Με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, αυξάνονται οι θερμοκρασίες στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καθιστώντας την περιοχή μια από τις πιο ευάλωτες του κόσμου στην κλιματική αλλαγή. Οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές, καθώς οι βροχοπτώσεις συνεχώς μειώνονται, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ακόμη μεγαλύτερες ξηρασίες. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι οι θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής έχουν ξεπεράσει, τις τελευταίες εβδομάδες, τους 50 βαθμούς Κελσίου. 

Στο Ιράκ, οι έντονες αμμοθύελλες έχουν καταπνίξει ολόκληρες πόλεις, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο το εμπόριο και στέλνοντας χιλιάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία. Στην Αίγυπτο, η άνοδος της αλατότητας του εδάφους στο Δέλτα του Νείλου κατατρώει κρίσιμες γεωργικές εκτάσεις. Στο Αφγανιστάν η ξηρασία προκαλεί κύματα μετανάστευσης των νέων από τα χωριά.

Οι κυβερνήσεις των κρατών της περιοχής προβληματίζονται για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις οικονομίες τους και ευελπιστούν ότι στη φετινή ετήσια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP27 που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο, θα αναδειχθεί η κρισιμότητα του ζητήματος. «Βλέπουμε τα αποτελέσματα ακριβώς μπροστά μας. Δεν είναι κάτι που θα μας χτυπήσει 9 ή 10 χρόνια αργότερα», δηλώνει η Lama El Hatow, σύμβουλος περιβαλλοντικής κλιματικής αλλαγής που έχει συνεργαστεί με την Παγκόσμια Τράπεζα και ειδικεύεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Όλο και περισσότερα κράτη αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι είναι απαραίτητο να δράσουν», συμπληρώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πλανήτης καίγεται και τα ορυκτά επιστρέφουν

Καθώς η περιοχή της Μέσης Ανατολής γίνεται ολοένα πιο ζεστή και ξηρή, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι η φυτική παραγωγή της μπορεί να μειωθεί κατά 30% έως το 2025, ενώ η περιοχή αναμένεται να χάσει από 6% έως 14% του ΑΕΠ της μέχρι το 2050 λόγω λειψυδρίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην Αίγυπτο, οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά 22% τα τελευταία 30 χρόνια. Η Ανατολική Μεσόγειος είδε πρόσφατα τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 900 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA. Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα σε χώρες όπως η Συρία και ο Λίβανος, όπου η γεωργία εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις. Την ίδια ώρα, η ζήτηση για νερό στην Ιορδανία και τις χώρες του Περσικού Κόλπου ασκεί μη-βιώσιμη πίεση στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες.

Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού και του αέρα κάνει πιο συχνά τα ακραία και συχνά καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, όπως οι φονικές πλημμύρες που έχουν πλήξει επανειλημμένα το Σουδάν και το Αφγανιστάν.