Μέχρι χθες το μεσημέρι σχεδόν 1.600 άνθρωποι κατέγραψαν την εμπειρία τους σε ιστοσελίδα σεισμικού κέντρου σχετικά με τη σεισμική δόνηση των 6,1 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε ανοικτά της Πόλεως Χρυσοχούς, ενώ χιλιάδες άλλοι, από όλη την Κύπρο, αντέδρασαν από την αρχή εκδήλωσης της σεισμικής δραστηριότητας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Περιγραφές, από απότομο ξύπνημα, ταρακούνημα σπιτιών και γενικά κτηρίων, αντικειμένων, παραθύρων, θυρών και φωτιστικών και βεβαίως τρόμος για το τι αισθάνονταν και το τι φοβούνταν ότι δυνατόν να ακολουθούσε. Καταγράφονταν επίσης εκτιμήσεις για το πιθανό μέγεθος και τη διάρκεια του φαινομένου. Οι πρώτες αντιδράσεις προήλθαν από την περιοχή Πόλεως Χρυσοχούς, παρόλον ότι αρχικά δημιουργήθηκε η εικόνα πως ο σεισμός είχε εκδηλωθεί εγγύτερα προς τη Λεμεσό. Στις αρχικές αντιδράσεις περιλαμβάνονταν και αναφορές από την Πέγεια, την Κισσόνεργα, τη Γιόλου, την Τάλα, και άλλες κοινότητες της επαρχίας Πάφου. Γυναίκα από τη Χλώρακα κατέγραψε πως πήρε αγκαλιά τα δύο παιδιά της και ήταν έτοιμη να τρέξει εκτός του διαμερίσματος της που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο.   

Σύμφωνα με σεισμολόγους, ο χθεσινός σεισμός ο οποίος εκδηλώθηκε στις 3:08 π.μ. οφείλεται στην εισχώρηση της αφρικανικής πλάκας κάτω από την Κύπρο. Γενικότερα οφείλεται στη σύγκρουση της ευρωπαϊκής σεισμικής πλάκας με την αφρικανική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ανέφερε ότι ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο, 50 χιλιόμετρα δυτικά -βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 25 χιλιόμετρα. 

Σύμφωνα πάντα με το Σεισμολογικό, ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο, ιδιαίτερα στην επαρχία Πάφου. Έγινε επίσης αισθητός/αντιληπτός σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. 

Σημειώνεται, πως στις 5 Ιανουαρίου 2022 (ώρα 5.21) είχε εκδηλωθεί σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 160 χιλιόμετρα βορειο-δυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 80 χιλιόμετρα. Και αυτός ο σεισμός εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή που εκδηλώθηκε ο χθεσινός σεισμός. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης κ. Χριστόδουλο Χατζηγεωεργίου, στην περιοχή σύγκρουσης της ευρωπαϊκής με την αφρικανική σεισμική πλάκα, εκδηλώνεται κάθε χρόνο ένας σεισμός αναλόγου μεγέθους με τον χθεσινό.

Ανησυχία ως προς τη στατική επάρκεια και ασφάλεια των παλιών οικοδομών σε σεισμούς, όπως ο χθεσινός, εξέφρασε ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ). Αξίζει να σημειωθεί, όπως ανέφερε και ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης το ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές οφείλεται και στο επίκεντρο του σεισμού το οποίο προσδιορίστηκε στη θαλάσσια περιοχή και σε μεγάλο βάθος, για να διευκρινίσει πως, διαφορετική θα ήταν η κατάσταση αν εκδηλωνόταν σε χερσαίο χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στα πρώτα στάδια εκδήλωσης του σεισμού, σεισμολογικά κέντρα του εξωτερικού είχαν κάνει αναφορά σε πιθανό τσουνάμι, εκτίμηση η οποία απεσύρθη στη συνέχεια.

