Καθαρή νίκη των Χριστιανοδημοκρατών σημειώθηκε στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με τον υποψήφιο τους, τοπικό Πρωθυπουργό Χέντρικ Βουστ να αξιώνει να ηγηθεί και της μελλοντικής τοπικής κυβέρνησης. 

«Οι πολίτες μας έκαναν την ισχυρότερη δύναμη. Αυτή είναι η εντολή, ο σχηματισμός και η καθοδήγηση της μελλοντικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Βουστ εχθές το βράδυ στο Ντίσελντορφ.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύνεση και ταπεινότητα, και αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα, και τους Σοσιαλδημοκράτες, υποστήριξε.

Ο κορυφαίος υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Κούτσατυ παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα για το κόμμα «δυστυχώς δεν ήταν αυτό που είχαμε φανταστεί». Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: «Ο πρώτος μας στόχος, η καταψήφιση της νυν τοπικής κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων, επετεύχθη». 

Ο Κούτσατυ κάλεσε όλα τα δημοκρατικά κόμματα να ξεκινήσουν συνομιλίες. Ίσως καταστεί δυνατή μία κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων, πρόσθεσε. Σε κάθε περίπτωση, τα κοινά προγραμματικά σημεία με τους Πράσινους είναι πολλά.

Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) κέρδισε ξεκάθαρα τις τοπικές εκλογές, συγκεντρώνοντας σχεδόν το 36% των ψήφων. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έφτασε στο 26,7%. Οι Πράσινοι προτιμήθηκαν από το 18,2% των ψηφοφόρων, τριπλασιάζοντας σχεδόν το αποτέλεσμα που είχαν στις προηγούμενες τοπικές εκλογές το 2017.Οι Φιλελεύθεροι (FDP), πήραν μόλις το 5,9% των ψήφων. 5,8% των ψηφοφόρων προτίμησαν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 2,1% απέτυχε και πάλι να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 5% και να εισέλθει στο τοπικό Κοινοβούλιο στο Ντίσελντορφ, αυτή τη φορά πιο ξεκάθαρα από το 2017.

Από τα αποτελέσματα καθίσταται αδύνατη η συνέχιση του συνασπισμού CDU-FDP που κυβέρνησε τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Εκτός από έναν μεγάλο συνασπισμό CDU και SPD, σενάριο που θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, μια συμμαχία CDU και Πρασίνων θα διέθετε άνετη πλειοψηφία.

Οι Πράσινοι κατέγραψαν μακράν τα μεγαλύτερα κέρδη. Το 2017 είχαν λάβει στις τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία μόλις το 6,4% των ψήφων. «Έχουμε επιτύχει το ιστορικά καλύτερο αποτέλεσμά μας στις εκλογές στο κρατίδιο», δήλωσε η Μόνα Νεουμπάουρ, υποψήφια του κόμματος. «Δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς εμάς». Το αποτέλεσμα υποχρεώνει τους Πράσινους να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Το SPD πέτυχε το χειρότερο ιστορικά εκλογικό του αποτέλεσμα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Πριν από πέντε χρόνια, το 31,2% των ψηφοφόρων είχε ψηφίσει υπέρ των Σοσιαλδημοκρατών, πάνω από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες περισσότεροι απ’ ό,τι την Κυριακή.

Τις πιο μεγάλες απώλειες υπέστη το FDP. Το 2017 το κόμμα των Φιλελευθέρων είχε συγκεντρώσει 12,6% των ψήφων με τότε κορυφαίο υποψήφιο του τον Κρίστιαν Λίντνερ. Ο Λίντνερ, ο οποίος ηγείται του κόμματος και του ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών, έκανε λόγο για «καταστροφική ήττα».