιστάμενων τομέων της οικονομίας σε πιο υποσχόμενες μορφές ανάπτυξης και την προώθηση νέων παραγωγικών τομέων, όπως της τεχνολογίας (π.χ. αγροτεχνολογία, πληροφορική, πράσινη μετάβαση), της έρευνας και του πολιτισμού, οι οποίοι θα δημιουργήσουν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Μιας οικονομίας που καινοτομεί, και θα είναι ανθεκτική, βιώσιμη, διευρυμένη και λιγότερο επιρρεπούς σε εξωγενείς παράγοντες. Mε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις βελτιώνουμε το επιχειρείν και προσελκύουμε ξένες παραγωγικές επενδύσεις, για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

Η οικονομία και το επιχειρείν βασίζονται σε ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης, σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που παράγει πολίτες του μέλλοντος με τις απαραίτητες δεξιότητες, ένα κράτος δικαίου όπου όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες. Οι επιχειρήσεις, αλλά και οι πολίτες, για να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν, πρέπει να εξυπηρετούνται γρήγορα και αποτελεσματικά μέσα από ένα εκσυγχρονισμένο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο οποίος θα αξιοποιεί πλήρως ψηφιακές λύσεις». Για όλα αυτά υπήρχαν δράσεις και σχεδιασμοί υποτίθεται, όπως και για στήριξη και ανάπτυξη και του πρωτογενή τομέα.

«Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας αποτελεί προτεραιότητα. Παρόλο που σήμερα έχει μικρό ποσοστό συνεισφοράς στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, μπορεί να αποκτήσει σημαντική δυναμική η οποία, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και άλλων δράσεων, να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας», έλεγε προεκλογικά η Κυβέρνηση, η οποία ενέπλεκε στην προσπάθεια ενός νέου μοντέλου οικονομία και το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα για αυτήν την εμπλοκή, για μελέτη, αλλά και για προώθηση δράσεων με το τέλος του καλοκαιριού. Γιατί το καλοκαίρι θα έχουμε λίγο πολύ το σωσίβιο του τουρισμού, που όλα δείχνουν πως, ως η βαριά βιομηχανία του τόπου, θα δώσει ξανά ανάσες, αρκετές μέχρι να ληφθούν αποφάσεις.

Αποφάσεις οι οποίες δεν πρέπει φυσικά να αφήνουν εκτός τον τουρισμό, που μπορεί ακόμα να δώσει πολλά στην οικονομία. Αλλά εξ αφορμής μπορεί επίσης να στηριχθεί περαιτέρω όπως κι άλλοι υγιείς τομείς ης οικονομίας. Διαφορετικά άλλη μια ευκαιρία θα χαθεί.