Οι σεισμοί στην Κύπρο 

Από το 1906 και εντεύθεν καταγράφηκαν οι ακόλουθοι σεισμοί που μας επηρέασαν:

 

  • 23/2/1906: Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ. Έγινε αισθητός σε όλο το νησί και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές σε Λεμεσό-Κολόσσι.
  • 29 Σεπτ. 1918: Σεισμός 6,3. Έγινε αισθητός σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στη Λάρνακα και στην Αμμόχωστο καθώς επίσης και στον Ισραήλ και στον Λίβανο. 
  • 18 Φεβρ. 1924: Σεισμός 6 Ρίχτερ που έγινε αισθητός κυρίως στο νοτιο-ανατολικό τμήμα του νησιού προκαλώντας μικρές ζημιές στην Αμμόχωστο.
  • 13 Δεκ. 1927: Σεισμός 5 Ρίχτερ στην περιοχή της Λεμεσού. Προξένησε σημαντικές βλάβες σε κτήρια. 
  • 9 Μαΐου 1930: Σεισμός 5,4 Ρίχτερ. Ήταν καταστροφικός και έπληξε κυρίως την επαρχία Πάφου (εκκλησίες και σπίτια σε Πάφο, Πέγεια, Έμπα).
  • 26 Ιουνίου 1937: Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στη νοτιοδυτική Κύπρο. Κατέστρεψε σπίτια και εκκλησίες σε Πάχνα, Πλάτρες, Πενταλιά, Όμοδος, Άρσος, Σαλαμιού και προξένησε κατολισθήσεις στην Αρμίνου.
  • 20 Ιαν.1941: Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ανατολική Μεσόγειο. Προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στην επαρχία Αμμοχώστου (τραυματισμοί και καταρρεύσεις σπιτιών σε Παραλίμνι και Αμμόχωστο), ζημιές σε Λευκωσία και Λάρνακα και δημιούργησε μικρό τσουνάμι που έπληξε τις ακτές του Ισραήλ.
  • 9 Δεκ. 1947: Σεισμός 5,4. Έγινε αισθητός  σε όλο το νησί, την Τουρκία και στο Βόρειο Ισραήλ.
  • 10 Σεπτ. 1953: Σεισμός 6 Ρίχτερ. Καταστροφικός διπλός σεισμός στην επαρχία Πάφου. 
  • Σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 100 και 4.000 έμειναν άστεγοι.  Επηρεάστηκαν 158 χωριά και πόλεις. 
  • 10 Σεπτ. 1953: Σεισμός 6,1 Ρίχτερ.    
  • 15 Σεπτ. 1961: Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στη Λάρνακα
  • 28 Μαρτ.1984. Σεισμός 4,5 Ρίχτερ.    
  • 23 Φεβρ. 1995: Καταστρεπτικός σεισμός 6,1 στην επαρχία Πάφου με δύο νεκρούς. Αρκετά σπίτια κατέρρευσαν στα χωριά Πάνω Αρόδες και Μηλιού. 
  • 9 Οκτ. 1996: Σεισμός 6,5. Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από δευτερογενή αίτια και 20 τραυματίστηκαν ελαφρά. 
  •  11 Αυγ. 1999: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ με επίκεντρο το χωριό Γεράσα.
  • 15 Απρ. 2015: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κισσόνεργας στην Πάφο.

Οδηγίες και συστάσεις αναφορικά με τα ατομικά μέτρα προστασίας από σεισμική δραστηριότητα

Πολιτική Άμυνα: μείνετε στο σπίτι την ώρα του σεισμού

Δεν έχουν σημειωθεί οποιεσδήποτε σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί από τον ισχυρό σεισμό είπε η εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Ολίβια Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ.  Ανέφερε, ταυτόχρονα, ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους Κοινοτάρχες των κοινοτήτων της Επαρχίας Πάφου, όπου ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, και εξέφρασε την ετοιμότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών να συνδράμουν όπου παραστεί ανάγκη.

 Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι τα μέλη του Κέντρου Ελέγχου Επιχειρήσεων της Πολιτικής Άμυνας, αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού, επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες/Τοπικές Αρχές της Επαρχίας Πάφου, ώστε να γίνει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και να διαπιστωθεί κατά πόσο προέκυψαν οποιαδήποτε σοβαρά περιστατικά.

 Η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας, συνέχισε, τέθηκε άμεσα σε ετοιμότητα, ωστόσο οι ομάδες της δεν χρειάστηκε να παρέμβουν.

 Αναφορικά με τα ατομικά μέτρα προστασίας όταν μία σεισμική δραστηριότητα εκδηλωθεί κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως ο σημερινός σεισμός, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «αυτή τη φορά ο σεισμός μας βρήκε ξημερώματα, ώρα κατά την οποία οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμασταν στο υπνοδωμάτιο μας και σε αυτό θα έπρεπε να παραμείνουμε».

 «Είναι πολύ περισσότεροι οι κίνδυνοι με το να τρέξουμε έξω να διαφύγουμε και μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας οπόταν επικρατεί σκοτάδι, αν λάβουμε υπόψιν μας ότι χθες είχαμε βροχοπτώσεις αλλά και ισχυρούς ανέμους, από ότι να μείνουμε περιορισμένοι στο σπίτι μας. Δεν πρέπει λοιπόν σε καμία περίπτωση, τη στιγμή που εκδηλώνεται ο σεισμός να τρέξουμε να διαφύγουμε. Πρέπει να παραμένουμε στον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε, να προστατεύουμε το κεφάλι με τα χέρια μας και γενικότερα να επιδιώκουμε να βρισκόμαστε σε σημεία μακριά από γυάλινες επιφάνειες, ράφια, βιβλιοθήκες ή αντικείμενα που δυνατόν να πέσουν και να μας τραυματίσουν», πρόσθεσε.

 Καθοριστικό ρόλο, συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου, διαδραματίζει η πρόληψη.

 «Αφού κατά τη διάρκεια του σεισμού δεν μπορούμε να προβούμε και σε πολλές κινήσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Άρα, είναι σημαντικό να μην τοποθετούμε αντικείμενα πάνω από τα κρεβάτια μας, από τις πολυθρόνες και τους καναπέδες. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των δωματίων των παιδιών μας. Δηλαδή οι βιβλιοθήκες και τα ράφια στα υπνοδωμάτια των παιδιών μας πρέπει να είναι πολύ γερά στερεωμένα στους τοίχους, να μην τοποθετούμε μεγάλα και βαριά αντικείμενα σε ψηλές θέσεις που δυνατόν να πέσουν και να τραυματίσουν τα παιδιά μας, να μην τοποθετούμε σε παιδικά υπνοδωμάτια ογκώδη και βαριά φωτιστικά, αλλά απλά, ελαφριά φωτιστικά, τα οποία να είναι πολύ καλά στερεωμένα στην οροφή και γενικότερα να απομακρύνουμε γύρω από τα κρεβάτια των παιδιών μας οποιαδήποτε αντικείμενα, τα οποία δυνατόν κατά τη δόνηση να μετακινηθούν και να τα τραυματίσουν», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για την αρχική έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι σε περίπτωση σεισμού πάντοτε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθούν κύματα με μεγάλη ταχύτητα και ύψος, και επομένως υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο για τσουνάμι.

 «Υπήρξε και σε αυτή την περίπτωση η ανησυχία, ωστόσο σύντομα έληξε η προειδοποίηση», συμπλήρωσε.

 Σε παρατήρηση ποια μέτρα λαμβάνονται σε περίπτωση μιας τέτοιας πιθανότητας, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις απομακρυνόμαστε άμεσα από τις ακτές και αποφεύγουμε κάθε είδους δραστηριότητα στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, για αυτό και ενημερώθηκαν από την Πολιτική Άμυνα τα ξημερώματα άμεσα όλες οι υπηρεσίες.