Άλλοι οκτώ θάνατοι εξαιτίας «πυρετού» καταγράφηκαν στη Βόρεια Κορέα, τέσσερις ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην απομονωμένη χώρα, μετέδωσε χθες Κυριακή το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε άμεση κινητοποίηση του στρατού για να επιλυθούν τα προβλήματα που ενέσκηψαν στα «αποθέματα φαρμάκων» στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, κατά την ίδια πηγή. Η επιδημία, που σύμφωνα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν προκαλεί «μεγάλη αναστάτωση», πλήττει μια χώρα το σύστημα υγείας της οποίας χαρακτηρίζεται από τα χειρότερα προετοιμασμένα στον κόσμο.

Η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει κανένα εμβόλιο κατά της COVID-19, κανένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, ούτε τα μέσα για να κάνει μαζικά τεστ. Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ Γιονγκ Ουν στηλίτευσε, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου χθες, το ότι «οι διαταγές δεν έχουν ακόμη εκτελεστεί σωστά» και ότι «δεν έχουν διατεθεί φάρμακα στα φαρμακεία», που επίσης δεν εφάρμοσαν την εντολή να παραμένουν ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο.

Μίλησε για «ανεύθυνη» συμπεριφορά του τομέα της υγείας και της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως διέταξε το ιατρικό σώμα του στρατού να «σταθεροποιήσει αμέσως την προμήθεια φαρμάκων» στην Πιονγκγιάνγκ. Την περασμένη εβδομάδα η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε πως είναι αντιμέτωπη με ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που εξαπλώνεται με «εκρηκτικό» τρόπο.

Χθες, ανακοίνωσε πως άλλοι 392.920 άνθρωποι παρουσίασαν «πυρετό». Κατά τους αριθμούς του KCNA, τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν υποκύψει, οι πολίτες με «πυρετό» έχουν φθάσει τους 1.213.550 και τουλάχιστον 564.860 δέχονται θεραπεία. Ο νέος Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ υποσχέθηκε ότι η Κυβέρνησή του δεν θα φεισθεί καμιάς προσπάθειας να συνδράμει τη Βόρεια Κορέα, καθώς το απομονωμένο κράτος έχει βρεθεί αντιμέτωπο με ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, επιμένοντας πως είναι διατεθειμένος να προσφέρει όποια ανθρωπιστική βοήθεια ζητήσει η Πιονγκγιάνγκ.

«Αν ανταποκριθεί η Βόρεια Κορέα (στην προσφορά για βοήθεια), δεν θα φεισθούμε καμιάς προσπάθειας», τόνισε ο συντηρητικός πρόεδρος Γιουν, υποσχόμενος την αποστολή «εμβολίων για την COVID-19, ιατρικού εξοπλισμού και υγειονομικού προσωπικού», κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας, ο κ. Γιουν είπε εξάλλου πως σκοπεύει να συζητήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν –αναμένεται στη Σεούλ εντός εβδομάδας– την ενίσχυση της συνεργασίας ως προς τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού μέσω της Συμφωνίας-Πλαισίου για την Οικονομική Συνεργασία της περιφέρειας Ινδικού-Ειρηνικού.

Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Αφρική έφθασε το βράδυ της Κυριακής τα 11.555.033, ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αφρικής (ACDC). Κατά τα στοιχεία που συγκεντρώνουν τα ACDC, υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικανικής Ένωσης, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας σε όλη την ήπειρο έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 252.637 νεκρούς. Τους υψηλότερους αριθμούς μολύνσεων καταγράφουν η Νότια Αφρική (3,88 εκατ.), το Μαρόκο (1,16 εκατ.), η Τυνησία και η Λιβύη.

Ο νότιος τομέας της Αφρικής είναι αυτός που πλήττεται περισσότερο, ακολουθούμενος από τον βόρειο και τον ανατολικό. Το κεντρικό τμήμα της ηπείρου έχει υποστεί το λιγότερο βαρύ χτύπημα μέχρι σήμερα, πάντα κατά τους αριθμούς των ACDC.

Στο μεταξύ, το κινεζικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες στην ηπειρωτική Κίνα επιβεβαιώθηκαν 1.227 κρούσματα του SARS-CoV-2, τα 151 με συμπτώματα και 1.076 ασυμπτωματικά, ενώ υπέκυψαν 4 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στην Κίνα, όπου εντοπίστηκε πριν από δύο χρόνια και πλέον ο νέος κορωνοϊός, έχει φθάσει τους 5.213 νεκρούς επί συνόλου 221.955 μολύνσεων με συμπτώματα της λοίμωξης. Θεωρείται γενικά υποτιμημένος από τους ειδικούς.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.594 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο να φθάνει τα 10.696.630. Δεν υπέκυψε κανένας ασθενής εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19· ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έμεινε αμετάβλητος στους 43.065 νεκρούς. Στο κράτος 96 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν χορηγηθεί σχεδόν 217 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19.

Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή υπέκυψαν 3 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 2.239 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα 33 εκατ. κατοίκων έφθασε τους 35.615 νεκρούς επί συνόλου 4.478.112 μολύνσεων. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν στα 30.735. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 45 ασθενείς με την COVID-19, 23 διασωληνωμένοι. Έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 το 82,5% του πληθυσμού, ενώ το 49,2% έχει λάβει αναμνηστικές δόσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