Covid-19 – πανδημία – κατ΄οίκον περιορισμός, κορονοϊος, sars-cov-2, είναι μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε τον τελευταίο καιρό στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Λέξεις άγνωστες για μας μέχρι σήμερα, που όμως άλλαξαν τη ζωή της χώρας μας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη άρδην. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι μπροστά σε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση που αναμφισβήτητα θα αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σε όλη τη σύγχρονη ανθρωπότητα.
Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω λοιπόν,  στις 11 Μαρτίου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη λοίμωξη Covit 19 ως Πανδημία.
Το Υπουργικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πανδημίας προέβη έγκαιρα στη λήψη σειράς μέτρων πρωτόγνωρων για τη χώρα μας. Μέτρα τα οποία εξελίχθηκαν σε αυστηρούς περιορισμούς με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στην χώρα μας. Ένα από τα μέτρα, αφορούσε την ενίσχυση του δικτύου προστασίας των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, στο οποίο εμπίπτει και η δική μας κατηγορία υπαλλήλων του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού.
Σε αυτή την περίπτωση οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι, έτυχαν διαφορετικής  αντιμετώπισης από τους υπαλλήλους του Δημοσίου Τομέα που στις πλείστες περιπτώσεις πρόκειται για υπαλλήλους, οι οποίοι παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και ασκούν όμοια καθήκοντα με τους ωρομίσθιους.  Είναι γνωστό ότι στις 28.2.2014 ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τροποποιητικός νόμος για το εναλλάξιμο προσωπικό, με τον οποίο αρκετοί ωρομίσθιοι μετακινήθηκαν σε διάφορα Υπουργεία, Υπηρεσίες, γραφεία κ.ο.κ.
Οι οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, το οποίο εξέδιδε Εγκυκλίους, υπό τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργούνταν για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του Κορωνοϊου, απευθύνονταν μόνο στους Δημόσιους Υπαλλήλους. Αυτό δημιούργησε προβλήματα σε πολλά Τμήματα και Υπηρεσίες αμβλύνοντας τις ανισότητες μεταξύ των υπαλλήλων και ταυτόχρονα δημιουργώντας αντιπαραθέσεις με τους προϊστάμενούς τους λόγο αυτών των διακρίσεων. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, σε περιόδους πανδημίας να γίνεται κατηγοριοποίηση υπαλλήλων, αφού στόχος των μέτρων είναι η προστασία και στήριξη όλων των υπαλλήλων ενός κράτους. Το αποτέλεσμα της μάχης εναντίον του αόρατου εχθρού με σύνθημα «Η ισχύς εν τη ενώσει», αναμένεται να στοχεύει στην ίση μεταχείριση και όχι της έμμεσης διάκρισης.
Επισύρω την προσοχή όλων κατά την περίοδο 2013, όταν η οικονομία του Κράτους με την κατάρρευση των τραπεζών χρειάστηκε άμεσα τη συμβολή όλων μας με την αποκοπή των μισθών μας, ήμασταν οι πρώτοι που, παρόλο τη εισοδηματική ανισότητα με τους κρατικούς υπάλληλους, αποδεχτήκαμε τις αποκοπές χωρίς διαμαρτυρίες, στηρίζοντας την οικονομία συμβάλλοντας στην ενίσχυση των ταμείων του κράτους.  Με λύπη μας όμως σήμερα παρατηρούμε ότι καμίας στήριξης δεν τύχαμε από το κράτος. Ίσως, θεώρησαν ότι, όχι μόνο εμείς, αλλά και αυτοί που συμβιώνουν μαζί μας, είμαστε άτρωτοι έναντι στον ιό, αφού η όλη αντιμετώπιση αυτή τη εντύπωση φανέρωνε.
Κατανοώντας ότι υπάρχει μια εισοδηματική ανισότητα μεταξύ Ωρομίσθιου Προσωπικού και Δημοσίων Υπαλλήλων σε ένα μεγάλο βαθμό, σ΄ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας πρέπει όλοι να είμαστε συσπειρωμένοι και αλληλέγγυοι γιατί κάποιοι γνωστοί κύκλοι καραδοκούν να πλήξουν ξανά τους υπαλλήλους του Δημοσίου. Η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για στήριξη της οικονομίας με μια σειρά τολμηρών μέτρων για στήριξη της κοινωνίας και των επιχειρήσεων όπως, χρησιμοποιώντας όλα τα αποθέματα και πλεονάσματα διαθέτει, όπως και τον δανεισμό από τις διεθνείς αγορές ύψους €1,75 δις.
