Θετικό πρόσημο φαίνεται να βάζει η Λευκωσία στο περιεχόμενο των δύο εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα οι οποίες έχουν σταλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αφορούν τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Από ελληνοκυπριακής πλευράς καταγράφονται τέσσερα στοιχεία τα οποία θεωρούνται σημαντικά στο ότι τα αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες στις εκθέσεις του και τα οποία θα παίξουν ρόλο σ’ ότι αφορά το επόμενο διάστημα και τις επαφές που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας. Μέσα από τις εκθέσεις του ο ΓΓ ΟΗΕ δεν παραλείπει να προβεί και σε υποδείξεις προς τα εμπλεκόμενα μέρη, με βασικό ζητούμενο την επανέναρξη των συνομιλιών και κυρίως την ανάγκη διορισμού απεσταλμένου.

Τα τέσσερα θετικά που εντοπίζονται από ε/κ πλευράς στις δύο εκθέσεις για Κυπριακό και ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι:

1. Γίνεται αναφορά στο ότι ο Γενικός Γραμματέας καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

2. Γίνεται αναφορά στη σημασία του θέματος των Βαρωσίων και στην ανάγκη για συμμόρφωση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

3. Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται στην ανάγκη διορισμού απεσταλμένου για το Κυπριακό ότι αυτό θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για να προχωρήσει η προσπάθεια στο Κυπριακό.

4. Επίσης καταγράφεται η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για αυξημένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις παρατηρήσεις του ο Αντόνιο Γκουτέρες σημειώνει πως: «Η συνεχιζόμενη απουσία ουσιαστικού διαλόγου σε θέματα που σχετίζονται με την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζει να μεγαλώνει το χάσμα διαφορετικών απόψεων για το πως θα προχωρήσουν προς τα εμπρός». Επίσης ο ΓΓ σημειώνει πως «την ίδια ώρα μεγαλώνει και το χάσμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

Περαιτέρω ο Αντόνιο Γκουτέρες καλεί τις δύο πλευρές να αδράξουν τις όποιες ευκαιρίες εμφανιστούν στο μέλλον αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες. Τέτοιες πρωτοβουλίες, υπογραμμίζει ο ΓΓ ΟΗΕ, είναι κρίσιμες για τη δημιουργία ενός μομέντουμ προς έναν διάλογο ο οποίος θα χαράξει την οδό για επάνοδο σε διαπραγματεύσεις για τη λύση. «Ενθαρρύνω τους δυο ηγέτες να είναι ενεργητικοί ως προς την αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτών διαδικασιών για διάλογο στο επίπεδό τους, καθώς πιστεύω πως αυτό παραμένει κρίσιμο για την εξεύρεση ενός κοινά συμφωνηθέντος δρόμου προς τα μπρος», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός θα ήταν μια συμφωνία ανάμεσα στις πλευρές για το διορισμό ενός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα μπορούσε να διερευνήσει τρόπους για την εξεύρεση κοινού εδάφους προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίτευξη διαρκούς λύσης στην Κύπρο».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καλεί επίσης τους δυο ηγέτες να είναι «δραστήριοι στην αναζήτηση μας κοινά αποδεχτής πορείας προς τα εμπρός». Σε άλλο σημείο της έκθεσης ο ΓΓ ΟΗΕ, αφού σημειώνει τη θετική προσέγγιση στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνει «τους δύο ηγέτες στην Κύπρο να εμπλακούν και πάλι σε ένα διάλογο για αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής πορείας στο Κυπριακό».

Ακόμα παροτρύνει τους δύο ηγέτες «να εμπλακούν σε συζητήσεις για τις αντίστοιχες προτάσεις τους που έχουν προωθηθεί μέσα στο πνεύμα της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της εξεύρεσης κοινού εδάφους προς όφελος όλων». Προς αυτό τον σκοπό, και οι δυο ηγέτες πρέπει να προωθήσουν ενεργά τις επαφές μεταξύ του κόσμου, τη συνεργασία και το εμπόριο, περιλαμβανομένου μέσω της βελτίωσης των υφιστάμενων σημείων διέλευσης και του ανοίγματος νέων, σημείωσε.

