Μέσω της δικαιοσύνης θα μπορούν οι δανειολήπτες ενυπόθηκων ακινήτων να αμφισβητούν τη διαδικασία εκποίησης, σύμφωνα με κοινή πρόταση νόμου των κομμάτων, πλην του ΔΗΣΥ, η οποία θα κατατεθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η πρόταση είναι προϊόν ενοποίησης έξι προτάσεων νόμου διαφόρων κομμάτων, οι οποίες είχαν παρόμοιο σκοπό και περιεχόμενο, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης ενυπόθηκων οφειλετών και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων στα δικαστήρια, για σκοπούς αμφισβήτησης της διαδικασίας εκποίησης για συγκεκριμένους λόγους.

Χθες, προ ημερησίας διατάξεως, τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατέληξαν στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης νόμου. Με την πρόταση νόμου διαφώνησαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ. Συγκεκριμένα, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του νόμου περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες καθορίζονται και περιλαμβάνουν την αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού και την επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βροχή προτάσεων για τις εκποιήσεις

Παράλληλα, σημειώνεται πως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εφαρμόζονται ανεξαρτήτως εάν στάλθηκαν οποιεσδήποτε ειδοποιήσεις προς τον ενυπόθηκο οφειλέτη ή άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις του βασικού νόμου που ρυθμίζουν την πώληση ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου.

Η νομοθεσία θα εφαρμόζεται στις τράπεζες, στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, στους διαχειριστές πιστωτικών διευκολύνσεων και σε συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα. Όπως πληροφορείται ο «Φ», όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου θα καταβληθεί προσπάθειας να οδηγηθεί  μαζί με άλλες προτάσεις, με τις οποίες ήδη συμφώνησαν το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται την πρόταση νόμου ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, η οποία προνοεί πως μαζί με την ειδοποίηση που αποστέλλεται από ενυπόθηκο δανειστή σε περίπτωση υπηρεμερίας ή απαίτησης για πληρωμή ενυπόθηκου χρέους, θα αποστέλλεται και τυποποιημένη πληροφόρηση στους δανειολήπτες, εγγυητές και παρόχους εξασφάλισης. Επίσης, αφορά την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, που προνοεί πως σε περίπτωση που ενυπόθηκος οφειλέτης επιλέξει να προχωρήσει στην ανταλλαγή ενυπόθηκου ακινήτου έναντι εξόφλησης χρέους προς ενυπόθηκο δανειστή και το ακίνητο συνιστά κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη, ως αξία ανταλλαγής να ορίζεται η αγοραία αξία που προκύπτει από την υφιστάμενη διαδικασία εκτίμησης ακινήτου.