Πολύ κακό για το τίποτα θεωρεί ο Μάριος Χριστοφίδης τη δημοσιοποίηση της περιβόητης λίστας καθώς «είναι ελλιπής, διότι δεν περιέχει δάνεια που χαρίστηκαν και σε ποιους». 

Μελέτησα με μεγάλη προσοχή τη διαβόητη λίστα Γιωρκάτζη και αποφάσισα να τη μετονομάσω Λίστα Γιωρκάτζη Φιάσκο. Εάν σκοπός της Βουλής ήταν να παρουσιάσει ύποπτα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων για το δημόσιο συμφέρον απέτυχε παταγωδώς, απέτυχε παταγωδώς διότι η μεγάλη πλειοψηφία των ονομάτων στη λίστα είναι εταιρειών που οι κύριοι μέτοχοι δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική. Ίσως η μόνη τέτοια εταιρεία είναι η Giovanni Developers Ltd του γνωστού πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ, καθώς και εταιρεία συζύγου εν ενέργεια βουλευτή. Μια τράπεζα συμπεριέλαβε στη λίστα το όνομα θανούσας συζύγου βουλευτή, ενέργεια ανεύθυνη και απαράδεκτη. Η λίστα είναι ελλιπής, διότι δεν περιέχει δάνεια που χαρίστηκαν και σε ποιους. Μέτρησα το όνομα της εταιρείας Unicars Ltd 190 φορές και κάποιου Αλεξάνδρου Χριστοδούλου 80 και πλέον φορές και έχασα το μπούσουλα και σταμάτησα.

Τα μόνα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που βρήκα ήταν περίπου 12 βουλευτές, τα δάνεια των οποίων δεν φαίνεται να είχαν παράνομη διαπλοκή. Μπορεί να υπήρχαν και μερικά άλλα ονόματα πολιτικά εκτεθειμένων άλλα κουράστηκα με τη πληθώρα των εταιρειών στη λίστα ως επίσης διότι μαύριζε κατά διαστήματα το iPad.

Επίσης, βρήκα δυο υπουργούς, δυο δήμαρχους και έναν αντιπρόσωπο θρησκευτικών ομάδων, έναν δ/ντη του Προεδρικού και ένα μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής που δεν φαίνονται να έχουν οτιδήποτε μεμπτό στα δάνεια τους. Όλα τα ανωτέρω μέχρι εκεί που μπόρεσα να διαβάσω σε αυτή την απαράδεκτη μακροσκελέστατη λίστα με χιλιάδες άσχετα νομικά και φυσικά πρόσωπα. Δεν μπορεί να υπάρχουν τόσες χιλιάδες πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα στη μικρή Κύπρο.

Διάβασα, όμως, αρκετά ονόματα για να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι αυτή η λίστα δεν επρόκειτο για σοβαρά μελετημένο έγγραφο που σωστά κάποια εφημερίδα ονόμασε «τσαπατσουλιά». Όταν η κυρία Γιωρκάτζη παρέλαβε αυτή τη λίστα και δεν την έστειλε πίσω στις τράπεζες λόγω περιεχομένου, δεν θα έπρεπε να ήταν Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Όταν ο τότε πρόεδρος της Βουλής βλέποντας το περιεχόμενο της λίστας και δεν την έστειλε πίσω στη Διοικητή, έπρεπε από τότε να πάει σπίτι του. Εάν ο τότε πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε αυτή την λίστα στην Ad Hoc Επιτροπή και δεν βρέθηκε ένα μέλος της να του πει «κύριε πρόεδρε αυτή η λίστα περιέχει πολιτικά ανεύθυνα στοιχεία και δεν πρέπει να ασχοληθεί η υπεύθυνη Βουλή», τότε έχουμε μεγάλο πολιτικό πρόβλημα. Μπορεί κάποιος ή κάποιοι να αντέδρασαν, αλλά δεν έγινε γνωστό. Εάν ο νυν πρόεδρος της Βουλής μελέτησε το περιεχόμενο της λίστας, θα έπρεπε να καθοδηγήσει την Ολομέλεια σε απόφαση επιστροφής της φανερά αναξιόπιστης λίστας στον νυν Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για επικαιροποίηση και περιορισμό της λίστας στα πραγματικά πολιτικά εκτεθειμένα ονόματα αφαιρώντας τις χιλιάδες άσχετα νομικά και φυσικά πρόσωπα. 

Δεν γνωρίζω πολύ καλά ελληνικά για να περιγράψω με πολύ ισχυρές λέξεις τη τραγική διαδικασία που φαίνεται να ακολουθήθηκε με αυτό το ανάξιο έγγραφο στο οποίο βασίστηκε η απόφαση της η Βουλής για δημοσιοποίηση.

Η Βουλή κορόιδευε τους πολίτες για δυο χρόνια με αυτή τη λίστα και τώρα δημοσίευσε το αξιοθρήνητο περιεχόμενο της. Much Ado About Nothing! Διερωτούνται οι πολίτες πως οι τράπεζες δέχτηκαν να δώσουν στη Διοικητή απόρρητα στοιχεία πελατών τους για να δοθούν στη Βουλή από την ΚΤΚ και να δημοσιευτούν. Εδώ ίσως τίθεται νομικό θέμα για την ΚΤΚ με την ενέργεια της Διοικητή. Ο ερασιτεχνισμός και η προχειρότητα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά στη διαδρομή της λίστας από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και την πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και οι βουλευτές φαίνεται να παρασύρθηκαν σε ένα αμφιβόλου αξίας αποτέλεσμα. Όμως αυτή είναι η Κύπρος και τίποτα δεν πρέπει να εκπλήττει.