Αντιγόνη στο Γκαράζ
H τραγωδία δωματίου με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Έλενας Αγαθοκλέους, που παρουσιάζει το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, ρίχνει απόψε αυλαία στη Λευκωσία. Η παράσταση δεν εστιάζει στην ανωτερότητα του θείου νόμου απέναντι στον ανθρώπινο, αλλά στην ανάγκη να ακούει ο ένας τον άλλο, να μελετά την άλλη άποψη. Είναι μια πολιτική συζήτηση, μια δημόσια κουβέντα περί των νόμων της πόλεως. Είναι μια πολιτική συζήτηση, μια δημόσια κουβέντα περί των νόμων της πόλεως. Επεξεργασία κειμένου Ράνια Ιακώβου και Έλενα Αγαθοκλέους. Παίζουν: Στυλιάνα Ιωάννου, Μιχάλης Ασιήκκας, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Ευριπίδης Δίκαιος, Νεκτάριος Θεοδώρου, Μάριος Αγαθοκλέους.
 
Λευκωσία, Γκαράζ, 8.30μ.μ. 97879793
 
Η τελευταία ταινία
Η ανατρεπτική –και μέχρι πρόσφατα εξαφανισμένη- ταινία του Ντένις Χόπερ «The Last Movie» (Η τελευταία ταινία) προβάλλεται απόψε από τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου. Έχοντας πλέον αποκτήσει τη θέση που του αξίζει, το «καταραμένο φιλμ» από το 1971 προβάλλεται σαν την εμπειρία που ο Ντένις Χόπερ φιλοδοξούσε από την αρχή να αφιερώσει στο τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Είναι η δεύτερη ταινία που σκηνοθέτησε ο Χόπερ στο Περού, αμέσως μετά την επιτυχία του «Ξένοιαστου Καβαλάρη». Για δεκαετίες παρέμεινε ένας χαμένος θρύλος με σποραδικές μόνο προβολές, αλλά το 2018 αποκαταστάθηκε ψηφιακά. Ο ίδιος ο Ντένις Χόπερ ενσαρκώνει έναν Αμερικανό κασκαντέρ που συμμετέχει στα γυρίσματα ενός γουέστερν στο Περού. Με το τέλος τους αποφασίζει να μείνει εκεί, επιλέγοντας να ζήσει με μια πόρνη σε ειδυλλιακή απομόνωση και διαπιστώνει την επιρροή που είχαν τα γυρίσματα στον ντόπιο πληθυσμό. Παίζουν ακόμη οι Τζούλι Άνταμς, Ντον Γκόρντον, Στέλα Γκαρσία, Πίτερ Φόντα.
 
Λευκωσία, Σινέ Στούντιο, 9μ.μ. 96420491
 
«Παρείσφρηση» στη Λέσχη
Τη βραβευμένη με Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου βιογραφική ταινία του Σπάικ Λι «BlacKkKlansman» (2018), που διεκδίκησε ακόμη πέντε Όσκαρ, προβάλλει απόψε η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού. Περιγράφει την απίστευτη αληθινή ιστορία ενός αφροαμερικανού κι ενός εβραίου αστυνομικού από το Κολοράντο στις αρχές της δεκαετίας του ’70, που κατορθώνουν να παρεισφρήσουν στην Κου Κλουξ Κλαν. Ο διάσημος ακτιβιστής σκηνοθέτης τη μετατρέπει σ’ ένα αγωνιώδες, διασκεδαστικό και πολιτικά επίκαιρο αστυνομικό θρίλερ, που κέρδισε και το μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Κανών.
Παίζουν Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον, Άνταμ Ντράιβερ, Τόφερ Γκρέις, Λόρα Χάριερ.
 
Λεμεσός, Ρίο 3, 8.15μ.μ.
 
«One for Sorrow» στο Εγκώμιο
Η Θεατρική Ομάδα Μαρίας Καρολίδου ολοκληρώνει απόψε τις παραστάσεις της με το έργο της Κορντίλια Λιν «One for Sorrow». Είναι το δεύτερο έργο της Βρετανίδας συγγραφέως που σκηνοθετεί η Μαρία Ιόλη Καρολίδου μέσα σε λίγους μήνες, μετά το επιτυχημένο «Λέιλα και Συνεργάτες». Το  έργο αναδεικνύει με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία σύγχρονα θέματα όπως το θέμα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της κουλτούρας και της γλώσσας του φόβου, του κόσμου των μίντια και της πολιτικής ορθότητας, της σύγκρουσης γενεών και της σύγκρουσης ιδεολογιών. Παίζουν: Δημήτρης Αντωνίου, Άννα Γιαγκιώζη, Άντρια Ζένιου, Αντρέας Κουτσόφτας, Θέκλα Φλουρή.
 
