Τοποειδική εγκατάσταση- παρέμβαση, που ενεργοποιείται για μόνο μια μέρα στο εργοστάσιο της «Δαλίκο», είναι το «Εργοστάσιο Ονείρων» του Παναγιώτη Ανδρέου.

Η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο του 7ου Εικαστικό Φεστιβάλ Εγκαταστάσεων, το οποίο διοργανώνει το ΕΚΑΤΕ από τις 30 Νοεμβρίου 2022 μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 2023.

Παρουσιάζεται την Πέμπτη 13 Ιουλίου από τις 8μ.μ. μέχρι τις 10μ.μ. Λειτουργεί στον εξωτερικό χώρο μιας βιομηχανίας παραγωγής οικοδομικών υλικών, από την ώρα περίπου που ο ήλιος αρχίζει να δύει. Καθώς τα μάτια εγκλιματίζονται στο σκοτάδι, ακολουθούμε ένα φωτισμένο μονοπάτι που ιχνηλατεί την παραγωγή που έχει ανασταλεί για την ημέρα, και μας μεταφέρει στις προσωρινές θέσεις των παραγόμενων υλικών που περιμένουν την περαιτέρω μεταφορά τους.

Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο καλλιτέχνης αντλεί από ένα πρωτότυπο οπτικό τοπίο, το οποίο επικράτησε το 2020 στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok. Χρησιμοποιώντας μια σειρά από DIY λύσεις, πολλοί χρήστες μεταβάλλουν το περιβάλλον τους με ειδικό φωτισμό και έπιπλα νοσταλγικού χαρακτήρα, για να δημιουργήσουν απόκοσμα, ονειρικά περιβάλλοντα, τα οποία στη συνέχεια μοιράζονται στη πλατφόρμα με βίντεο.

Αυτή η αισθητική είναι γνωστή ως «dreamcore» και συνδέεται με την εξερεύνηση του μεταίχμιου μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Εμβληματικοί χώροι της μυστηριώδους αυτής εξερεύνησης είναι οι μεταβατικοί/οριακοί, που λειτουργούν ως το ενδιάμεσο δύο σημείων (διάδρομοι, αίθουσες αναμονής, χώροι στάθμευσης κτλ).

Όπως σημειώνει ο θεωρητικός τέχνης Ευαγόρας Βανέζης, στην επιτελεστική εγκατάσταση του Ανδρέου η αισθητική του dreamcore συναντά το βιομηχανικό περιβάλλον, με φώτα που περιστρέφονται μέσα σε βιομηχανικούς κυλίνδρους, μιμούμενα την κίνηση των μπετονιέρων.

«Τα γλυπτικά στοιχεία, όπως τα φωτιστικά που θυμίζουν πορτατίφ κομοδίνου, αποτελούν μέρος συσχετισμών με την παιδική ηλικία και με προσδοκίες που έχουμε από τον οικιακό χώρο, όπως η ασφάλεια και η άνεση. Η γενική επίκληση της νοσταλγίας μετατρέπει τον χώρο από ανοίκειο και άγνωστο σε μέρος μιας κοινής διαδικασίας και διαμεσολαβητή πολιτιστικής μνήμης. Το εργοστάσιο ονείρων συμπληρώνεται από μια αποσπασματική εγκατάσταση ήχων από την προσκεκλημένη καλλιτέχνη CMDK10086, δημιουργώντας μια ηχητική πολλαπλότητα που με τη σειρά της μας μεταφέρει σε άλλους χώρους».

Visual identity by CMDK10086

Στο 7ο Εικαστικό Φεστιβάλ Εγκαταστάσεων καλούνται οκτώ καλλιτέχνες που που διαμένουν στις τέσσερις μεγάλες πόλεις του νησιού της Κύπρου, να δημιουργήσουν ο καθένας ένα έργο εγκατάστασης που να αντικατοπτρίζει τα δικά τους βιώματα και ενδιαφέροντα.

  • The Dreams Factory, Δάλι, Εργοστάσιο Δαλίκο (Λεωφόρος Λευκωσίας 3), Πέμπτη 13 Ιουλίου, 8μ.μ. Απαραίτητη η κράτηση στο 99883150

* Για λόγους ασφαλείας, θα χρειαστεί η υπογραφή σας στην είσοδο