Η Λιζ Τρας διήνυσε μια μεγάλη πολιτική διαδρομή και υπέστη μια σημαντική μεταμόρφωση μέχρι να γίνει το φαβορί για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στους Τόρηδες και στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Η υπουργός Εξωτερικών υποστήριζε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, προτού περάσει μετά το δημοψήφισμα του 2016 στο αντίπαλο στρατόπεδο και από εκεί που φώναζε όταν ήταν παιδί συνθήματα κατά της κυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του 1980 κι ήταν μέλος οργάνωσης φιλελευθέρων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κατέληξε να γίνει η αγαπημένη της δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών.

«Οι γονείς μου ήταν αριστεροί ακτιβιστές κι εγώ έκανα έκτοτε ένα πολιτικό ταξίδι», δήλωσε η Τρας στην τηλεμαχία με τους άλλους μονομάχους των Τόρηδων την περασμένη Κυριακή. Τώρα η Τρας απέχει ενάμιση μήνα και μια ψηφοφορία από το να καταλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, εφόσον βέβαια ξεπεράσει το εμπόδιο του πρώην ΥΠ ΟΙΚ Ρίσι Σούνακ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην τελική ευθεία οι δύο μονομάχοι για τη θέση του Τζόνσον

Τα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων την έχρισαν «φαβορί» και δημοσκόπηση της YouGov με μέλη του κόμματος δείχνει ότι η Τρας, που κλείνει τα 47 την επόμενη εβδομάδα, θα επικρατήσει του αντιπάλου της.

 

 

 

Η πορεία της Τρας

Η φιλόδοξη Τρας έχει βρει απήχηση στο δεξιό κέρας των Συντηρητικών τασσόμενη υπέρ της αξίας των ελεύθερων αγορών και της μείωσης των φόρων και κατά του παρεμβατισμού του κράτους στην καθημερινότητα των πολιτών.

Κέρδισε πολλούς υποστηρικτές μεταξύ των θιασωτών του Brexit εξαπολύοντας πυρά κατά της ΕΕ για τη συμφωνία με τη Βρετανία για την έξοδό της από την Ένωση, που είχε κλείσει η κυβέρνηση Τζόνσον, στην οποία η ίδια μετέχει. Και μολονότι επεδείκνυε την αφοσίωσή της στον απερχόμενο πρωθυπουργό, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας δεν έκρυβε τις βλέψεις της για την πρωθυπουργία και βρισκόταν συχνά με συναδέλφους της σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπου προωθούσε συστηματικά το προφίλ της, όπως και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – σε απάντηση της αντίστοιχης εκστρατείας του Σούνακ. Η Τρας δεν δίστασε, μάλιστα, να αντιγράψει τη Θάτσερ, εναντίον της οποίας κάποτε διαδήλωνε, όπως όταν πόζαρε πάνω σε τανκ στην ανατολική Ευρώπη, όπως είχε κάνει η «Σιδηρά Κυρία» το 1986 επισκεπτόμενη βρετανικές δυνάμεις στη Γερμανία.

Η Τρας πέρασε στον τελικό, αφού στις πρώτες τέσσερις ψηφοφορίες των βουλευτών των Τόρηδων έβλεπε σταθερά την πλάτη του Σούνακ και της υπουργού Εμπορίου, Πένυ Μόρνταντ, την οποία ξεπέρασε στην πέμπτη ψηφοφορία. Είναι το μακροβιότερο μέλος της κυβέρνησης αφού έχει περάσει από διάφορα υπουργικά πόστα από το 2014 υπό τρεις πρωθυπουργούς. Γεννημένη το 1975 μεγάλωσε αρχικά στη Σκωτία και στη συνέχεια στο Λιντς, προτού σπουδάσει Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Στη συνέχεια εργάστηκε στον πετρελαϊκό κολοσσό Shell και μετά στην Cable & Wireless και τη δεξαμενή σκέψης “Reform”.

iefimerida.gr