Αγκάθι παραμένει ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς φορείς το κατά πόσο είναι εφικτό ή όχι, το μάθημα εντός της σχολικής αίθουσας να μεταδίδεται ταυτόχρονα μέσω διαδικτύου και στους μαθητές του δεύτερου γκρουπ που βρίσκονται στο σπίτι. Πέραν του ζητήματος των προσωπικών δεδομένων που τέθηκε από εκπαιδευτικούς, προκύπτουν και άλλα θέματα που σχετίζονται με πρακτικές δυσκολίες, όπως για παράδειγμα, η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης κατά την ώρα της διδασκαλίας, καθώς και η τεχνολογική υποδομή των σχολείων, που στην πλειοψηφία τους δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν. Πάντως, στις πρώτες δύο μέρες της επιστροφής των τελειόφοιτων μαθητών στα σχολεία, στις πλείστες των περιπτώσεων, δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί αυτή η πρακτική.

Σε δηλώσεις του στο OMEGA, ο βοηθός γενικός γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, τόνισε πως μια τέτοια πρακτική είναι εις βάρος των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών, καθώς δεν μπορεί την ίδια ώρα να γίνεται μάθημα εντός σχολικής τάξης και να μεταδίδεται και στα σπίτια των υπολοίπων. Τόσο τα προβλήματα με τις συνδέσεις στο διαδίκτυο και την ευρύτερη τεχνολογική υποδομή των σχολείων, όσο και τα πρακτικά ζητήματα που θα προκύπτουν (φασαρία, μικρόφωνα κ.λπ.), θα δυσκολεύουν το μαθησιακό έργο, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας κανένας μαθητής να παίρνει το 100% της διδασκαλίας. Σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου, επιπλέον προκύπτουν και θέματα προσωπικών δεδομένων τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών, καθώς μπορεί να απομονωθούν αποσπάσματα του μαθήματος και να χρησιμοποιηθούν κακόπιστα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιτόπιοι ελέγχοι Λοϊζίδου για τηλεκπαίδευση

Τη διαφωνία της με αυτή την πρακτική διατύπωσε και η ΠΟΕΔ για σωρεία λόγων που προκύπτουν, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, ενώ από πλευράς της η ΟΛΤΕΚ αναφέρει ότι «σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό, αλλά να εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια κάθε εκπαιδευτικού εκεί και όπου αυτός το κρίνει σκόπιμο να το κάνει και αν βέβαια υπάρχει η υποστηρικτική τεχνολογία για να το πραγματοποιήσει, στην αίθουσα όπου διδάσκει».

Την ίδια ώρα, ανησυχίες διατυπώνονται από όλους τους φορείς για τα παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και παραμένουν στο σπίτι, τονίζοντας πως σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση. 

Όσον αφορά στην πτυχή των προσωπικών δεδομένων, σε ανακοίνωσή της η αρμόδια Επίτροπος, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, δεν διαφωτίζει, αφού όπως αναφέρει «όσον αφορά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου αριθμός μαθητών παρακολουθεί το μάθημα από την τάξη, ενώ αριθμός συμμαθητών τους το παρακολουθεί διαδικτυακά, θα ήθελα να ενημερώσω ότι διεξάγονται δειγματοληπτικοί επιτόπου έλεγχοι σε σχολεία, τα ευρήματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα, μαζί με ενδεχόμενες ενέργειες που θα αποφασιστούν».

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας, σε κατεπείγουσα εγκύκλιό του, ενημερώνει πως «η πλατφόρμα Office 365 και το διαδικτυακό εργαλείο MS Teams, αποτελεί τη μοναδική επίσημη πλατφόρμα, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και μάθησης». Σημειώνει ακόμη, πως έχει ενεργοποιήσει όλες τις δικλίδες ασφαλείας, οι οποίες είναι συμβατές με τον γενικό Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 Περί Προσωπικών Δεδομένων και σε περίπτωση, όπου οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μη εγκεκριμένες πλατφόρμες, τότε μπορεί να παραβιάζεται η νομοθεσία, όπως και η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων μαθητών. 

