Της απεσταλμένης στο Στρασβούργο Άντρης Δανιήλ

Η Roberta Metsola εξελέγη στον πρώτο γύρο της μυστικής ψηφοφορίας εξ αποστάσεως, όπου έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία 458 ψήφων επί συνόλου 690, μεταξύ τριών υποψηφίων. Οι υποψηφιότητες μειώθηκαν κατά μία σε σχέση με χτες, καθώς ο Kosma Złotowski (Συντηρητικοί, Πολωνία) αποσύρθηκε από την διαδικασία.

Η πρόεδρος Metsola θα ηγηθεί του Κοινοβουλίου κατά το δεύτερο ήμισυ της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, έως ότου συγκροτηθεί νέο Κοινοβούλιο μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

Αποτελέσματα της ψηφοφορίας

1.    Roberta Metsola (ΕΛΚ, Μάλτα) 458

2.    Alice Bah Kuhnke (Πράσινοι, Σουηδία) 101

3.    Sira Rego (Αριστερά, Ισπανία) 57

Σύνολο ψήφων: 690

Άκυρα και λευκά: 74

Απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία: 309

Απευθυνόμενη στα μέλη του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου λίγο πριν την ηλεκτρονική ψηφοφορία, που διεξάγεται για πρώτη φορά ηλεκτρονικά λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, η κυρία Μετσόλα έδωσε το στίγμα της προεδρία της αναφερόμενη στην προσπάθεια του προκατόχου της David Sassoli να φτιάξει ένα κόσμο αλληλεγγύης και μια Ευρώπη που να ανήκει στο λαό της, κάτι όπως είπε που θα ήθελε να συνεχίσει και η ίδια.

Εξέφρασε υπερηφάνεια για το Ευρωκοινοβούλιο και τη φιλοσοφία του, εκφράζοντας αποφασιστικότητα να ενισχύσει την νοοτροπία αυτή. Η αλήθεια είπε, «προκύπτει από το διάλογο και τις διαφωνίες. Ανεκτικότητα σημαίνει να φτιάχνουμε χώρο για τη διαφορετικότητα, η δικαιοσύνη σημαίνει  να έχεις τη δυνατότητα να ακούσεις την άλλη πλευρά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: David Sassoli: Πατρίδα του η Ιταλία, πεπρωμένο του η Ευρώπη

Απηύθυνε έκκληση στους Ευρωβουλευτές να ανακαλύψουν ξανά τους στόχους Μιτεράν και Κολ, να αφήσουν πίσω τα πείσματα του παρελθόντος ατενίζοντας προς το μέλλον Η πολιτική δεν μπορεί να σημαίνει μόνο νικητές και ηττημένους. Σημαίνει βελτίωση της κοινωνίας και τη ζωής σημαίνει ηγεσία και γι’αυτό το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ηγηθεί, να εκσυγχρονιστεί  και να γίνει πιο αποδοτικό.  

«Το Κοινοβούλιο μας είναι το καλύτερο παράδειγμα Ευρώπης Είμαστε στο Στρασβούργο ως το σύμβολο Δημοκρατίας και της συμφιλίωσης της ειρήνης και της ισχύος της Ευρώπης, να σχηματίσει ένα μέλλον ελπίδας για όλους».

Εξέφρασε τη θέληση να είναι πρόεδρος των Ευρωβουλευτών που θα αξιοποιήσει τη σοφία των παλαιότερων και τη γνώση των νέων, για να μπορέσουμε όπως είπε να βρούμε λύσεις στις προκλήσεις των καιρών μας.  

Πρέπει να στηριχθούμε στη δέσμευση να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή να βρούμε λύσεις για μετανάστευση , για την ενέργεια, την ψηφιοποίηση, την υγεία, την ισότητα, ένα νέο οικονομικό μοντέλο και να αγωνιστούμε για πραγματική ισότητα η οποία θα διέπει ότι κάνουμε.

Θα είμαι περήφανη σημείωσε, «να είναι η Πρόεδρος αυτής της προσπάθειας, που θα τιμήσει το κληροδότημα όσων προηγήθηκαν. Να είμαι εκείνη που θα γεφυρώσει τις διαφορές και να οδηγήσει σε λήψη αποφάσεων».

Αναφέρθηκε στη Λευκορωσία ως σημείο βρασμού, την Ουκρανία η οποία είναι μια απειλή και θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι διπλωματικές δυνατότητες και να διατηρηθεί το κύρος της κοινοβουλευτικής δυνατότητας, με κατανόηση στις προκλήσεις που διανοίγονται.

Θέλουμε, κατέληξε η κυρία Μετσόλα, το Ευρωκοινοβούλιο να πληροί το ρόλο του στο Παγκόσμιο προσκήνιο. 

Ποια είναι η Roberta Metsola

Γεννημένη στη Μάλτα το 1979, η Roberta Metsola είναι ευρωβουλευτής από το 2013 και το νεότερο μέλος του Κοινοβουλίου που έχει αναλάβει το αξίωμα του προέδρου του. Εξελέγη πρώτη αντιπρόεδρος τον Νοέμβριο του 2020 και άσκησε χρέη προέδρου του Κοινοβουλίου μετά τον θάνατο του προέδρου Sassoli στις 11 Ιανουαρίου. Είναι η τρίτη γυναίκα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη Simone Veil (1979-1982) και τη Nicole Fontaine (1999-2002).