ΤΑ τελευταία 24ωρα επιβεβαιώνουν πως υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού στην κοινωνία. Η απόφαση για μαζικές εξετάσεις ήταν σωστή, κρίσιμης σημασίας, που θα βοηθήσει στη συνέχεια τη μεγάλη προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Είναι σαφές πλέον ότι, την ίδια ώρα κατά την οποία τα αποτελέσματα από τις ιχνηλατήσεις είναι ενθαρρυντικές, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που εντοπίζονται ανάμεσα στον πληθυσμό προβληματίζει έντονα διότι επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας ότι ο ιός υπάρχει στην κοινότητα και μεταδίδεται.
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ σε μια κρίσιμη καμπή. Έχει σημασία να εφαρμόζονται πλήρως και χωρίς εκπτώσεις τα μέτρα, που έχουν αποφασισθεί από την κυβέρνηση. Όσο δύσκολο και να είναι για όλους, η εφαρμογή των μέτρων είναι μονόδρομος. Εάν, με βάση τους υπολογισμούς, τα όσα αναφέρονται από τους επιστήμονες, τα μέτρα θα αρχίσουν βαθμηδόν -υπό προϋποθέσεις- να χαλαρώνουν εντός Μαΐου, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Καμία χαλάρωση δεν μπορεί να σημειωθεί τώρα γιατί θα υπάρξει υποχρεωτικά παράταση της «καραντίνας».
 
ΣΕ αυτή, λοιπόν, τη φάση που διανύουμε πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες. Να εμπλουτιστούν οι μεθοδολογίες. Το ζητούμενο δεν είναι να παρουσιάζεται μικρός αριθμός κρουσμάτων από τις εξετάσεις και στην κοινότητα να υπάρχουν πολλά κρούσματα, τα οποία δεν εντοπίζονται. Η απόφαση για πέραν των 26.000 ελέγχων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο και η απόφαση για διενέργεια από λειτουργούς των υγειονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, δειγματολογικών ελέγχων σε όλες τις επιχειρήσεις που εξυπηρετούν μαζικά πολίτες, όπως υπεραγορές, αρτοποιεία, κρεοπωλεία κ.λπ. Όλα αυτά ενισχύουν την μεγάλη προσπάθεια. Η σχετική οδηγία δόθηκε στις αρμόδιες Υπηρεσίες από τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, μετά από τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε εργαζόμενους τις τελευταίες ημέρες. 
ΤΟ ακολουθούμενο μοντέλο αποδίδει. Κανένα, όμως, μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη βοήθεια των πολιτών. Οι επιστήμονες αξιολογούν δεδομένα και διαμορφώνουν ένα μοντέλο, που θεωρούν ότι θα αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την πανδημία. Μέχρι στιγμής έχει αποτελέσματα. Θα διαφανεί στη συνέχεια πόσο θα συνεχιστεί η ίδια πορεία και πότε θα φθάσουμε στα επίπεδα που θα επιτρέπουν την χαλάρωση των περιορισμών. Εάν, όπως εξηγήθηκε, θα επανέλθουμε στα αρχικά στάδια, με τα λιγότερα δυνατά κρούσματα, τότε θα αναθεωρηθεί η πολιτική των μέτρων. Όχι αυτόματα αλλά σταδιακά. 
ΕΝΟΨΕΙ του Πάσχα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Να υπάρξει αυτοπειθαρχία. Να σκέφτονται όλοι το μέλλον. Να σκεφτόμαστε το τέλος αυτής της δοκιμασίας. Έχουμε τις τελευταίες ημέρες τα σκαμπανεβάσματα με τους αριθμούς των κρουσμάτων. Παρακολουθήσαμε πόσο εύκολα η αισιοδοξία μπορεί να ανατραπεί και να επανέλθει ο φόβος. Να επανέλθει η απαισιοδοξία.
 
«ΕΙΜΑΣΤΕ όλοι δυνητικά κρούσματα», είπε προ ημερών ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης, υπενθυμίζοντας ότι «ανάμεσά μας υπάρχουν ασυμπτωματικά άτομα τα οποία μεταδίδουν τον ιό». Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο και πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις που γίνονται τώρα αλλά πρωτίστως από την όλη συμπεριφορά μας.