Μπορεί Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μιλώντας στα ΜΜΕ να αναφέρει ότι προσωρινά δεν υπάρχει θέμα των μειώσεων των μισθών στο Δημόσιο, ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα που η κρίση της πανδημίας θα επηρεάσει την Κυπριακή Οικονομία.
Ποιος πείθεται από τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού όταν, «πριν αλέκτωρ λαλήσεις τρις» ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ σε δηλώσεις του, πριν ακόμη καθίσουν στο τραπέζι για συζήτηση, ζήτησε τη μείωση των μισθών των υπαλλήλων στο δημόσιο με εξαίρεση τους χαμηλόμισθους και τους γιατρούς.  Το αίτημά του, εκτός από αδικαιολόγητο, αφενός γιατί οι αποκοπές που τέθηκαν σε ισχύ το 2012 με αφορμή το μνημόνιο δεν έχουν καταργηθεί και παραμένουν σε ισχύ, και αφετέρου δοκιμάζοντας με πρόσχημα την Υγειονομική Απειλή αρπάζοντας την ευκαιρία με τη στάση τους να δημιουργήσουν μια διαμάχη ανάμεσα στον ιδιωτικό υπάλληλο και τον δημόσιο (που στο τέλος θα ωφεληθούν κάποιοι τρίτοι). Όχι κύριοι του ΚΕΒΕ, εμείς πληρώσαμε αρκετά και πληρώνουμε ακόμη. Μπορεί για σας να θεωρείται λογικό ότι σε οποιαδήποτε κρίση θα βάλετε το χέρι στην τσέπη μας κάνοντας τους ειδικούς θεωρώντας αυτονόητο ότι οι τσέπες των Υπαλλήλων του Δημοσίου είναι μονίμως ανοικτές. Πώς μπορεί ο ΚΕΒΕ να θέτει το θέμα της μείωσης των μισθών στον Δημόσιο στο όνομα δήθεν της ίσης αντιμετώπισης των μισθωτών, να σηκώσουμε τα βάρη ισότιμα και άλλα παραμύθια και να αναπτύσσει τη θεωρία «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα», ξεχνώντας ότι έφτασε η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες σε αυτή τη χώρα και όχι τα σύνηθες υποζύγια, οι υπάλληλοι του Δημοσίου.
Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της Eurostat, από το 2012 δεν έχει γίνει καμία αναθεώρηση του κατώτατου μισθού βάσει του περί Κατώτατων Μισθών Διατάγματος δηλαδή €870 ακαθάριστα, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κομισσιόν Frans Timermans εισηγείται ότι στα κράτη μέλη της ΕΕ αναλογεί το 60% των μέσω απολαβών των υπαλλήλων.  Με το δεδομένο αυτό και, σύμφωνα με στοιχεία που τηρεί η Στατιστική Υπηρεσία, ο ακαθάριστος μισθός σήμερα στην Κύπρο πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ €1.169 – €1.333 των μέσων ακάθαρτων.
Μπορεί να μας πει λοιπόν ο ΚΕΒΕ ποιοι επωφελούνταν όλα αυτά τα χρόνια από αυτή τη διαφορά του κατώτατου μισθού στην χώρα μας, γνωρίζοντας ότι πάντα οι Κρίσοι γίνονται πλουσιότεροι εν ελέω κρίσης.
Επειδή ακούμε συχνά ότι στην κοινωνία υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων εννοώντας πάντα τις κατηγορίες των δημόσιων υπαλλήλων και των ιδιωτών, πληροφορούμε κάποιους ότι το ίδιο καθεστώς επικρατεί και στην ίδια τη δημόσια Υπηρεσία οπότε αδίκως κατηγορούνται όλοι οι υπάλληλοι του δημοσίου ωσάν να είναι όλοι στο ίδιο καθεστώς.
 
 Ας λειτουργήσουμε λοιπόν ενωμένοι απέναντι στον πολύ σοβαρό κίνδυνο που υπάρχει και αποφύγουμε να αποδειχτούμε, σαν πολίτες, κατώτεροι των περιστάσεων. Είμαστε σίγουροι ότι η διαχείριση των οικονομικών θεμάτων απαιτούν νηφάλια αντιμετώπιση, ψυχραιμία και σοβαρότητα από το Κράτος.  Σπασμωδικές κινήσεις θα είχαν δυσμενές συνέπειες. Ευελπιστούμε ότι τώρα οι συνθήκες δεν θα επιβάλλουν μέτρα δημοσιονομικής Πειθαρχίας αλλά αντίθετα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής χαλάρωσης.
 
 *Mέλος Επαρχιακού Συμβουλίου E.E. Σωματείου Κυβερνητικών ΣΕΚ Λευκωσίας.