Ο κ. Γκουτέρες ανέφερε πως «έχω κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει τη σημασία τα μέρη να αποφεύγουν να προβαίνουν σε μονομερείς πράξεις τόσο εντός όσο και παρακειμένως της νεκρής ζώνης που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις, καλώντας επίσης όλα τα μέρη να εμπλακούν σε ένα διάλογο προκειμένου να επιλύσουν τις διαφορές τους». Επίσης σημείωσε πως «επαναλαμβάνω την ανησυχία μου για τις εξελίξεις στη περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και σημειώνω ότι η θέση των ΗΕ για τα Βαρώσια παραμένει αναλλοίωτη. Υπενθυμίζω τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα, ιδίως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) και υπογραμμίζω τη σημασία της πλήρους συμμόρφωσης με αυτά τα ψηφίσματα».

Επίσης παρότρυνε τα μέρη να κάνουν ειλικρινείς προσπάθειες για να διερευνήσουν επιλογές για αεροφόρο ενεργειακή συνεργασία εντός και γύρω από το νησί που μπορεί να ωφελήσουν όλα τα μέρη, και να αποφύγουν να προβαίνουν σε δράσεις που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις. Επανέλαβε πως οι φυσικοί πόροι εντός και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελήσουν και τις δυο κοινότητες και να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τα μέρη να επιδιώξουν αμοιβαία αποδεκτές και διαρκείς λύσεις σε διαφωνίες που σχετίζονται με τους φυσικούς πόρους.

Επεσήμανε ακόμη πως κατά την υπό αναφορά περίοδο υπήρξε ένας αυξημένος αριθμός δημόσιων γεγονότων και επίσημων επαφών που σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως καταλύτες στη διάχυση του μηνύματος ότι η επέκταση των εμπορικών και επιχειρηματικών δεσμών και η διασφάλιση της υποδομής προς υποστήριξή τους, αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε μια διευθέτηση. Το να αδραχθεί η ευκαιρία την επόμενη περίοδο για δημιουργία μεγαλύτερης οικονομικής δραστηριότητας μεταξύ των δυο πλευρών έχει επιχειρηματικό νόημα και θα έχει πολύ σημαντικές θετικές επιρροές στη ζωή των Κυπρίων, σημείωσε. Πιο σημαντικό όμως, πρόσθεσε, κάθε σταδιακή βελτίωση μπορεί να ανοίξει τον δρόμο προς μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση.

Ανέφερε πως ενώ τονίζει τη σημασία της δουλειάς των τεχνικών επιτροπών και τη θετική επίδραση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, πιστεύει πως μόνο μια γνήσια πρόοδος προς την επίτευξη ενός συναινετικού σημείου εκκίνησης για ουσιαστικές, προσανατολισμένες σε αποτελέσματα διαπραγματεύσεις που να οδηγήσουν σε μια διευθέτηση θα επαναδιαβεβαιώσει τους Κύπριους καθώς και τη διεθνή κοινότητα ότι ένα ειρηνικό και κοινό μέλλον στο νησί παραμένει κάτι το πραγματικά δυνατό.

«Έχω διατηρήσει επαφή και διάλογο με τα μέρη, όπως έχουν οι ανώτατοι σύμβουλοί μου στα κεντρικά γραφεία των ΗΕ και κατά τη διάρκεια επισκέψεων στο νησί, και ο Αναπληρωτής Ειδικός Σύμβουλός μου και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε στην επόμενη περίοδο. Σε αυτές τις προσπάθειες παραμένω καθοδηγούμενος από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν θεσπίσει τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε.

Ευχαρίστησε για μια ακόμη αφορά τους εταίρους, όπως ανέφερε, περιλαμβανομένων της ΕΕ και της Διεθνούς Τράπεζας, που έχουν συνεχίσει να παρέχουν στήριξη για τη δουλειά των αποστολών των ΗΕ στην Κύπρο, του Αναπτυξιακού Προγράμματος των ΗΕ (UNDP) και της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο και έχουν συμβάλει στην εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις του ΓΓ για τις Καλές Υπηρεσίες, έτσι και στην παρούσα, επισυνάπτονται σημειώματα με τις θέσεις των δύο πλευρών για το Κυπριακό, τις τεχνικές επιτροπές και άλλα θέματα που καταγράφονται και στα κείμενα του Αντόνιο Γκουτέρες.