Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ του Κυρίου, Ανάσταση της ανθρωπότητας. Ο Κύριος ανέβηκε τον Γολγοθά και αναστήθηκε. Μεγάλο Σάββατο σήμερα. Ημέρα της σιγής και της προσδοκίας, της ελπίδας, της χαράς. Hμέρα κατά την οποία προανακρούεται το ελπιδοφόρο μήνυμα της αναστάσεως. Η Ανάσταση είναι η μεγάλη γιορτή του Θεού και της κτίσεως. Κατ’ αυτήν ο Θεός καταξιώνει τον εαυτό του και το έργο της θείας οικονομίας του για τον άνθρωπο. Είναι η πίστωση της θεότητας, που σφραγίζει το μυστήριο της απολυτρώσεως. Όλα είναι υποτεταμένα στον Κύριο των δυνάμεων, τα επουράνια, τα επίγεια και τα καταχθόνια.
ΕΙΝΑΙ ο κύκλος που ολοκληρώνεται: Μετά το πάθος έρχεται η ανάσταση, μετά τον θάνατο, η ζωή, η χαρά. Η αλήθεια και η δύναμη της αγάπης επικρατεί του μίσους και της αδικίας, νικά το ψέμα και την υποκρισία. Οι Χριστιανοί ζουν την Ανάσταση του Κυρίου και προσδοκούν σε μια καλύτερη ζωή. Αυτό άλλωστε είναι και το πανανθρώπινο μήνυμα του Θεανθρώπου. Μια καλύτερη ζωή, ανθρώπινη χωρίς αδικίες, πείνα, πολέμους, καταστροφές. 
Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ αποτελεί το θεμέλιο της αισιοδοξίας, της αγάπης. To μυστήριο της Αναστάσεως του Χριστού επαναλαμβάνεται έκτοτε διηνεκώς και αδιαλείπτως. Η Σταύρωση και η Ανάσταση του Χριστού σήμανε τη διάβαση του ανθρωπίνου γένους εκ του θανάτου στη ζωή. Για τους ορθόδοξους χριστιανούς, για τον Ελληνισμό εν γένει, είναι η μεγαλύτερη, η πιο σημαντική γιορτή. Η νίκη του Θεανθρώπου επί του θανάτου είναι η βασικότερη παράμετρος της ορθόδοξης θεολογίας. Η Ανάσταση του Χριστού δώρισε στον άνθρωπο τη δυνατότητα αποδέσμευσης απ’ το θάνατο, ελευθερία απ’ τον φόβο και το άγχος που προκαλεί. 
ΦΕΤΟΣ θα γιορτάσουμε το Πάσχα μέσα σε ιδιάζουσες συνθήκες. Φέτος λόγω της πανδημίας, δεν θα βρεθούμε στους Ιερούς Ναούς. Δεν θα γιορτάσουμε με τους συγγενείς. Ο κορωνοϊός, έχει εκ των πραγμάτων, περιορίσει τις διακινήσεις και τις συναθροίσεις. Αυτό δεν εμποδίζει τους Χριστιανούς, να προσευχηθούν, να γιορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου. Τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει τους πιστούς να γιορτάσουν το Πάσχα. Ούτε ο ιός, ούτε οι ορατοί και οι αόρατοι εχθροί μπορούν να νικήσουν την πίστη μας. Δεν χρειάζεται να βρεθούμε, όπως τα προηγούμενα χρόνια στους ναούς. Η πίστη, άλλωστε, είναι μέσα μας. Υπομονή χρειάζεται και αποφασιστικότητα. 
ΤΗΝ ίδια ώρα, η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατοχική Τουρκία για 46 σχεδόν χρόνια. Για 46ο χρόνο η Κύπρος ανεβαίνει το δικό της Γολγοθά. Συνεχίζει, χωρίς να πτοείται από τις πιέσεις και τις μεθοδεύσεις τρίτων, μέχρι τη δική της Ανάσταση. Και η δική της Ανάσταση είναι η πλήρης και χωρίς όρους απελευθέρωση της από τους κατακτητές και την οικοδόμηση ενός κοινού, ευρωπαϊκού μέλλοντος. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, καλούνται να πορευθούν μαζί, χωρίς εξαρτήσεις από τρίτους, τις λεγόμενες εγγυήσεις και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Να ζήσουμε σε μια κανονική χώρα.
ΕΙΘΕ η φετινή Ανάσταση να φέρει και το τέλος της πανδημίας, τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, της οικονομικής κρίσης. Πάσχα αύριο και η ευχή όλων είναι να επικρατήσει ειρήνη στον κόσμο και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό είναι και το μήνυμα της Αναστάσεως.