Θερμομέτρηση στο σπίτι

Το ζήτημα της θερμομέτρησης των τελειόφοιτων μαθητών, οι οποίοι από τη Δευτέρα βρίσκονται στα σχολεία τους, αρχικά είχε ρυθμιστεί με το να γίνεται στα σχολεία. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε και μάλιστα οι γονείς έλαβαν από τις Διευθύνσεις των σχολείων των παιδιών τους μήνυμα, με το οποίο καλούνται οι ίδιοι κάθε πρωί να παίρνουν τη θερμοκρασία των μαθητών πριν αυτοί προσέλθουν στο σχολείο. Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, ανέφερε στον «Φ» πως αυτό είναι απογοητευτικό καθώς δεν μπορεί κανείς με βεβαιότητα να γνωρίζει ότι όλοι οι γονείς το πράττουν και ότι όλοι οι μαθητές που μεταβαίνουν στο σχολείο είναι υγιείς, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους.

Στο μεταξύ, ο κ. Διονυσίου αναφέρθηκε σε ένα ακόμα πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε σχολεία κατά τις δύο πρώτες μέρες επαναλειτουργίας τους, λέγοντας πως αφήνει εκτεθειμένους μαθητές. Συγκεκριμένα, υπήρξαν περιπτώσεις όπου καθηγητές οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και παρέμειναν στο σπίτι, δεν αντικαταστάθηκαν με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην κάνουν τα μαθήματά τους, τα οποία είναι εξεταζόμενα και να χάνουν πολύτιμο χρόνο. 

Όσον αφορά στην προσέλευση μαθητών στα σχολεία χθες, υπολογίζεται πως κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με τη Δευτέρα, δηλαδή γύρω στο 95%. 

Η προσοχή όλων στην 21η Μαΐου

Μπορεί οι πρώτες μέρες επιστροφής των τελειόφοιτων μαθητών στα σχολεία, παρά τα επί μέρους προβλήματα που υπάρχουν, να αποσπά θετικό πρόσημο από τους περισσότερους, ωστόσο η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην 21η Μαΐου, τη μέρα καθολικής επιστροφής στα σχολεία όλων των βαθμίδων. Οι ανησυχίες και το άγχος φορέων για τη διασφάλιση τής ασφάλειας και της υγείας παιδιών και εκπαιδευτικών δεν λένε να τους εγκαταλείψουν, καθώς όλοι θεωρούν πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα αλλά και ριψοκίνδυνο. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, ανέφερε πως περίπου 25.000 παιδιά δημοτικής και προδημοτικής εκπαίδευσης αναμένεται να επιστρέψουν στις 21 Μαΐου και λόγω της μικρής τους ηλικίας είναι δυσκολότερο το εγχείρημα. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΠΟΕΔ θέλει ξεκάθαρο πρωτόκολλο ασφάλειας και υγείας καθώς επίσης και οδηγό από το Υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων. 

Έντονες είναι οι ανησυχίες και των οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, με τον πρόεδρό τους, Χαράλαμπο Διονυσίου, να εστιάζει σε συγκεκριμένα προβλήματα που αναμένεται να παρουσιαστούν και για τα οποία χρειάζονται άμεσες και ξεκάθαρες λύσεις. Ο κ. Διονυσίου αναφέρθηκε στα μετακινούμενα τμήματα σε γυμνάσια και στους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, θέτοντας θέμα των απολυμάνσεων που πρέπει να γίνονται. «Θα είναι εφικτό να γίνεται ο απαραίτητος καθαρισμός σε τόσο σύντομο χρόνο», διερωτήθηκε ο κ. Διονυσίου, τονίζοντας πως δεν πρέπει να γίνει καμία έκπτωση σε θέματα ασφάλειας και υγείας των μαθητών. Επιπρόσθετα, ο κ. Διονυσίου αναφέρθηκε και στο θέμα παιδιών που ανήκουν σε κάποιες άλλες θρησκείες, σημειώνοντας πως πιστεύουν πως δεν υπάρχει λόγος να τηρούν μέτρα ασφάλειας καθώς αισθάνονται προστατευμένοι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των οργανωμένων γονέων, και αυτό είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται ρύθμιση ούτως ώστε να μην τίθεται κανένας μαθητής και εκπαιδευτικός σε κίνδυνο.