Η ΑΤΜΟΠΛΟΪΚΗ σύνδεση Κύπρου και Ελλάδος είναι πραγματικότητα. Μετά από πολλές προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία,  υπήρξε η εξασφάλιση της επιδιωκόμενης προέγκρισης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τέως, πλέον, Υφυπουργός Ναυτιλίας και νυν υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου,  ανακοίνωσε ότι η απόφαση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση συνάδει με τα κριτήρια που θέτει η απόφαση Altmark του 2003 του Δικαστηρίου της ΕΕ, επιτρέποντας στην Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει με τα επόμενα βήματα για την επαναλειτουργία της σύνδεσης για τη μεταφορά επιβατών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Το Ανώτατο ύψος της Κρατικής Ενίσχυσης ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως εξαιρουμένου του ΦΠΑ. Ο επιτυχών προσφοροδότης θα συμβληθεί με το υφυπουργείο Ναυτιλίας για τρία χρόνια με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρία χρόνια. Η υπηρεσία θα ξεκινήσει σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί από κοινού μεταξύ Αναθέτουσας Αρχής και του επιτυχόντος προσφοροδότη.

ΜΕΤΑ από 20 χρόνια διακοπής της ατμοπλοϊκής σύνδεσης, θα αρχίσουν δρομολόγια.  Αν και όλα δείχνουν ότι κυρίως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι δύσκολη η έναρξη του δρομολογίου μέσα στο 2020, εντούτοις – όπως συναφώς ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου  η κ. Πηλείδου- υπάρχει ενδιαφέρον από ελληνικές, κυπριακές αλλά και άλλες εταιρείες. Το δεδομένο είναι πως θα επαναρχίσουν τα δρομολόγια. Δεν είναι τους επόμενους μήνες, θα είναι αργότερα. Άλλωστε, από ότι αντιλαμβανόμαστε , θα πρέπει να προκηρυχθούν προσφορές για το δρομολόγιο και θα ακολουθηθούν οι επιβαλλόμενες διαδικασίες. Τούτο εκ των πραγμάτων χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα. 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ συναφώς ότι η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με πλοία τα οποία είχαν αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά και η γραμμή συνέδεε τα λιμάνια της Κύπρου (Λεμεσού και Αμμοχώστου), του Ισραήλ (Χάιφα), και κατά περίπτωση του Λιβάνου (Βηρυτού) και Αιγύπτου (Αλεξάνδρειας). Το 2000 για διάφορους λόγους η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας διακόπηκε διότι είχε καταστεί οικονομικά ασύμφορη για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες λόγω της μειωμένης επιβατικής κίνησης. 

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ, συνεπώς, ενώπιον νέων δεδομένων με την έναρξη των δρομολογίων αυτών. Αφήνεται πίσω το γεγονός ότι το δρομολόγιο είχε σταματήσει για είκοσι χρόνια. Αυτό είναι πλέον παρελθόν. Με την έναρξη των  δρομολογίων διαφοροποιείται η κατάσταση. Σαφώς και η κίνηση αυτή προσφέρει μια ακόμη επιλογή στους Κυπρίους, που θέλουν να ταξιδεύσουν προς την Ελλάδα. Είναι προφανές πως η κίνηση αυτή προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία, οικονομικά κι άλλα. 

Η ΧΩΡΑ μας ως νησί δεν έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με άλλα κράτη, πλην της αεροπορικής και της ατμοπλοϊκής. Όπως έχει ήδη αναφερθεί ήδη, για 20 χρόνια μόνο αεροπορική σύνδεση υπήρχε. Τώρα αυξάνονται οι επιλογές, κι αυτό θα έπρεπε να το είχαμε ως κράτος μεριμνήσει νωρίτερα. Ας είναι, έστω και τώρα, να προχωρήσει και η δεύτερη σύνδεση, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί και από τους πολίτες ώστε να διατηρηθεί και να μην εγκαταλειφθεί μετά την έναρξη των δρομολογίων.