Λευκωσία, Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, 8.30μ.μ. 99784920
 
Ο διπλωμάτης Σεφέρης
Ο πρέσβης και συγγραφέας Βασίλης Παπαδόπουλος παρουσιάζει στο δοκίμιο «Διπλωματία και ποίηση. Η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη» τον ποιητή από μια πρωτότυπη σκοπιά, δίνοντας έμφαση στον διπλωμάτη Σεφέρη και στον τρόπο που η καριέρα του επηρέασε τη λογοτεχνική του δημιουργία. Αρχικά αναφέρεται στην ποίησή του και στην υπηρεσιακή του πλευρά, τη δύσκολη σχέση με το ΥΠΕΞ και τους πολιτικούς, τα παράπονά του ότι η διπλωματική καριέρα δεν του επέτρεπε να ασχοληθεί επαρκώς με την ποίηση. Κατόπιν, εξετάζει με ποιο τρόπο το επάγγελμά του τον βοήθησε στην ποιητική δημιουργία και κάνει αναφορά και σε άλλους διπλωματικούς-λογοτέχνες, όπως οι νομπελίστες Πάμπλο Νερούδα και Σαιν-Ζον Περς. Ανιχνεύει επίσης στα ποιήματα του Σεφέρη το αποτύπωμα και την επίδραση της διπλωματικής του καριέρας και αναλύει την υπηρεσιακή γλώσσα σε σχέση με την ποιητική, ενώ παραθέτει αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και τηλεγραφήματα απ’ όλες τις θέσεις που υπηρέτησε ως διπλωμάτης.
 
Εκδόσεις Ίκαρος, Δεκέμβριος 2019, σελίδες 448, επιμέλεια: Σοφία Χαΐνογλου, μετάφραση: Δήμητρα Δότση
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Λευκωσία
Γκλόρια, (22762605). Έκθεση του Σέργη Χατζηαδάμου «Μεταμόρφωσις». Μέχρι 22/1
Μουσείο Χαρακτικής. Έκθεση χαρακτικής «Από τον Άλμπρεχτ Ντίρερ στον Τηλέμαχο Κάνθο». Μέχρι 30/4
Art Seen (22006624). Έργα Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν με την γκαλερί Δεσμός το ’70 και ’80. Μέχρι 17/1
Το Έρμα (22346770). Έκθεση Γιάννη Γίγα «Εικονίσματα της ΕΟΚΑ- Σημεία συνάντησης σε έναν αντιστασιακό ορίζοντα». Μέχρι 15/1
Λεβέντειος Πινακοθήκη, Claude Monet, στο Coco-Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (22 668838). Έκθεση Μιχάλη Μιχαηλίδη (1923-2016) με τίτλο «Ζητώ μονάχα το Φως». Μέχρι 2/2
NiMAC (22797400). Ομαδική έκθεση με 12 σύγχρονους Κύπριους καλλιτέχνες με τίτλο «hypersurfacing». Μέχρι 29/2
Λεβέντειος Πινακοθήκη (22668838). «Metamorphosis, Βελγική Τέχνη 1860 – 1930». Μέχρι 27/1
Μουσείο Ιστορίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δήμου Λακατάμιας (22842694). Έκθεση «Δρεπάνι και Κώδικας». Μέχρι 15/2
Πολυχώρος «Σταθμός» Πανεπιστημίου Frederick. Έκθεση με θέμα «The Sun and Us». Μέχρι 31/5/21
Λεβέντειο Μουσείο (22661475). Θεματική αναδρομή με τίτλο «Συλλέκτες – Δανειστές». Μέχρι 31/1
 
Λεμεσός
Μορφή (99345474). Ζωγραφική και γλυπτική του Κωστή Γεωργίου. Μέχρι 11/1
Eins (99522977). Έκθεση της Έβελιν Αναστασίου. Μέχρι τις 18/1
 
Λάρνακα
Γκαλερί ΕΛΕΜΕΝΤΣ (99325303). Ομαδική έκθεση 12 καλλιτεχνών «Vision It Through Me». Μέχρι 31/1
 
Πάφος
Blue Iris (99310893). Ατομική έκθεση χαρακτικής της Δέσπως Πρίγκη «Αν-gravings». Μέχρι 25/1